1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Brazde na noktima govore...

Brazde na noktima govore mnogo o vašem zdravlju: Evo šta treba da znate

12. фебруар 2024.

| Snežana Vranić
Nije svejedno kakve su brazde u pitanju...

Brazde na noktima nisu samo estetski problem. Ovakvi nokti govore mnogo i o našem zdravlju i organizmu.

Najčešća tema za razgovor kada su nokti u pitanju je svakako manikir. Međutim, da biste imali lep manikir, zdravlje noktiju je podjednako važno. Postoji nekoliko razloga zašto se javlja ova pojava.

Zašto se javljaju brazde na noktima?

Veoma je važno napomenuti da nije svejedno kakve brazde se pojavljuju na noktima. Najviše zavisi od toga da li su linije vertikalne ili horizontalne. Brazde na noktima označavaju neravnine na njemu u vidu udubljenja ili izbočina. Ipak, nije svejedno da li su brazde u vertikalnom ili horizontalnom smeru. Brazde se mogu pojaviti na jednom ili na više noktiju.

Koji su uzroci vertikalnih brazdi na noktima?

Vertikalne brazde su češće od horizontalnih. Ovo su često prirodni znaci starenja jer ćelije noktiju koje čine ploču takođe stare. Nema utvrđenog vremenskog okvira ili uzrasta za koje možete očekivati da vidite izbočine na noktima jer je njihova blaga količina normalna u bilo kom uzrastu.

Drugi razlozi zbog kojih se brazde na noktima mogu javiti jesu promene u ishrani i hormonima. Moguće je da patite od nedostatka cinka, gvožđa ili vitamina D.  Vertikalne brazde na noktima, njihova krhkost i lako lomljenja se veoma često javlja kod anemije zbog nedostatka gvožđa. Noktima je potrebna odgovarajuća količina gvožđa kako bi se oni pravilno formirali.

Zašto se javljaju horizontalne brazde na noktima?

Za razliku od vertikalnih, horizontalne brazde mogu biti zabrinjavajuće. To obično znači da postoji nešto što šteti ćelijama odgovornim za stvaranje ploče nokta. Ponekad uzrok ovome može biti nešto privremeno kao što je virusna bolest, stres ili povreda. Na primer, povreda od manikira zbog agresivnog guranja zanoktica može dovesti do razvoja horizontalnih linija. Neki lekovi takođe mogu učiniti da se pojave horizontalne linije.

U drugim slučajevima, ovo može ukazivati na probleme sa jetrom ili bubrezima. Takođe, može da potiče od stanja kože kao što su psorijaza ili ekcem.

Kako da izlečite brazde na noktima?

Zbog toga što se javljaju različite vrste grebena, ne postoji jedan način za njihovo lečenje. Ako vam javljaju vertikalne brazde od starenje, verovatno nećete moći mnogo da učinite da ih umanjite, jedino da ih prikrivate zanimljivim akrilnim manikirom.

Ako imate horizontalne brazde zbog povrede ili virusne bolesti, novi rast noktiju će ponovo glatko izrasti. Ako je to zbog nedostatka vitamina, nokti bi takođe trebalo da se vrate u normalu kada počnete da unosite vitamine koji su vam potrebni. Ako je razlog za njihovo pojavljivanje neka druga bolest, onda treba lečiti izvor bolesti. U svakom slučaju, možete proveriti sa lekarom koji je uzrok nastanka brazdi.

Ako vam se pojavljuju vertikalne brazde zbog starenja, ne možete mnogo da učinite da sprečite njihovu pojavu. Međutim, kada su svi drugi razlozi u pitanju, možete da pokušate da smanjite stres i da se uravnoteženo hranite.

Izvor slike: Kerkez/GettyImagesPlus