1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Ako osećate preoterećenost, šetnja...

Ako osećate preoterećenost, šetnja kroz lavirint može pomoći

16. јун 2024.

| Miljana Momirović
Studije su pokazale da šetnja lavirintom neguje osećaj mira.

Ako ste hronično pod stresom ili teško usmeravate misli, BBC predlaže manje uobičajeni način za upravljanje stresom: šetnja kroz lavirint.

Šetnja lavirintom se vekovima koristi za umirivanje uma, smanjenje anksioznosti, vraćanje ravnoteže u životu, poboljšanje kreativnosti i izoštravanje misli. U srednjem veku skoro 25% katedrala imalo je lavirint i danas se ponovo pojavljuju kao popularna aktivnost protiv stresa.

Šetnja kroz lavirint protiv stresa

Ipak, ne radi se o lavirintu koji iznova i iznova vodi u ćorsokak, što umesto toga može da pojača stres, već na klasični dizajne, gde se jednostavno pronalazi izlaz.

„Lavirint je siguran put u nepredvidivim vremenima“, kaže dr Loren Artres, bračni i porodični terapeut i sveštenik anglikanske crkve koji je osnovao neprofitnu organizaciju Veriditas od 1996. „Mnogi ljudi, poput mene, ne uspevaju da meditiraju dok sede. Hodajuća meditacija zahteva istu unutrašnju svest“, objašnjava ona.

Živi lavirinti su, naročito, dodatni način da dođemo u kontakt sa prirodom, smatra umetnica En Drehfal: „Motivišu nas da razmišljamo o svojoj okolini iz drugačijeg ugla i to činimo dok usporavamo.“

Lavirint u Srbiji

Prednosti kada je u pitanju šetnja kroz lavirint su posebno izražena u okruženjima visokog stresa jer drži preopterećenost pod kontrolom. Praksa koja kombinuje duh i telo dopunjuje psihoterapiju ili konvencionalne medicinske tretmane.

Studije su pokazale da šetnja lavirintom neguje osećaj mira i drugih pozitivnih emocija, smanjuje stres, pojačava saosećanje prema sebi i odnosu sa drugima. Istovremeno može biti prilika je da duboko razmislimo o svom životu i damo mu smisao.

Izvor slike: Wirestock/GettyImagesPlus, ASHLEY BATZ/Unsplash

Nastavite da čitate