1. Home
 2. /
 3. Lifestyle
 4. /
 5. Gastro
 6. /
 7. Uparivanje vina i hrane:...

Uparivanje vina i hrane: Saveti kako da odaberete pravu vrstu ovog pića

27. фебруар 2024.

| Snežana Vranić
Pronađite savršenstvo ukusa...

Uparivanje vina i hrane je delikatan proces u cilju boljeg iskustva obedovanja. Iako to deluje jednostavno, nije svejedno kakvo vino pijete uz različite vrste obroka.

Vino upotpunjuje komponente koje se nalaze na tanjiru, tačnije koje konzumirate. Da biste napravili savršenu kombinaciju, postoji nekoliko pravila koje morate ispoštovati. Prvenstveno je važno da konzumirate vino koje vam se dopada. U suprotnom će to imati negativan efekat i na hranu koju jedete.

Osnovna pravila za uparivanje vina i hrane

Postoje dva osnovna pravila kada je u pitanju biranje vina uz hranu. Prvenstveno je veoma važno da uskladite vino sa najistaknutijim elementom jela. To mogu biti začini, sos ili glavni sastojak obroka. Ponekad je sos mnogo jačeg ukusa nego samo meso, pa stručnjaci preporučuju da vino uparujete sa sosom.

Drugo pravilo tiče se profila ukusa kojih ima 6: kiselo, masno, gorko, slano, slatko i alkoholno. Svaki profil se može kombinovati sa drugim kako bi se dobile odlične kombinacije sa vinom, ali ipak neke kombinacije su bolje od drugih.

Kako da uparivanje vina i hrane bude uspešno?

Crvena vina se lepo slažu sa crvenim mesom i masnim izdašnim jelima, a bela vina su najbolja sa svetlim ukusima koja su savrpena za ribu i živinu. Evo još nekoliko saveta za uparivanje vina i hrane koje vam mogu pomoći da dobijete savršeni ukus.

 • Roze vina
  Ovaj tip vina je savršen za kombinaciju sa raznim sirevima zahvaljujući kiselosti belog vina koje sadrži u sebi i voćnim notama crvenog.
 • Penušava vina
  Ovakva vina imaju određenu slatkoću u sebi, pa su savršena kada je u pitanju hrana gde preovladavaju slani ukusi.
  Rizling
  Rizlinzi pomažu u balansiranju začinjenih jela. Oni su lagani i slatkasti pa će napraviti savršenu ravnotežu ukusa.
 • Sauvignon blanc
  Uz ovu vrstu belog vina se odlično slaže piletina i riba (losos, halibut, bakalar, suši).
 • Chardonnay
  Uz chardonnay se savršeno slažu kremaste testenine ili čak dagnje ili školjke. Takođe, bilo šta što ima riblje note. Takođe, cezar salata je savršen primer odličnog uparivanja.
 • Chenin blanc
  Uz ovu vrstu vina, svinjetina je jedna od najboljih opcija.
 • Merlot
  Merlot se lepo slaže sa svinjetinom i jagnjetinom, ali je ovo vino savršeno u kombinaciji sa sirevima.
 • Cabernet
  Govedina, jagnjetina ili bilo koja vrsta divljači se odlično slaže sa ovom vrstom vina. Pored toga, ovo je odličan izbor uz različite dezerte.
 • Pinot Noir
  Ovo vino se odlično slaže sa „zemljanim“ slanim ukusima kao što su jela od pečuraka ili pice.

Takođe, imajte u vidu da nije nužno da su starija vina boljeg ukusa. To zaista zavisi od toga kako je vino napravljeno. U svakom slučaju,isprobajte ove različite ukuse i kombinacije i pronađite ono što vam odgovara i uživajte u svakom obroku.

Izvor slike: yuliang11/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate