1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Kako popraviti raspoloženje ako...

Kako popraviti raspoloženje ako ste stalno neraspoloženi?

28. април 2024.

| Snežana Vranić
Rešenja na dugotrajne staze..

Previše stresa, lošeg vremena ili obične privremene depresije mogu učiniti da imate osećaj kao da konstantno vučete negativnu energiju. Pa kako popraviti raspoloženje?

Neprekidni osećaj lošeg raspoloženja, gubitak interesovanja na duži period može biti veoma problematičan. Što duže traje, to je teže otarasiti se ovakvog raspoloženja.

Kako popraviti raspoloženje?

Alis Bojs (Alice Boyes), doktorka filozofije i bivši klinički psiholog je dala savete kako da se izbavite iz ove situacije. Prvenstveno, treba razumeti da su epizode depresije često uzrokovane različitim faktorima kao što su zdravlje, odnosi i posao. Važno je da otkrijete šta čini da se osećate ovako i da preuzmete kontrolu nad ovim izvorima.

Naučite da blokirate negativna očekivanja i razmišljanje

Imati negativna očekivanja tj. smatrati da nešto neće uspeti, a da niste ni krenuli u ostvarenje je zaista ograničavajuća misao. Ovo nas sprečava da idemo napred i samim tim nas tera na razmišljanje. Tačnije, ovi obrasci razmišljanja podstiču mozak i telo da održavaju letargično psihičko i fizičko stanje iz straha od promena.

Pokušajte da se pozabavite stvarima koje vam prijaju kao što je pisanje ili bilo koja aktivnost koja vas stavlja u stanje opuštenosti. Ako niste u mogućnosti da se izvučete iz ovog obrasca, može biti korisno da se konsultujete sa terapeutom.

Nemojte dozvoljavati da vas sitnice pogađaju

Loše raspoloženje mogu da podstaknu sitne smetnje koje rastu u zavisnosti od našeg psihičkog stanaj. Često imamo tendenciju da se fokusiramo na detalje umesto da vidimo širu sliku što dovodi do iskrivljene ili delimično istinite slike stvarnosti. Zato treba da se zapitate da li imate moć nad onim što se dešava i da li je to zaista toliko loša stvar koja utiče na vaš život.

Ne očekujte savršene scenarije

Negovanje osećaja perfekcionizma nas takođe može dovesti u loše raspoloženje. Ideja o savršenom životu je pre svega izvor straha ili anksioznosti. Dakle, umesto da razmišljate o svim vežbama koje bi trebalo da uradite, fokusirajte se samo na one koje možete trenutno da uradite. Osim toga, fizička aktivnost je veoma dobra kada vas drže negativna osećanja. Hodanje, džogiranje ili joga mogu biti veoma efikasni.

Izvor slike: CentralITAlliance/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate