1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Koja jaja su zdravija:...

Koja jaja su zdravija: Bela ili braon?

01. децембар 2023.

| Jelena Mladenović
Da li znate odgovor?

Koja jaja su zdravija, bela ili braon?

Mnogi veruju da su smeđa jaja zdravija – navodno ih nose kokoške koje su bolje jele i živele na svežem vazduhu.

Drugi veruju da su bela jaja boljeg ukusa i da sadrže više proteina.

Koja jaja su zdravija bela ili braon

Photo by Cara Beth Buie on Unsplash

Ko je u pravu?

Zapravo, niko. Bela i smeđa jaja se ni po čemu ne razlikuju – ni po zdravlje, ni po nutritivnoj vrednosti, ni po ukusu.

Opasna navika – Zašto žene ne treba da preskaču doručak?

Istraživači su otkrili da bela i smeđa jaja sadrže istu količinu hranljivih materija:

  • Proteini: 6,3 grama
  • Ugljeni hidrati: 0,3 g
  • Masti: 4,7 g
  • Gvožđe: 0,8 mg
  • Cink: 0,6 mg
  • Selen: 15,4 mg
  • Folna kiselina: 23,5 mg
  • Holin: 147 mg
  • Vitamin B12: 0,4 mcg
  • Vitamin A: 80 mcg
Koja jaja su zdravija bela ili braon

Photo by Rasa Kasparaviciene on Unsplash

Šta određuje boju jajeta?

Najčešće, to zavisi od rase pilića. Na primer, pegave i crne kokoške nose smeđa jaja, dok svetle kokoške nose bela jaja.

Smeđe ljuske potiču od onih jaja koja je snela kokoška sa visokim sadržajem pigmenta protoporfirina IKS u krvi (odgovoran je za crvenu boju krvi).

Dijeta prema tipu ličnosti, sve što treba da znate

Zašto su neka jaja ukusnija od drugih?

Shvatili smo da ukus i prednosti jaja nemaju nikakve veze sa njihovom bojom. Ali zašto je onda jedno jaje gušće, sjajnije i ukusnije od drugog?

Koja jaja su zdravija bela ili braon

Photo by Haley Hamilton on Unsplash

Zavisi od hranjenja pilića. Ako kokoška dobije hranu sa svim hranljivim materijama i vitaminima, onda ih ona prenosi u jaje.

Zato se uverite da na ambalaži vašeg jaja piše nešto poput „prirodno hranjene“ ili da se pominju specifični hranljivi sastojci u jajetu (kao što su vitamin D i Omega-3).

Takođe, zavisi od staništa kokoške.

Ako dobija sve potrebne supstance ne samo iz hrane, već i iz okoline (na primer, kada raste na suncu i često šeta napolju), tada njena jaja postaju još zdravija, a samim tim i ukusna.

Izvor slike: Photo by Hannah Tasker on Unsplash