1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Četiri tipa unutrašnjeg deteta:...

Četiri tipa unutrašnjeg deteta: Kakvo je vaše?

18. март 2024.

| Snežana Vranić
Da li prepoznajete karakteristike?

Svi imamo unutrašnje dete u sebi. Međutim, svi smo drugačiji i na različite načine gledamo svet. Međutim, tipovi unutrašnjeg deteta mnogo govore o nama samima.

Unutrašnje dete živi u svakom čoveku i to je naš emotivni deo psihe. To je svo naše iskustvo stečeno u detinjstvu koje će biti sa nama ceo život. Ovo iskustvo nisu samo srećni trenuci, ljubav i sigurnost, već i ostale negativne emocije.

Koji su tipovi unutrašnjeg deteta?

Sve počinje u detinjstvu ako se ne zadovolje osnovne potrebe deteta. Sigurnost je prva važna ljudska potreba. Ako je roditelj u blizini i potrebe su zadovoljene, dete je bezbedno i mirno. Ako se, sa druge strane, kod deteta javi osećaj nesigurnosti, izgubljeno je osnovno poverenje u svet. Čak i kad čovek odrasta, osećanja iznutra ostaju. Ovo je veoma ranjivo stanje, pa je važno znati kakvo je vaše unutrašnje stanje i šta da radite ako se osećate loše.

Ranjivo dete

Ranjivo unutrašnje dete se razvija ako ste suočeni sa iskustvima kao što su usamljenost, osećanje napuštenosti, beskorisnosti, zavisnosti od drugih, straha, stida i krivice. Ovo se često manifestuje tako što ste do pre samo minut olako ćaskali sa prijateljima, a sada jedva suzdržavate suze i u vama se skuplja ogorčenost. U ovim situacijama se javljaju flešbekovi traumatskih iskustava iz detinjstva i osećamo se slabo i ranjivo.

Da biste se izborili sa ovim, važno je razumeti šta je potrebno vašem unutrašnjem detetu i šta je uzrok njegovog nezadovoljstva. Prvenstveno je važno da odrasla osobe na treba da prebacuje odgovornost za svoje stanje na druge ljude. Treba da naučite kako da brinete o sebi i da iskazujete sebi brigu i ljubav kao što je kvalitetna ishrana, duge šetnje, bavljenje fizičkim aktivnostima ili bilo šta što vam stvara osećaj sigurnosti.

Ljutito dete

Ljutito unutrašnje dete možete povezati sa  razdraženošću, direktnom agresijom ili osvetoljubivošću. Razlozi ovakvog ponašanja leže i u nezadovoljenim potrebama: roditelj možda nije čudo detetove želje ili primetio njegove potrebe. Kada čovek odraste, on nastavlja da se nesvesno ljuti na roditelje, ali pokazuje ljutnju prema drugim ljudima. Čini mu se da je napadnut da mu se narušavaju granice, čak i kada to nije slučaj.

Ako u sebi prepoznajete ovaj tip deteta, morate prvenstveno primetiti kada se javi ovo stanje, razumete zašto ste ljudi i koje neispunjene potrebe aktiviraju režim. Potrebno je da naučimo da izražavamo bes na bezbedan način. Pokušajte da iskalite bes udaranjem u jastuk ili izbacivanjem frustracije kroz bezazlene reči.

Tipovi unutrašnjeg deteta: Impulsivno dete

Impulsivna deca pokazuju neodgovornost, sebičnost i ćudljivost. U ovom slučaju, osoba čini nepromišljene postupke, nedostaje im disciplina i odgovornost, ne drže obećanja i ima visok rizik od zavisnosti što neminovno dovodi do pogoršanja kvaliteta života. Ovo unutrašnje dete viče za pomoć kada im potrebe nisu zadovoljene i ne znaju kako da sebi pomognu.

Društvo često ne razume prave razloge ovakvog ponašanja i osuđuje ga, pa se unutrašnje dete se oseća odbačeno, provocira impulsivno ponašanja i stvara začarani krug. Međutim, cilj je sticanje sposobnosti da samostalno zadovoljite svoje potrebe, naučite da budete odgovorni i strpljivi.

Srećno dete

Srećno dete je posledica sigurnog i zdravog detinjstva. Ono nastaje u  trenucima radosti i ljubavi, kada nas nešto zanima i kada smo prema nečemu strastveni. Takođe, ovakvo dete mnogo sanjari i često se oseća veoma smireno i bezbedno.

Nemoguće je promeniti iskustva iz detinjstva, ali možete naučiti da zaštitite svoje unutrašnje dete. Povrativši osećaj sigurnosti, možemo stvoriti odnos poverenja sa ljudima i živeti srećnim životom.

Izvor slike: Dmytro Buianskyi/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate