1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Putovanja
  6. /
  7. Najbolje destinacije 2024. za...

Najbolje destinacije 2024. za putovanje u pedesetim: 11 lokacija koje ostavljaju bez daha

01. март 2024.

| Snežana Vranić
Šta god da odaberete sigurno nećete pogrešiti..

Evropa ima toliko zanimljivih mesta za putovanja, pa nije ni čudo što se ovaj prosto čini savršenim za putovanje u pedesetim.

Evropske destinacije su savršene za putovanje kada su starije osobe u pitanju. Ovakva putovanja su često vrlo laka, pristupačna i imaju obogaćujuća iskustva. Kako svaki grad odiše zanimljivom istorijom, a takođe pruža i vreme za odmor, ovo su savršene destinacije za ovu ciljnu grupu.

Najbolje destinacije za putovanje u pedesetim u 2024. godini

Rim, Italija

Rim, grad gde se susreću drevna istorija i moderna energija, pruža očaravajuće iskustvo starijim putnicima. Od veličanstvenog Koloseuma do mirnih Vatikanskih vrtova, grad je riznica čuda. Ključne atrakcije poput Koloseuma nude vođene ture prilagođene starijim osobama, dok se brz pristup Vatikanskim muzejima i Sikstinskoj kapeli obezbeđuje bez čekanja. Uživanje u autentičnoj italijanskoj kuhinji u opuštenim restoranima u kvartu Trastevere ili opuštanje tokom

Porto, Portugal

Porto, sa svojim zavodljivim rečnim pristaništem i istorijskim šarmom, predstavlja raj za starije istraživače. Opustite se tokom vožnje rekom Douro, istražujući lepotu Porta iz njegove vitalne arterije. Posetite Lelo knjižaru, dragulj za ljubitelje književnosti, i zaronite u svet portugalskog vina u vinarijama. Distrikt Ribeira, sa svojim kafićima i radnjama, nudi opušteno šetanje uz reku. Porto pruža nezaboravno iskustvo za ljude u pesedetim godinama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Portugal (@visitportugal)

Putovanje u pedesetim: Barselona, Španija

Barselona je mozaik Gaudijevih građevina, sunčanih plaža i živih pijaca – idealna destinacija za starije putnike koji cene umetnost, kulturu i malo mediteranskog sunca. Sagrada Familija pruža vođene ture sa pristupačnim ulazom, dok Park Guel nudi šetališta i spektakularne poglede. Opustite se šetajući La Ramblom, poznatom ulicom koja vrvi radnjama i kafićima, ili doživite strast flamenka u jednom od pristupačnih prostora u Barseloni. Ovi doživljaji čine Barselonu savršenom destinacijom za starije putnike.

Eks an Provans, Francuska

Eks an Provans, poznat po termalnim izvorima, umetnosti i istorijskom šarmu, pruža sjajan odmor i starijim putnicima koji traže mirno, ali kulturološki bogato iskustvo. Avenija Kurs Mirabo sa kafeterijama i fontanama savršena je za opuštenu šetnju, dok Atelje Sezan pruža intiman uvid u život i rad slavnog umetnika. Provansalska pijaca i termalne kupke dodatno obogaćuju boravak u ovom prelepom francuskom gradu.

Putovanje u pedesetim: Beč, Austrija

Beč, sa svojim carskim palatama i klasičnom muzičkom baštinom, pravo je zadovoljstvo za starije putnike. Šenbrun palata nudi lako snalaženje po svojim terenima, dok Bečka državna opera pruža vrhunske performanse u jednoj od najpoznatijih opera na svetu. Bečki kafić, deo UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine, pruža autentično iskustvo. Belvedere muzej, dom Klimtovog „Poljupca“, nudi tanimljive ture, čineći Beč jedinstvenom destinacijom koja spaja grandioznost sa visokim nivoom pristupačnosti i udobnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wien | Vienna (@vienna)

Berlin, Nemačka

Berlinska kombinacija istorije, kulture i modernih pogodnosti čini ga privlačnom destinacijom. Brandenburška kapija, simbol jedinstva i istorije, lako je dostupna pešice ili turističkim autobusom. Ostrvo muzeja omogućava istraživanje pet svetski poznatih muzeja sa popustima i pristupačnim sadržajima. Park Tirgarten, najveći park u Berlinu, savršen je za opuštene šetnje i piknike, dok rečna krstarenja Šprejom omogućavaju miran način da se vide znamenitosti grada. Berlin je prijatan i pristupačan grad za starije putnike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Berlin, Germany (@amazing_berlin)

Briž, Belgija

Briž je poznat po srednjevekovnoj arhitekturi i mirnim kanalima i nudi bajkovitu atmosferu idealnu za starije putnike. Njegova kompaktna veličina i pešačke ulice čine istraživanje pravim uživanjem. Zvonik u Brižu pruža očaravajući pogled na grad, dostupan liftom. Tura kanalima otkriva lepotu ovog grada iz mirnih vodenih puteva. Čokoladna degustacija u lokalnim zanatskim radnjama i šetnja na Trgu Markta omogućavaju starijima da uživaju u atmosferi živopisnog i istorijskog trga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brugge City Tour (@brugge_citytour)

Putovanje u pedesetim: Edinburg, Škotska

Edinburg, poznat po istorijskom šarmu i kulturnom nasleđu, pruža očaravajuće iskustvo svima koji ga posete. Kompaktna veličina grada olakšava istraživanje, posebno atrakcije poput Kraljevske milje, Edinburškog dvorca i Škotske nacionalne galerije. Na ovom putovanju možete uživati u tradicionalnom škotskom čaju i mirnoj lepoti Kraljevskog botaničkog vrta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Edinburgh Photos (@edinburgh.photos)

Ljubljana, Slovenija

Ovaj šarmantni slovenački glavni grad poznat je po svojoj pešački prijateljskom jezgru i opuštenom ritmu. Ljubljana je savršena za one koji vole otvorene kafiće, rečne vožnje i istraživanje slikovitog Tivoli parka. Grad kompaktnih dimenzija olakšava kretanje, dok Ljubljanski dvorac pruža slikovito istorijsko iskustvo s impresivnim pogledom na grad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Ljubljana (@visitljubljana)

Dubrovnik, Hrvatska

Poznat kao „Biser Jadrana“, Dubrovnik pruža spoj srednjevekovne istorije i spektakularnih pogleda na more. Grad je prijateljski nastrojen prema starijim putnicima s dobro očuvanim Starim gradom, pristupačnim gradskim zidinama i opuštenim vožnjama brodom. Kabinska žičara do brda Srđ pruža zadivljujuće poglede na obalu i jednostavan način za starije putnike da posmatraju grad odozgo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Karolina 🌿 (@karolinamu_)

Salzburg, Austrija

Ovaj slikoviti grad, poznat po baroknoj arhitekturi i kao rodnom mestu Mocarta, idealna je destinacija za starije putnike. Kompaktan i ravan centar grada omogućava lako istraživanje, a posetioci mogu uživati u znamenitostima poput Mirabel palate i vrtova, Salzburške katedrale i tvrđave Hohensalzburg. Grad je takođe poznat po svojoj klasičnoj muzičkoj baštini, s mnogim koncertima i festivalima tokom godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salzburg Tourism (@visitsalzburg)


Dakle, ako ne znate gde biste, ovo su najbolje destinacije za putovanje u pedesetim koje će vas sigurno oduševiti i ostaviti bez daha. Pored toga, cene su veoma pristupačne i u ovim gradovima se možete vrlo lako snaći.

Izvor slike: Halfpoint/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate