1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Od koga nasleđujemo inteligenciju,...

Od koga nasleđujemo inteligenciju, a od koga lepotu?

25. јануар 2024.

| Tamara Roksandić
Iznenađeni?

Tokom trudnoće žene neretko razmišljaju kako će beba izgledati, na koga će da liči a na koga će da povuče karakterne osobine?

Razvoj mozga zavisi od jednog roditelja, kao i fizički razvoj deteta. Nasleđivanje gena zavisi od mnogo faktora, a istraživanje otkriva: na koga smo lepi, a na koga pametni?

Nasleđivanje gena

Pexels

Naučne studije sprovedene u Škotskoj potvrdilo je važnost gena u razvoju naprednih kognitivnih funkcija koje se nasleđuju od očeva, iako su ovi geni često deaktivirani ili potisnuti.

Nasuprot tome, prema studiji s Univerziteta u Vašingtonu, deca češće nasleđuju inteligenciju od majki, budući da majke prenose gene oblikujući dečju inteligenciju putem X hromozoma.

Genetika je čudo – Vera Vang (74) pokazala ćerku, kao bliznakinje

Ovo istraživanje podržano je i rezultatima istraživanja iz Glazgova, gde je majčin koeficijent inteligencije pokazao najbolju korelaciju s inteligencijom ispitanika.

Eksperimenti sa genetski modifikovanim miševima takođe su sprovedeni, pokazujući da dodatna „doza“ gena majke doprinosi većem mozgu i manjem telu, dok dodatna „doza“ gena oca rezultuje manjim mozgom i većim telom.

Nasleđivanje gena

Pexels

Ovo istraživanje je pratilo 12.686 ispitanika od 14 do 22 godine od 1994. godine, uzimajući u obzir faktore kao što su rasa, obrazovanje i socijalno-ekonomski status.

Ključni zaključak istraživanja je da razvoj mozga zavisi od majčinih gena, dok fizički razvoj zavisi od očevih gena.

Ovo su razlozi zbog kojih dobijate bore, a niste ni svesni

Naučnici naglašavaju da, iako nasleđivanje gena ima značajan uticaj, okruženje igra takođe ključnu ulogu u kognitivnom razvoju dece.

Izvor vesti: 24sedam

Izvor slike: Pexels

Nastavite da čitate