1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Hrana koja pospešuje rast...

Hrana koja pospešuje rast kose: 10 namirnica koje će je učiniti zdravijom

17. фебруар 2024.

| Snežana Vranić
Obavezno ih uvrstite u ishranu..

Mnogo je faktora koji određuju brzinu kojom kosa raste. Međutim, hrana koja pospešuje rast kose može pomoći kod ovog problema.

Genetika, godine, stres i ishrana su faktori koji utiču na zdravlje i izgled naše kose. Iako neke stvari ne možete da promenite, svakako možete da utičete jeste na to što jedete. Određene namirnice imaju povoljan uticaj na rast kose.

Hrana koja pospešuje rast kose ima niz hranljivih sastojaka

Potražite hranu koja je bogata vitamina rastvorljivim u mastima, vitaminima B-kompleksa, omega-3 masnim kiselinama i gvožđem. Nedostaci proteina, minerala, masnih kiselina i vitamina mogu dovesti do gubitka kose. Evo koje namirnice su važne za rast kose.

Losos

Losos je pun omega-3 masnih kiselina koje su vam neophodne da biste podstakli rast kose. Pokazalo se da ishrana bogata esencijalnim masnim kiselinama poboljšava gustinu kose i smanjuje količinu mrtvih dlaka. Skuša, tunjevina i haringa su drugi izvori drugih hranljivih materija.

Orašasti plodovi

Zdrave masti u orašastim plodovima su odlične za zdravlje svih organa, uključujući kosu, kožu i nokte. Oni sadrže i razne vitamine i cink koji vam mogu pomoći da izbegnete nedostatak bilo kog od ovih hranljivih sastojaka koji je povezan sa gubitkom kose.

Hrana koja pospešuje rast kose: Jaja

Jaja su odličan izbor biotina. Za ljude kojima opada kosa, istraživanje je pokazalo da suplementacija biotinom može pomoći.Pre nego što počnete da pijete pilule koji su puni biotina i više nego što potrebno našem telu, pokušajte da unesete jaja u ishranu. One su odličan izvor i cinka i selena.

Mahunarke

Mahunarke imaju nemasne proteine koji su ključni nutrijenti za zdravlje kose. Dlaka se u potpunosti sastoji od proteina zvanog keratin. Pasulj, kikiriki, soja i sočivo su odličan izvor keratina, ali sadrže i cink, gvožđe, biotin i folat.

Spanać

Spanać je takođe hrana koja pospešuje rast kose. Prepun je vitamina A koji je neophodan za rast zdrave kose. Međutim, treba uzeti u obzir da previše vitamina A može dovesti do gubitka kose. Povrće je takođe odličan izvor gvožđa koji može igrati značajnu ulogu u opadanju kose kod žena.

Avokado

Avokado je bogat vitaminom E, antioksidansom koji hrani kosu. Konzumiranje avokada srednje veličine obezbeđuje otprilike 28 procenata vaših dnevnih potreba za vitaminom E. Zdrave masti u avokadu takođe mogu doprineti opštem zdravlju kose.

Hrana koja pospešuje rast kose: Semena

Laneno, čia, seme suncokreta i bundeve sadrže hranljive materije koje su neophodne za zdravlje kose kao što su vitamin E, cink i selen. Laneno i čia seme takođe pružaju omega-3 masne kiseline koje pomažu rast kose.

Jogurt

Jogurt je pun proteina, probiotika i drugih hranljivih materija. On takođe sadrži i vitamin B5 za koje se pokazalo da podstiče rast folikula dlake u jednoj studiji. Osim toga, ovo je uobičajen sastojak maske za kosu.

Bobice i citrusi

Uključite ovo voće u svoj petodnevni obrok za rast kose. Bobičasto voće koje sadrži vitamin C koji se ističe po svojim antioksidativnim svojstvima i glavnoj ulozi u apsorpciji gvožđa što je važno za zdravu kosu.

Kolagen

Dodavanje ove supstance bez ukusa u jutarnju kafu ili popodnevni smuti može pomoći zdravoj i jakoj kosi. Otkriveno je da peptidi kolagena dobijeni od ribe značajno poboljšavaju ponovni rast kose i proliferaciju ćelija kose. On takođe sadrži aminokiseline koje su neophodne za izgradnu keratina i proteina koji se nalaze u kosi.

Izvor slike: WRS Photos/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate