1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. Koliko dugo čekati na...

Koliko dugo čekati na prvi seks sa novim partnerom?

06. април 2024.

| Snežana Vranić
Pitanje koje muči mnoge..

Ovo je pitanje koje muči sve kada uđu u vezu jer ne želimo da budemo ni previše laki, ni previše teški. Kada je pravo vreme za prvi seks sa novim partnerom?

Odgovor na pitanje koliko dugo treba da čekate da imate seks sa nekim je zbunjujući oduvek. Dok se neki pridržavaju pravila tri sastanka, drugi će reći da nije važno ako se to desi i na prvom, sedmom ili stotom sastanku. Ovaj nedostatak jasnoće samo stvara dodatnu konfuziju što nam nije potrebno.

Da li može biti prerano za prvi seks sa novim partnerom?

Dobra vest je da nema posledica ako spavate sa nekim prerano. Seks na prvom ili drugom sastanku vas ne čini lakom i devojkom koja „nije za brak“. To takođe ne isključuje mogućnost da se između vas dvoje stvori nešto što je dugoročno. Ukoliko to oboje želite i osećate se prijatno sa tom idejom, nema razloga da se to ne dogodi. Ono što počinje kao požuda može prerasti u dugoročnu posvećenu vezu.

Međutim, kada jednom imate seks sa jednom osobom, odvajanje vaših misli od fizičkih nagona može postati teže. To može ometati upoznavanje potencijalnog partnera. Osim toga, seks sa nekim novim može izazvati mnogo emocija koje mogu zamagliti vaše rasuđivanje i otežati upoznavanje sa ovom osobom.

Kada je pravo vreme za prvi seks sa novim partnerom?

Ne postoji jednostavan odgovor na ovo. Iznad svega, važno je da znate šta želite i da osećate sigurnost pre seksa sa nekim novim. Često se ove dve stvari ne poklapaju u isto vreme, a to je lepota procesa upoznavanja. Ako upoznate nekoga pre nego što budete intimni, to će iskustvo učiniti mnogo boljim.

Ukoliko se osećate emocionalni, fizički i mentalno prijatno sa idejom o seksu sa novim partnerom, onda je preporučljivo da stvarate bezbedno okruženje u kom ćete se osećati bezbedno. Budite otvoreni jedni sa drugima o tome kakva su vaša očekivanja u spavaćoj sobi i šta vam odgovara.

Potom, zapitajte se da li im verujete dovoljno da podelite ovo intimno iskustvo sa njima i da li možete otvoreno da razgovarate o svojim željama i mogućim posledicama seksa. Ako je odgovor da, onda ste možda i spremni da preduzmete sledeći korak.

Dakle, odgovor na ovo pitanje zavisi samo od vas. Dok se neko oseća prijatnije da sačeka da veza procveta i da dublje upoznaju svog partnera pre nego što postanu intimni, drugima je prijatnije da odmah provere kompatibilnost i na seksualnom nivou. I to je u redu. U svakom slučaju, jasna komunikacija i postavljene granice su sve što je važno, bez obzira na tajming.

Izvor slike: Kuzmichstudio/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate