1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. 3 greške u flertu...

3 greške u flertu koje odaju pogrešan utisak

20. мај 2024.

| Snežana Vranić
Možda niste sve shvatili dobro?

Svi želimo da budemo zavodnici i da osvajamo lako osvajamo suprotni pol. Međutim, ove greške u flertu nam mogu to otežati.

Flert je faza na početku veze koju je nemoguće zaustaviti ako ste zaista zainteresovani za osobu koja vam se sviđa. Ali ponekad, stvari ostaju nedorečene i teško je znati kako se druga osoba postavlja.

3 greške u flertu koje treba da izbegavate

Flert je umetnost kojom ne vladaju svi olako. Naravno, ponekad i iskustvo ovde igra važnu ulogu, a ponekad je teško znati u početku kako to da uradimo i da zavedemo onog ko nas interesuje. Međutim, ova faza koja prethodi (potencijalnoj) romantičnoj vezi je neophodna za stvaranje veze i uočavanja prvih znakova nekog toksičnog ponašanja.

Osim toga, balansiranje kada je flert u pitanju je vrlo problematično. Sa jedne strane, želimo da pokažemo interesovanje za nekoga i da vidimo da li postoji interesovanje u obrnutom smeru. Sa druge strane, ne želimo da  budemo previše očigledni i da budemo odbačeni.

Prema istraživanju koje su sproveli Fichten and Associates (Fihten i saradnici) 1992. godine, pojavljuje se nekoliko trendova oko komunikacije na početku veze. Najizrazitija činjenica je mešanje interesovanja i nezainteresovanosti, posebno fokusiranja na negativne tragove što bi nam moglo omogući da otkrijemo nezainteresovanost ka drugome. Kao rezultat, često su bili propupušteni pozitivni signali zbog negativnog fokusa. Dakle, evo koje greške mogu biti problematične.

Previše ste fokusirani na odbačenost

Ljudski je želeti da se zaštitimo izbegavanjem negativnih iskustava, ali moramo pronaći sredinu. Naročito jer su signali za flertovanje često pomešani i mogu biti veoma dvosmisleni. Međutim, ako se koncentrišete samo na negativno, filtriraćete razgovor samo na taj način, što može dovesti do značajnih grešaka u procenjivanju romantičnog interesovanja. Dakle, preporučuje se da ostanete otvorenog uma i da primetite sve signale koje vam partner šalje. To nam omogućava da saznamo više o njima uopšte, što nam može pomoći da odlučimo da li se i vam sviđaju.

Greške u flertu: Ne obraćate pažnju na jezik tela

Još jedna greška je da se previše oslanjate na reči, a ne toliko i na govor tela osobe koja vam se sviđa. Naravno, upotreba reči je često standardni način na koji prenosimo ono što mislimo i osećamo, ali ponekad je potrebno proceniti i ponašanje drugih da bismo umesto toga videli šta oni zaista misle i osećaju.

Naši postupci takođe govore više od reči. Upravo zbog toga, da bismo bili uspešni u flertu, takođe moramo da uzmemo u obzir stvari kao što su naš govor tela i način na koji ih odražavamo i uskađujemo svoje ponašanje sa ponašanjem druge osobe. To nam pomaže da jasno izazimo naše interesovanje za njih, ne ostavljaju stvari previše direktnim.

Previše flertujete online

Društvene mreže mogu u velikoj meri uticati i na romantične odnose i način na koji upoznajemo onoga koga volimo. Međutim, digitalne misli i poruke je posebno teško dešifrovati. Stvari poput emodžija i video poziva mogu pružiti neke od ovih neverbalnih informacija. Ali najvažniji pokazatelj romantičnog interesovanja je svakako flert kroz dodir i blizinu.

Izvor slike: Vasyl Dolmatov/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate