1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Najbolje vežbe koje možete...

Najbolje vežbe koje možete raditi napolju u parku

11. мај 2024.

| Snežana Vranić
Za neke vežbe vam ne treba dodatna oprema...

Tražite način da osvežite svoju rutinu vežbanja? Najbolje vežbe za park vam mogu u tome pomoći.

U parku ćete pronaći raznovrsne mogućnosti za vežbanje, što ga čini odličnim mestom za promenu okruženja i uživanje u prirodi dok radite na svom fizičkom zdravlju. Sve više parkova danas nudi opremu za vežbanje na otvorenom, a ukoliko to nije slučaj, možete raditi vežbe za koje vam nije potrebna oprema.

Najbolje vežbe za park

Bodyweight Press

U parkovima ili otvorenim teretanama možete raditi vežbe poput bench press-a i shoulder press-a. Ove mašine su obično dizajnirane tako da koriste vašu težinu umesto tegova. Bez obzira na to kako ste ranije koristili slične mašine, ove vežbe su odlične za uključivanje u vaš trening na otvorenom.

Vratila za vežbanje „Monkey Bars“

Ove sprave izazivaju dete u svima nama, ali često ih pronalazimo težim nego kada smo bili deca. Možete raditi standardne chin-up ili pull-up vežbe, ili možete pokušati sa „hand walk“ vežbom prelaska preko vratila. Ovo je odlična vežba za jačanje  gornjeg dela tela.

Podizanje uz klupu

Klupe su veoma svestrane, a jedna od odličnih primena je za podizanje. Postavite ruke na sedište, ispružite noge i spustite se i podižite koliko god puta možete. Osetićete napetost u tricepsima i grudima.

Najbolje vežbe za park: Sklekovi na klupi

Dok ste uz klupu, možete raditi sklekove. Okrenite se, stavite ruke na sedište i noge ispružite, spuštajte se i podižite u kontrolisanom pokretu. Možete povećati ili smanjiti težinu vežbe menjajući ugao tela ili radeći je na kolenima. Takođe možete staviti ruke na naslon klupe za lakši ugao.

Plank sa ljuljaškom

Postavite se leđima prema sedištu i stavite obe noge na ljuljašku, dok ste uspravno na dlanovima ispod linije ramena. Držite plank poziciju koliko god možete, pokušavajući da ostanete što mirniji. Modifikacija ove vežbe da biste je otežali je da približite telo ljuljašci i zatim se vratite u početni položaj. Da biste olakšali vežbu, možete osloniti gornji deo tela na sedište ljuljaške, dok su vam ruke i noge u istom položaju na zemlji.

Čučnjevi sa ljuljaškom

Ostanite na ljuljašci, ova vežba je dobra za vaše noge. Stanite uspravno sa leđima okrenutim prema ljuljašci i stavite zadnju nogu na sedište ljuljaške. Zatim spustite prednju nogu u savijen položaj da biste izveli čučanj. Što dublje idete, više ćete osetiti rad u zadnjoj loži, gluteusu i kvadricepsu.

Hodajući čučnjevi

Hodajući čučnjevi zahtevaju da napravite korak napred sa savijenom prednjom nogom i da spustite zadnje koleno ka zemlji. Možete otežati vežbu dužim koracima i osigurati da spustite zadnje koleno do zemlje. Takođe možete dodati tegove da biste je otežali.

Najbolje vežbe za park: Skokovi

Dodajte intenzitet svom treningu sa različitim skokovima. Različite varijacije mogu uključivati klasične skokove zvezda, gde ruke i noge se rašire dok skočite u vazduh; stajaći skokovi koji zahtevaju da skočite i dovedete kolena što bliže grudima.

Step-Up Vežbe

Ova vežba podrazumeva da se popnete na step klupicu i spuštate se nazad. Pazite da podignete celo telo sa poda dok se stepate na gore, a zatim se spuštate kontrolisano. Možete koristiti oba alternativna noge tokom serije ili ostati na jednoj nozi tokom cele serije, a zatim promeniti na drugu.

Trčanje

Iako je to monotonija i svakodnevna vežba, trčanje je uvek izuzetno efikasna kardio vežba. Bilo da trčite po stazi ili travi, pokrenite se i pređite kilometre. Pazite da dodate varijaciju u trčanje menjajući intenzitet/tempo, razdaljine i ciljeve. Možda počnite sporije/kraće, a zatim postepeno povećavajte brzinu/dužinu.

Vožnja bicikla

Ako imate sreće, neki parkovi su opremljeni sa zajedničkim stacionarnim biciklima koji vam omogućavaju da vozite bicikl. Slično kao kod trčanja, trebalo bi da menjate brzinu i dužinu vožnje kako biste dobili različite koristi od treninga. Što brže i duže pedalirate, to ćete više dobiti od vežbe.

Legionarska vežba (Burpee)

Započnite vežbu sa skokom što je više moguće visoko sa rukama u vazduhu, a zatim pređite u sklek sa grudima dodirujući zemlju. Ponavljajte pokrete dok ne iscrpite sve što imate, što zapravo neće dugo trajati! Legionarsku vežbu možete izvoditi na travi jer je meka podloga.

Najbolje vežbe za park: Istezanje/Joga

Važno je da se istežete pre i posle treninga kako biste osigurali da su vaši mišići zagrejani i rashlađeni, inače rizikujete povrede. Istezanje je odlično raditi u parku, bez obzira da li vežbate ili ne. Takođe možete izvesti joga sesiju u parku uz opuštajuće okruženje.

Izvor slike: Vasyl Dolmatov/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate