1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. Brak iz interesa ili...

Brak iz interesa ili ljubavi? Hipergamija i dalje popularna

07. јул 2024.

| Miljana Momirović
Može li veza iz koristi biti zdrava?

Koncept braka iz interesa nije ništa novo. Na neki način, hipergamija je jedan od onih odnosa koji izgleda nikada ne izlazi iz mode.

Uzmimo, na primer, seriju Bridžerton. Iza svih romantičnih odnosa se krije zavera o porodicama koje se penju u redove društva i flertuju sa pripadnicima višeg društvenog statusa. Iako je ova tematika žarište serija i filmova, hipergamija je zapravo i dalje veoma prisutna i kada se ugase kamere.

Šta je hipergamija?

Sasvim jednostavan čin braka ili veze sa nekim za koga mislite da je uspešniji i nudi veću sigurnost – bilo da to radite svesno ili podsvesno, označava se hipergamijom. To često može biti posledica želje za boljom reputacijom ili finansijskom sigurnosti. Nije retkost ni da se potreba javi zbog težnje ka većim samopoštovanjem ili izgradnjom ličnog identiteta.

Izraz hipergamija je poslednjih godina postao popularniji ali zapravo, koncept postoji veoma dugo.  To je patrijarhalno konstruisan tip odnosa iz vremena kada je ženama ograničavano obrazovanje, nisu mogle da rade i bio im je potreban partner da bi preživele. U vreme kada žene nisu imale pravo glasa ili imovinu, hipergamija je bila skoro pa jedini način za bolji život.

Brak se najčešće svodio na opstanak i zaštitu. Tek kasnije je došla ljubav, kakvu danas poznajemo.

Zašto je hipergamija popularna i danas?

U današnje vreme većina stupa u bračni odnos iz ljubavi ali i dalje su prisutni slučajevi brakova iz ličnog interesa.

U nekim klasnim sistemima brakovi su ugovoreni tako da se žena udaje u bogatoj porodici. Indija je, na primer, naširoko poznata po tome što još uvek praktikuje ugovorene brakove, kao i Kina (iako tehnički ilegalno), Iran i Indonezija.

Međutim, hipergamija nije jedinstvena za zemlje u kojima su ekonomski problemi i prenaseljenost akutni. Prema nedavnom istraživanju, više od 39% mladih u SAD smatra da je važno da druga osoba plati račun na prvom sastanku.

Slično tome, ljudi smatraju da je privlačno kada drugi pokažu samopouzdanje (80%), ponosni su na ono što su postigli u životu (75%) i rade sve za njih na prvom sastanku (73%).

Istraživanje je pokazalo da 45% ispitanika veruje da je u redu napomenuti lični uspeh i dobrostojeća primanja na prvom sastanku. Zapravo, 31% je reklo da finansijski uspeh igra važnu ulogu u tome koliko neko izgleda privlačno.

Studija, koju je naručio luksuzni sajt za upoznavanje Seeking.com, a sproveo Talker Research, takođe je pokazala da su mnogi ispitanici zainteresovani za modernu hipergamiju. Skoro četiri od 10 (39%) veruje da pronalaženje partnera koji ispoljava ove osobine može dati značajan doprinos sopstvenom ličnom razvoju.

Koliko je zdrava veza iz interesa?

Traženje partnera isključivo u svrhu finansijske i/ili socijalne dobiti može postati nezdravi odnos koji uključuje manipulaciju i obmanu. Pored mogućeg postojanja nejednake dinamike moći, faktori kao što su nedostatak intimnosti ili razumevanja takođe bi mogli da naruše vezu ili brak.

S obzirom da se osoba u inferiornoj poziciji u braku može osećati u potpunoj kontroli veze, to može dovesti do nejednake podele odgovornosti između partnera. Hipergamiju (osećanje u nadređenom položaju u vezi) muškarci uglavnom praktikuju kako bi održali kontrolu nad ženama.

Da bi ovakve vrste odnosa bile uspešne (i svaki odnos), komunikacija, granice i jasna očekivanja su od ključnog značaja za poštovanje i razvoj svakog od partnera.

Izvor slike: SeventyFour/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate