Proteini: 7 znakova koji upozoravaju da ih ne unosite dovoljno!

13. januara 2023.

| Miljana Momirović
Koliko je tačno proteina potrebno unositi u toku dana?

Šta se dešava kada odlučite da prestanete da jedete meso? Proteini su od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje organizma i nedovoljan unos može izazvati ozbiljne probleme u telu. Kako da znate da li ih unosite dovoljno?

 

Zašto su proteini tako važni za zdravlje?

Proteini su neophodni za varenje hrane zahvaljujući enzimima. Oni transportuju kiseonik do krvi uz pomoć hemoglobina, pomaže u funkcionisanju mišića i jačanju kostiju, kose, kožne barijere i noktiju.

Nedostatak proteina – posebno kada su u pitanju proteini životinjskog porekla – može dovesti do razvoja zdravstvenih poremećaja.

 

Sedam znakova koji ukazuju na nedostatak proteina

Prema rečima stručnjaka, ovo su sedam znakova koji ukazuju da treba da unosite više protina kroz ishranu: velika želja za slatkišima, jak apetit, konstantan umor, gubitak mišićne mase, slab imuni sistem, opadanje kose i krhki nokti.

 

Koliko tačno proteina treba da unosite?

Neophodno je da se uverite da su proteini u dovoljnoj meri zastupljeni u vašoj ishrani. Dnevne proteinske potrebe se izračunavaju u odnosu na telesnu težinu – u proseku 0,8 grama proteina po kilogramu.

Na primer, ženi od 55kg biće potrebno 44g proteina dnevno. Ali ako vežbate sat vremena, biće vam potrebno 1-1,2g proteina po kilogramu u toku dana, kaže nutricionista.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tijana Mladenović (@ltm.fitt)

Takođe, važno je da proteini budu prisutni u svakom obroku. Kada ih unesemo ujutru, izbećemo pad energije tokom dana jer će održati nivo šećera u krvi stabilnim.

 

Proteini se ne nalaze samo u mesu i ribi

Nije nužno da samo jedete meso i ribu – proteini se nalaze u mnogim žitaricama i proizvodima biljnog porekla. Ali većina proteina biljnog porekla ne sadrži devet esencijalnih amina, dok proteini životinjskog porekla sadrže sve esencijalne aminokiseline.

Na primer, srednja porcija (185 g) kuvane kinoe sadrži oko 8 g proteina. Još jedan kompletan izvor proteina: heljda – 6g po porciji. Još jedan „trik“ je da krvlje mleko zamenite sojinim. Najlakši način je da kombinujete biljne i životinjske proteine.

Ako mislite da ne unosite dovoljno proteina ili želite da promenite ishranu koja će isključiti meso, najbolje je da se posavetujete sa svojim nutricionistom oko plana ishrane koji će osigurati da unosite dovoljno proteina u organizam.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: a_namenko/GettyImagesPlus