Da li vežbanje može da izazove seksualno zadovoljstvo?

28. maja 2023.

| Hana Dunđerov
Da li ste znale da čak 4 od 10 žena doživi orgazam tokom vežbanja?

Novo istraživanje pokazuje da osnovne vežbe mogu dovesti do ženskog orgazma što znači – da, vežbe mogu da izazovu seksualno zadovoljstvo.

Odlazak u teretanu donosi više od fitnesa, vitke linije i zdravlja, bar prema studiji Univerziteta Indijana. Istraživanje pokazuje da je četiri od 10 žena imalo orgazam izazvan vežbanjem (EIO) ili iskusilo seksualno zadovoljstvo izazvano vežbanjem (EISP).

Koregazam – seksualno zadovoljstvo izazvano vežbanjem

Medicinska studija naziva ovaj fenomen „koregazam“ jer su vežbe na stomaku, kao što su penjanje na motke ili užad, biciklizam, vrtenje ili dizanje tegova, najviše povezane sa EIO i EISP.

„Ovi podaci su zanimljivi jer sugerišu da orgazam nije nužno seksualni događaj, a mogu nas naučiti i više o telesnim procesima koji leže u osnovi ženskog iskustva orgazma“, kaže Debby Herbenick, vodeći istraživač i ko-direktor univerzitetskog Centra za promociju seksualnog zdravlja.

Studija je anketirala 370 žena, od 18 do 63 godine, o njihovim iskustvima, a većina ispitanika je bila u vezi ili u braku.

Izveštaji da se osećaju samosvesno tokom vežbanja na javnim mestima bili su uobičajeni među ženama u grupi EIO, od kojih je 20 odsto reklo da ne mogu da kontrolišu svoje iskustvo niti su čak razmišljale seksualno.

Herbenick kaže da je ovo oblast istraživanja seksualnog zdravlja žena koja je uglavnom ignorisana u poslednjih šest decenija, i dok su nova otkrića jaka, mehanizmi koji stoje iza EIO i EISP zahtevaju dalja istraživanja.

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: champpix/iStock/gettyimagesplus