1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Zagrljaj leptira: Prva pomoć...

Zagrljaj leptira: Prva pomoć kod anksioznosti i stresa

22. март 2024.

| Snežana Vranić
Jednostavna metoda koja mnogo pomaže...

Zagrljaj leptira je tehnika koju je veoma dobro znati kako biste uspeli da se umirite u stresnim situacijama.

Usred anksioznih napada se često nije lako smiriti. Međutim, jedan metod preporučuju svi stručnjaci, a to je „zagrljaj leptira“. Ova tehnika je veoma jednostavna i dostupna svima, a može vam pomoći da se smirite u nekoliko minuta.

Šta je zagrljaj leptira?

Ovu terapijsku metodu samo umirenja, razvila je Frensin Šapiro (Francine Shapiro), američka psihološkinja 1980-ih. Ovo je vežba koja koristi princip bilateralne stimulacije i promoviše emocionalnu regulacije. Ovaj tip stimulacije budi sećanja na prijatne događaje što izaziva opuštenost i osećaj udobnosti i smirenosti. Ova metoda ima za cilj da smanji osećaj stresa ili anksioznosti koji osoba može da oseti kada se suoči sa situacijom.

Zašto se javlja anksioznost?

Stres i anksioznost su prirodne fiziološke pojave koje simbolizuju reakciju našeg tela na opasnost ili neprijatnu situaciju.  Međutim, noću kada uđemo u REM fazu sna, naš mozak prebira emocije koje osećamo tokom dana kako bi sprečio da neprijatne uspomene ostanu usidrene.

Međutim, kada je nemoguće da se ovaj stres odvoji od događaja koji je imao jak emocionalni uticaj na nas, ovaj drugi će biti kategorisan kao upečatljiv, čak i traumatičan. Potom, sve što nas podseća na to može izazvati intenzivan stres, ponekad čak izazvati i napade anksioznosti. Međutim, kada se to dešava previše često, preporučljivo je da se okrenemo terapiji.

Kako da primenite zagrljaj leptira?

Ova tehnika ne zahteva nikakvu opremu, a možete je uraditi bilo gde i u bilo koje vreme. Da biste to uradili, postavite ruke jednu na drugu u centru grudi, spojite palčeve, ispružite prste sa svake strane kako biste formirali krila leptira.

Potom jednostavno menjajte pokrete ruku tako što ćete tapkati na jednoj strani grudi, pa na drugoj kao da udarate leptirovim krilima. Oči mogu biti zatvorene ili delimično zatvorene, dok pokreti mogu biti ispraćeni sporim dubokim disanjem.

U ovim trenucima se možete fokusirati na to kako se osećate ili na sam anksiozni osećaj. Možete se koncentrisati na misli, slike, zvuke, mirise i osećanja. Potom duboko udahnite i izbacite vazduh kao da želite da se oslobodite napetosti ili anksioznosti.

@embodiedselftherapy The Butterfly Hug 🦋 A bilateral stimulation & self soothing technique. Save this for later! #emdr #trauma #therapy #cptsd #anxiety ♬ original sound – Bianca | Trauma Therapist

Izvor slike: fizkes/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate