1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Somatske vežbe za oslobađanje...

Somatske vežbe za oslobađanje od stresa: Da li zaista deluju?

17. април 2024.

| Snežana Vranić
Tik Tok trend koji obećava...

Somatske vežbe za oslobađanje od stresa su postale viralne na TikToku jer obećavaju snižavanje kortizola i poboljšanje zdravlja. Ali da li je zaista tako?

Ako pratite trendove na TikToku onda ste verovatno naišli na snimke somatskih vežbi. U pitanju je trend koji obećava poboljšanje mentalnog i fizičkog blagostanja. Somatska vežba nije „vežbanje“ već interno ispitivanje koje se kreće ka tome kako se osećate, a ne kako izgledate.

Šta su somatske vežbe za oslobađanje od stresa?

Pojam „somatski“ označava ono što se odnosi na telo, posebno u odnosu na um. Dakle, vežba se odnosi na to kako se fizički krećete i kako to utiče na vaš um. Prilikom vežbanja, ponavljate iste pokrete iznova i iznova kako biste izgradili mišiće i kondiciju. Međutim, somatski pokreti uključuju više od mišića – oni uključuju i vaše misli, osećanja, emocije i čula.

Somatske vežbe se uglavnom odnose na istraživanje onoga što je dobro za vas i vaše telo, a usput vam pomaže da oslobodite fizičku i emocionalnu napetost. Ona istražuje kvalitet pokreta i zahteva spora i mala kretanja.

Koje su prednosti somatskih vežbi?

Mnogi su oduševljeni dobrobitima za mentalno zdravlje koje somatske vežbe mogu doneti, uključujući i poboljšano raspoloženje i regulaciju nervnog sistema. To je način da svoj mozak povežete sa kretanjem u cilju boljeg emocionalnog zdravlja.

Mi odražavamo svoje raspoloženje i telesnim reakcijama. Na primer, fizičke manifestacije anksioznosti uključuju napetost u ramenima, zadržavanje daha i kratki uzdisaji. Ako izražavate ove fizičke simptome, vaš mozak će zaključiti da ste anksiozni šaljući signal vašem telu da vas drži u stanju napetosti. U ovom slučaju, somatske vežbe za oslobađanje od stresa mogu imati efekta.

Ovo je u neku ruku vrsta telesne provere i vašeg tela i mozga omogućavajući vam da procenite kako se osećate i fizički i mentalno. Somatske vežbe mogu smanjiti traumatski stres, afektivne poremećaje i druge somatske simptome. Dakle, ovaj tip vežbe vam pomaže da na neki način regulišete svoj nervni sistem.

Kako raditi somatske vežbe za oslobađanje od stresa?

Postoje razne tehnike somatskih vežbi kao što je zagrljaj leptira ili određene vežbe disanja. Međutim, tip ovih vežbi može biti različit u zavisnosti od toga šta vam najviše prija i odgovara. Evo nekoliko primera somatskih vežbi koje vam mogu pomoći kod oslobađanja od stresa i anksioznosti.

@healwithbritt Somatic tools that can help soothe your anxiety🤍 #anxietyrelief #anxietytips #traumarecovery #somatichealing #traumahealing #somaticexperiencing #somatictherapy ♬ Arrival of the Birds (From „The Crimson Wing Mystery of the Flamingos“) – The City of Prague Philharmonic Orchestra

@phoenixsoulbodytherapy Embark on a transformative exploration of somatic hip opening, where mindful movements guide you to release tension, enhance flexibility, and discover a newfound sense of liberation in your body’s intricate dance of mobility.❤️ #somaticyoga #rocking #healingjourney #somatichealing #nervoussystemregulation #somaticexercise #hipopeners #hipopeningexercise #traumahealing ♬ The Nazarene – Before the Throne

@annatheanxietycoach Daily somatic techniques to take with you💫 Somatic exercise focus on a ‘bottom-up’ approach (body to mind) to connect, release and integrate experiences and states. These exercises are helpful to use as a type of embodied meditation that supports your nervous system to complete the stress response cycle and come back to a state of calm. #nervoussystemregulation #mindbodyhealing #nervoussystemhealing #nervoussystemhealth #anxietyattacks #healinganxiety #anxietymanagement #mindbodyconnection #somaticexperiencing #anxietyfree #anxietyanddepression #anxietysymptoms #vagusnerve ♬ Sunshine – Flight Facilities

Izvor slike: fizkes/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate