1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. Šta se smatra prevarom...

Šta se smatra prevarom na društvenim mrežama?

30. мај 2024.

| Snežana Vranić
Narušavanje poverenje je glavni problem..

Neki potezi na društvenim mrežama se mogu smatrati neverstvom. Ipak, granice su vrlo nejasne. Da li postoji prevara na društvenim mrežama i na šta se to odnosi?

Za parove koji su odabrali monogamiju, neverstvo je često glavni razlog za razdvajanje. Ono stvara duboko narušavanje temelja poverenja, zbog čega dovodimo u pitanje čak i način na koji doživljavamo ljude.

Da li postoji prevara na društvenim mrežama?

Postoje slučajevi u kojima je neverstvo veoma jasno kao što su na primer odnosi sa drugom osobom. Međutim, postoji i niz drugih radnji koje mogu biti suptilnije i upitnije, ali mogu biti problematične kao i seks sa nekim drugim. Mnogi od ovih načina se odvijaju na društvenim mrežama gde su pravila za neke mnogo manje jasna.

Većina stručnjaka se slaže da je zbog toga što naše onlajn interakcije mogu imati različita tumačenja. Svakako je važno da sa vašim partnerom jasno razjasnite granice i očekivanja. Rejčel Goldberg, psihoterapeut, tvrdi da bi se određene navike mogle tumačiti kao problematične u vezi i uveliko variraju u zavisnosti od granica koje je par postavio. Ipak, za većinu ljudi ove stvari bi mogle biti problematične.

Dopisivanje sa bivšim

Nekim ljudima ne smeta kada njihov trenutni partner razgovara sa bivšim i na društvenim mrežama. Ako je to slučaj u vašoj vezi, nema ništa loše u tome da ste u kontaktu sa nekim sa kim ste bili u vezi, sve dok se oba partnera slažu sa tim. Međutim, ako to nije slučaj, onda to može predstavljati neverstvo.

Ponovno povezivanje sa bivšim parnerima, naročito ako o tome ništa ne zna vaš sadašnji partner, može izazvati osećaj nesigurnosti. Vaš partner može brinuti o tome da nemaju željene kvalitete koje ima vaš bivši ili da se pita da li žalite što ste prekinuli svoj prethodnu vezu.

Prevara na društvenim mrežama: Onlajn flert

Povremeni flert nekim može izgledati nevino. Međutim, ako vaša komunikacija na mreži postaje sve ozbiljnija, možda ćete morati da ponovo razmislite o budućnosti vaše veze. Ukoliko flertujete sa nekim drugim, čak i na društvenim mrežama, onda niste zadovoljni njom.

Dok neki partneri olako shvataju blagi flert i vide ga kao bezazlen, drugi ga mogu shvatiti ka ovrlo jasno kršenje ekskluzivnosti. Uključivanje u seksualno eksplicitne razgovore ili flertovanje sa nekim drugim se može smatrati emocionalnim neverstvom.

Korišćenje aplikacija za upoznavanje

Ne morate da budete fizički neverni da biste narušili poverenje u vašoj vezi. Preuzimanje aplikacija ovog tipa ukazuje na nameru da budete neverni što može biti podjednako bolno, pa se zato takođe smatra prevarom. Ovo pokazuje nedostatak povećenosti u vezi, sugerišući da jedan partner i dalje traži druge opcije.

Prevara na društvenim mrežama: Odavanje tajni odnosa sa trećim licima

Svima je potreban izlaz iz veze za procesuiranje stvari koje se dešavaju u vezi. Naravno, ako je u pitanju prijatelj, član porodice ili psiholog to i nije toliko problematično. Međutim, ako razgovarate sa nekim ko vas čak i malo privlači o vašoj vezi, to bi se moglo smatrati ozbiljnim kršenjem granica vaše veze.

Ovo je na neki način i dvostruka izdaja. Jer osim toga što delite lične podatke o svom partneru, takođe gradite i intimnu spoljnu vezu. Okretanje nekom drugom za emocionalnu podršku umesto svom partneru može stvoriti osećaj ljubomore i nesigurnosti.

Skriveni nalozi na društvenim mrežama

Ako je jedan partner kreirao čitave naloge na društvenim mrežama kako bi komunicirao sa drugima, skriven od svog partnera, ovo je još jedan oblik emocionalnog neverstva. Takođe, ovo može lako brzo da eskalira ako se komunikacija prebaci van mreže i u stvarni život.

 

Izvor slike: nortonrsx/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate