1. Home
 2. /
 3. Lifestyle
 4. /
 5. Odnosi
 6. /
 7. Kako utiče razlika u...

Kako utiče razlika u primanjima na vezu?

31. март 2024.

| Miljana Momirović
Da li je važno ko koliko zarađuje?

Istina je da je novac jedan od najvećih uzroka rasprava, pa nije tajna da razlika u primanjima u vezi može dovesti do kraha ljubavi.

Možda znate kakav je osećaj slagati se sa partnerom emocionalno ili fizički, ali da li se slažete finansijski? Prema sprovedenom istraživanju, 49% generacije Z smatra finansijsku kompatibilnost važnijom od fizičke i emocionalne kompatibilnosti.

Činjenica je da se razlika u primanjima u vezi može bitno odraziti na vrednosti koje imate u vezi sa novcem, kao što je davanje prioriteta otplati duga, naspram kupovini najnovijeg automobila.

U nastavku pročitajte kako da utvrdite da li ste finansijski kompatibilni, kao i šta učiniti ako niste.

Kako utiče razlika u primanjima na vezu?

Novac može biti ogromna tačka spora u vezi, zbog čega je toliko ključno utvrditi da li ste finansijski na istoj strani sa svojim partnerom. Prema još jednoj studiji, 40% milenijalaca veruje da bi razgovori o novcu trebalo da se dogode pre nego što njihova veza postane ozbiljna. Evo kojih pitanja bi trebalo da se dotaknete i jasno definišete:

 1. Kako zamišljaš svoju finansijsku situaciju u budućnosti?
 2. Koji su tvoji prioriteti kada je u pitanju potrošnja i štednja?
 3. Šta misliš o dugovanjima i kako njima upravljati?
 4. Koliko ti je važno da imaš ušteđevinu za hitne slučajeve i penziju?
 5. Da li više preferiraš da finansije držiš odvojeno, kombinuješ ih ili imaš hibridni pristup u vezi?

Tokom ovog razgovora pažljivo slušajte i postavite sebi sledeća pitanja:

 1. Da li imate slične finansijske vrednosti, što znači da su vaši stavovi prema štednji, trošenju i ulaganju usklađeni?
 2. Da li bi vam bilo prijatno da sarađujete jer se to odnosi na postavljanje ciljeva – bilo da su to kratkoročni finansijski ciljevi poput planiranja odmora ili dugoročni finansijski ciljevi poput štednje za penziju?
 3. Možete li (ili već) donosite zajedničke finansijske odluke, bez obzira na njihovu veličinu?

Na osnovu ovih odgovora, biće lako proceniti da li ste finansijski kompatibilni. Ako utvrdite da vaš partner nije u skladu sa vašim finansijskim vrednostima i ciljevima, verovatno niste finansijski kompatibilni. U tim slučajevima nije ni čudo ako razlika u primanjima izaziva probleme u vezi.

Šta učiniti ako postoji razlika u primanjima?

Ako ste procenili da razlika u primanjima pravi problem u vašoj vezi, ne znači nužno da morate prekinuti odnos. Imajte na umu da sve veze zahtevaju zajednički trud. Na vama je da odlučite da li je vredno truda da dođete na istu stranicu i zajedno nastavite svoje finansijsko putovanje. Ako jeste, stručnjaci preporučuju sledeće korake koje možete preduzeti da biste rešili finansijsku nekompatibilnost.

Vodite iskrene diskusije

Finansijski kompatibilna veza u velikoj meri se oslanja na komunikaciju, pa počnite da vodite otvorene i iskrene razgovoro o svom trenutnom finansijskom statusu, budućim ciljevima i kako ćete ih zajedno ostvariti. Što više pričate o finansijama, to će vam biti lakše.

Postavite zajedničke ciljeve

Kada tek počinjete, uspostavljanje zajedničkih ciljeva može izgledati kao ušteda za lepu večeru ili odmor za vikend. Zatim, u zavisnosti od toga kako to ide, možete postepeno napredovati ka većim ciljevima, kao što je zajednička štednja za depozit za stan. Zajednički rad na postizanju zajedničkog finansijskog cilja ne samo da će prevazići potencijalne probleme oko razlike u primanjima, već vas može naučiti mnogo o tome kako zajedno upravljate svojim finansijama.

Zajedno upravljajte novcem

Učenje kako zajedno upravljati novcem ne zvuči baš romantično, ali će vam pomoći da poboljšate svoju finansijsku usklađenost, što će vam olakšati razgovore o novcu i pravljenje planova. Zapamtite da ste zajedno u tome, pa učinite to zajedničkim naporom – čak i ako je jedan od vas finansijski pametniji od drugog. Na raspolaganju je mnogo besplatnih resursa (knjige, podkasti i onlajn kursevi). Pogledajte ih zajedno da biste ih iskoristili kao priliku za učenje.

Zajednički budžet i razlika u primanjima

Ako živite zajedno, radite zajedno na stvaranju zajedničkog budžeta. Zajedno planirajte svoje finansijsko putovanje i uzmite u obzir prihode, dugove i navike potrošnje oba partnera. Što više zajedno sagledate svoje finansije, bolje ćete napredovati u pomirenju svoje finansijske nekompatibilnosti.

Izvor slike: SurfUpVector/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate