1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Koliko često treba prati...

Koliko često treba prati farmerke? Iznenadićete se kad čujete odgovor

02. јануар 2024.

| Snežana Ilić
Direktor kompanije Levi’s rešava večitu dilemu

Pitanje koje ste bezbroj puta čuli ili sami sebi postavili – koliko često treba prati farmerke? Večita dilema koja prati mnogima omiljeni komad garderobe.

Modeli farmerki koje ćemo nositi u 2024. godini

Teksas je izdržljiv materijal, što je jedan od razloga zbog kojih je decenijama toliko popularan. No, lako se i prlja, naročito ako volite svetlije, odnosno isprane varijante.

farmerke

Photo by Anne Nygard/Unsplash

Najvažnija stavka je, podrazumeva se, higijena. Kao u bilo kom drugom odevnom predmetu, i u farmerkama se skupljaju bakterije, mrtve ćelije kože, znoj, mirisi.

Dakle, treba ih prati posle nekoliko nošenja, bar jednom nedeljno ako ih oblačite svakog dana.

Patrik Ričardson, ekspert za pranje veša (nazovimo ga tako), tvrdi da bi bilo idealno prati ih posle devet, deset nošenja, po mogućstvu na ruke i u mlakoj vodi.

farmerke

Photo by Kelly McCrimmon/Unsplash

S druge strane, ima i onih koji ponosno ističu da ih peru jednom mesečno ili – nikad. Nešto slično rekao je 2014. godine Čarls Berg, direktor kompanije Levi Strauss. U njegovom slučaju, jednom godišnje je dovoljno.

Iako je izjava tada postala predmet žučnih rasprava, Berg nije odustajao od svog stava. Nedavno je dodao i da pravi ljubitelji džinsa nikad neće staviti farmerke u veš mašinu. On svoje – tušira. Dobro ste pročitali.

model farmerki najmodernije farmerke u 2024.

Photo by Jason Leung/Unsplash

Kada dođe vreme za pranje, odnosi ih u tuš kabinu, prekrije ih sapunom na isti način kao kada se lično tušira, i na kraju ih dobro ispere.

Levi’s 501, džins za sva vremena

– Ali, da budem iskren, reč je o farmerkama koje uglavnom nosim na posao, a ne o pantalonama u kojima igram fudbal sa ćerkom – navodi Berg u svom blogu The Dirty Jeans Manifesto.

Odavno je poznato da često pranje farmerki menja njihovu boju i da se vlakno teksasa vremenom haba menjajući oblik.

Najmodernije farmerke u 2024 godini

Photo by Karolina Grabowska/Pexels

Takođe, pre pranja pantalone uvek treba izvrnuti na naličje i zakopčati sve od rajsferšlusa i dugmadi do džepova, kako se ne bi razvukle.

Ako već koristite veš mašinu, farmerke perite na nižim temperaturama u programu za osetljive tkanine. I nikako ne koristite mašinu za sušenje veša, jer bi mogle da se smanje ili izgube elastičnost.

Izvor slike: Ricardo Gomez Angel/Unsplash