1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. 3 načina kako da...

3 načina kako da izbegnete zaslepljenost na početku veze

29. април 2024.

| Snežana Vranić
Zaljubljenost nam često pomuti um....

Zaslepljenost na početku veze može biti veoma problematična iako je osećanje veoma prijatno jer nas navodi na stvaranje iluzija. Međutim, postoji način da ovo izbegnete.

Prvi trenuci u svakoj vezi su nabijeni gotovo magičnom energijom, pa ponekad može biti teško držati noge na zemlji. Tehnika američkog psihologa da se odupre ovakvim osećanjima može biti od pomoći.

Zašto se javlja zaslepljenost na početku veze?

Na početku veze se partneri uglavnom zatvaraju u balon euforije. A ako je ovaj osećaj posebno prijatan, ponekad može da zavara um koji će biti zamagljen pažnjom i naklonošću.  U psihologiji se ovaj mehanizam naziva „limerencija“ i sastoji se od intenzivne zaljubljenosti i fiksacije na novog partnera.

Međutim, ovo se ne odnosi kada dvoje ljubavnika zaborave ostatak sveta da bi uživali u počecima veze, ali već to češće pogađa samo jednu osobu u paru. Limerencija se razlikuje od faze medenog meseca koja se javlja na početku veze po svom jednostranom aspektu: samo jedna osoba će osećati intenzivna osećanja u paru koja neće biti uzvraćena. Takođe, se odlikuje time što duže traje.

Prema psihologu, dr Marku Trevisu (Mark Travis), ovo se može objasniti anksioznim stilo privrženosti razvijenim u detinjstvu i značajnim oslobađanjem hormona ljubavi – oksitocina. Ova nekontrolisana povezanost može dovesti do opsesivnih misli i ponašanja usmerenih ka novom partneru što može da zaoštri već postojeće veze i ometa formiranje novih.

Partner koji je žrtva ovog mehanizma počinje da idealizuje svog partnera i zanemaruje odgovornosti i društvene obaveze. Ovo može za posledicu imati nezdravu dinamiku odnosa, doprinoseći razvoju sazavisnosti, disfunkcionalnog modela odnosa koji karakteriše činjenica da je jedan partner u velikom meri zavisan od drugog.

Kako izbeći zaslepljenost na početku veze?

Dabiste se izborili sa ovim mehanizmom neophodno je da postavite jasne granice između veze koja nastaje i drugih društvenih veza.

Dobro upravljanje vremenom

Davanje prioriteta kvalitetnom vremenu sa prijateljima omogućava pojedincima da održe zdravu ravnotežu u svojim odnosima, osiguravajući da niko ne ostane zaista zanemaren. Naravno, ovo ne znači da treba da zanemarite partnera. Ključ je u ravnoteži.

Uključite se u grupne aktivnosti

Organizovanje događaja u kojima učestvuju i vaši prijatelji i vaš partner olakšava stvaranje društvenih veza i promoviše inkluziju.

Provodite samostalno vreme sa prijateljima

Bilo da je u pitanju vikend ili putovanje sa njima, to može biti dobra pomoć da ublažite osećaj usamljenosti i izolacije kada je romantičan odnos van ravnoteže.

Izvor slike: Jovanmandic/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate