1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. Kada je pauza u...

Kada je pauza u vezi dobra ideja?

15. април 2024.

| Snežana Vranić
I da li je delotvorna?

Kada nastupi pauza u vezi, mnogi misle da to ujedno predstavlja i kraj. Međutim, da li je zaista tako ili vam ovaj „odmor“ može pomoći da shvatite šta želite.

Do pauze u vezi dolazi kada ste svesni da volite svog partnera, ali osećate da biste mogli da iskoristite malo prostora da poradite na sebi ili osećate anksiozne napade u vezi. Ovo je takođe jedan od načina da ako imate problema, otkrijete da li je bolje da nastavite sa vezom ili da stavite tačku.

Da li je pauza u vezi efikasna?

Iako pauza izgleda kao negativna stvar, ona to ne mora biti. Na kraju krajeva, ako razmišljate da napravite pauzu zbog prekida veze zauvek, to znači da još uvek tražite način da ostanete u ovoj vezi. Pravljenje pauze može biti izuzetno zdravo i za pojedinca i za partnerstvo. Razlog ovome je to što kada ste u vezi, može biti veoma teško objektivno sagledati stvari.

Da li će pauza „funkcionisati“ zavisi od toga šta smatrate uspeh. Ako uspehom smatrate pomirenje nakon pauze, budite svesni da to ne mora da bude slučaj. Međutim, ovo bi trebalo da vam pomogne da jasnije vidite stvari i dovedete svoje emocije u red.

Da li je pauza u vezi zdrava?

Prekid u vezi može biti zdrav ako oba partnera imaju prave motive za promenu i iskoriste je kao priliku za rast. Ako je ova pauza zamišljena kao privremena pauza kako bi se pružila jasnoća i kako bi se iščistili svoje emocije, onda ona svakako može biti zdrava i korisna.

Sa druge strane, ako se ona koristi kao bekstvo, izbegavanje ili odvraćanje od pitanja na kojima treba raditi ili da biste se prepustili varljivom ponašanju, onda ona može da bude toksična, problematična i veoma nezdrava. U ovim slučajevima, pauza je korisna samo za jednu osobu i to na račun blagostanja, udobnosti i finansijske stabilnosti drugog partnera.

Kako bi trebalo da izgleda pauza?

Pauza je kao stavljanje obeleživača u vezu. Ona vam omogućuje da napravite korak unazad i da ponovo procenite šta partnerstvo znači za vas oboje. Pravljenje pauze znači da imate nameru da obnovite ovaj odnos, ali da vam je neophodno da odvojite vreme za lični rast. Neki parovi prave pauze zbog putovanja, posla ili obrazovanja ili zbog brige o bolesnom roditelju.

Sa druge strane, pauza nije uvek jasno definisana. U zavisnosti od para, pauza može značiti fizičko razdvajanje, ograničenu komunikaciju ili promenu pravila u vezi. Ključno je da je to odmor od rutine koju par ima.

Kako napraviti pauzu u vezi?

Zauzimanje prostora može biti od koristi kada se u vezi dogodi nešto veoma neprijatno kao što je neverstvo ili iznenadna promena karijere. Ona vam omogućuje da analizirate događaj i da ne odreagujete odmah.

Drugi razlog zbog kog biste mogli da razmišljate o pauzi je ako osećate da niste na pravom mestu u životu da biste bili u vezi. Možda želite da radite na sebi, da poradite na karijeri ili da se preselite na neko drugo mesto. Niko ne kaže da morate da budete na savršenom mestu u životu da biste bili u vezi, ali pauza vam može dati vremena da shvatite da li ste spremni da se potpuno posvetite.

Još jedan razlog koji se javlja za pauzu jeste onaj koji je teško priznati. Smatrate da možda niste pravi jedno za drugo, ali ne želite da prekinete sve zbog straha. Ako ostajete u vezi jer se plašite da budete sami ili pravite strašne scenarije kakav će biti vaš život bez vašeg partnera, možda je vreme za pauzu. Na pauzi možete da uvidite da stvari nisu tako loše kao što ste mislili da će biti.

Kako da pauza u vezi bude uspešna?

Budite spremni da se pozabavite problemom

Prvo pravilo jeste da zaista radite na problemu dok ste odvojeni. Pokušajte da sagledate problem iz oba ugla. Ukoliko ne radite na vezi tokom pauze, postaje lakše da dopustite da se veza raspadne i prekine zbog zanemarivanja.

Nemojte delovati impulsivno

Ponekad može biti veoma primamljivo donositi nepromišljene odluke i brzo raskidati nakon velike svađe što može dovesti do loših izbora i postupaka oba partnera tokom pauza.

Ne paničite

Nije uvek lako deliti život sa drugom osobom i neizbežno je da se javljaju problemi. Većina problema u vezama se ne može u potpunosti rešiti, ali to nije tako strašno kao što zvuči. Sve je u tome kako odlučite da rešite te probleme i pristupu koji koristite. Pauza je samo jedan od pristupa. Veliki broj ljudi ima nerealna očekivanja za dugoročna partnerstva.

Budite svesni razloga zbog kog ste na pauzi

Pre nego što par ode na pauzu, važno je da znate zašto to radite kako ne biste gubili vreme. Čemu se nadate da će biti drugačije kada se pauza završi? Vremenski parametri mogu varirati od para do para, ali tri nedelja je dobra osnova odakle da krenete. Treba vam oko nedelju dana da dozvolite svom telu i umu da se prilagode da ne budete u blizini nekoga sa kim ste u vezi. Potom još nedelju dana da sredite ili identifikujete svoja osećanja i misli. A potom je još jedna nedelja dobra opcija da zaista shvatite svoj plan.

Postavite osnovna pravila

Da li možete da izlazite i spavate sa drugim ljudima? Koliko često možete da komunicirate? Da li možete da proverite kako ste ili kako se osećate? Međutim, preporučljivo je da ako se odlučite na pauzu od samo tri nedelje ne bi trebalo da izlazite ni sa kim drugim jer je to kratak period.

Odvojite vreme za razmišljanje

Ako ste zaista posvećeni rešavanju problema u vezi, onda je potrebno da odredite neke ciljeve. To može značiti bilo šta, od posete terapeutu do čitanja knjiga za samopomoć od vođenja dnevnika. Ako je neki određeni incident izazvao pauzu, pokušajte da zapišete šta se dogodilo, kako se osećate i kako biste voleli da se to razreši. Dok razmišljate, pokušajte da procenite uticaj na problem koji ste vi imali. Lako je uzeti partnera zdravo za gotovo  i fokusirati se samo na njegove mane.

U drugom delu razmišljanja razmislite o tome kako se nosite sa razdvojenošću. Vrlo je moguće da će vam nedostajati partner kao stabilna figura u vašem životu koja je odjednom manje prisutna. Međutim, to može biti znak da ste suzavisni ako vam odsustvo od njih u toku tri nedelje izaziva anksioznost i čini vas depresivnim ili ako kompulsivno kršite pravila.

Donesite zajedničku odluku

Povratak sa pauze ne mora da znači da treba da ostanete zajedno, ali je i dalje važno da vodite diskusiju. Ako možete zajedno da rešite problem, odlično. A ako ne, najbolje bi bilo da pronađete dobrog terapeuta za parove koji će voditi računa o tome šta je potrebno da bi veza bila zdrava i ispunjena.

 

Izvor slike: fizkes/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate