1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Kako pridobiti šefa i...

Kako pridobiti šefa i preživeti stresan posao?

25. фебруар 2024.

| Miljana Momirović
Niko ne voli ulizice ali...

Bez obzira šta neko kaže, istina je da šefovi imaju svoje miljenike koji na kraju prođu bolje od drugih. Otkrijte kako pridobiti šefa u 5 koraka.

Neki šefovi pokušavaju to da sakriju, dok drugi uopšte ne kriju poseban odnos sa najdražim zaposlenima. I sami zaposleni iskreno kažu da je prilično dobro zaslužiti lojalnost šefa, čak i ako to znači da će ostatak tima biti više podređen.

Bez daljeg odlaganja, u nastavku pročitaje kako pridobiti šefa.

Kako pridobiti šefa?

Ako se još uvek niste šalili sa šefom i samo se pozdravljate ujutru, savetujemo da pažljivo proučite ove savete. Neki od ovih trikova vam mogu pomoći da poboljšate svoju karijeru i smanjite nivo stresa na poslu.

Obavite posao sa integritetom

Svaki šef je drugačije ali ono što apsolutno svako od njih ceni su savesni i marljivi zaposleni. Ako uradite obaveze za koje ste zaduženi, a da pritom to završite na kvalitetan način, nema sumnje da će to ceniti. Sledeći put kada predstavite svoj novi projekat ili izveštaj na sastanku, na primer, znajući zasigurno da je veoma uspešan, momentalno ćete u očima šefa biti vredniji. Shvatiće da mogu da vam prepuste bilo kakav zadatak, čak i ako zahteva veliku odgovornost.

Pokažite inicijativu

Čak i ako besprekorno završavate radne obaveze, potrebno je da preuzmete inicijativu i predložite način da se posao uradi još bolje. Naravno, niko ne želi da radi prekovremeno, ali takav entuzijazam može pokazati da vam je zaista stalo. Da ste na mestu šefa, sigurno biste bili srećni da imate nekog na koga možete da računate. Međutim, trebalo bi da budete pažljiviji sa ovim savetom – takva „igra“ će funkcionisati samo sa savesnim šefom koji ceni radnike.

Oslonite se na slučajnosti

Uhođenje šefa ne bi bilo u redu, ali par slučajnosti može znatno da poboljša odnos. Idite na kafu u isto vreme kada i šef, i u liftu, zapođite razgovor sa njim o poslu. Pođite do štampača u istom trenutku i našalite se kako se toner brzo prazni. Ne zaboravite da su i šefovi takođe ljudi kojima je potreban opušten razgovor tokom dugog dana na poslu.

Kako pridobiti šefa malim manipulacijama?

Ako ste umorni od iskrenih načina, otkrićemo i kako pridobiti šefa malim manipulacijama. Držite se osmeha i počnite dosledno da se pozdravljate u isto vreme svakog dana. Ako šef ima zakazan sastanak, častite ga kafom i obavezno mu poželite sreću. Ako idete na neki događaj sa kolegama i šefom, neobavezno prokomentarišite da izgleda samouvereno.

Tražite pomoć

Većina šefova je krenula iz vaše ili slične pozicije. Zbog toga verovatno razumeju kako da imate stresan posao i sa čim se možda mučite. Što češće opravdano zatražite pomoć, veće su šanse da ćete postati njegov miljenik. Postoji nekoliko razloga za to. Prvo, postavljanjem pitanja o poslu, pokazujete da vam je stalo. Drugo, dajete mu do znanja da ga prpeoznajete kao stručnjaka čije mišljenje vas iskreno zanima.

Na kraju krajeva, čak i šefovi imaju dušu koju je moguće omekšati.

Izvor slike: fizkes/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate