Ne možete da stanete na jednoj kockici čokolade? Prestaćete da je jedete kada saznate ovo

09. октобар 2023.

| Suzana Jančič
Čokolada - za ili protiv

Retki su oni koji ne vole čokoladu. Prema statistikama reč je o svega tri posto ukupne populacije. 

Za ostale čokolada je neodvojivi deo njihove svakodnevne ishrane.

Food Photographer Jennifer Pallian-Unsplash1, cokolada

Food Photographer Jennifer Pallian-Unsplash

Bilo da je u tečnom stanju, u vidu kockica, bela, mlečna ili crna obožavanje prema njoj je široko rasprostranjeno, uprkos negativnim posledicama koje usled prekomernog korišćenja može izazvati.

Jede vam se slatko, kiselo ili slano? Evo šta žudnja za određenom hranom govori o vašem telu!

Širom Interneta, putem You tube kanala, Tik-tok, Twitter, Instagram ili Facebook profila mogu se naći brojni recepti za pripremu čokoladnih kolača, pita i torti, istovremeno sve je više sajtova koji naširoko objašnjavaju zašto moramo biti umereni pri unosu takve vrste slatkiša.

Jedno od brojnih istraživanja ukazalo je na to da čokolada povećava nivoe neurotransmitera kao što su dopamin i serotonin, koji su od odlučujućeg značaja za apetit i pozitivno raspoloženje.

Julia Zyablova Unsplash, cokolada

Julia Zyablova Unsplash

Sa željom da se iznova osećamo lepo i ugodno, raspoloženo i entuzijastično umesto za jednom kockicom vrlo često posežemo za čitavom štanglom čokolade, koja iznova i iznova, poput droge, izaziva glad za jelom i dobrim osećajem.

Masti u čokoladi deluju slično heroinu, zbog čega konzumenti uglavnom nisu u stanju da joj se odupru.

Vestibularna migrena – Isprobajte eliminacionu dijetu

Mlečna i bela čokolada prepune su prerađenih šećera, soli i masti, koje razvijaju zavisnost i pojačavaju verovatnoću da će neuroni koji proizvode dopamin prestati to da rade u zdravoj meri i da će se uvek očekivati podsticaj u obliku čokolade. 

Za razliku od bele i mlečne, crna čokolada je čak i poželjna ali samo ta jedna kockica koju spominjemo da ne bi bila štetna ni u prvom slučaju.

Tetiana Bykovets Unsplash, cokolada

Tetiana Bykovets Unsplash

U crnoj čokoladi nalazi se veoma visoka koncentracija kvercetina, vrste antioksidansa, koji je dobar za sprečavanje određenih bolesti, jer ima sposobnost da uništava slobodne radikale.

Zato ako nekome želite da ulepšate dan ili popravite raspoloženje bolje mu kupite nešto od garderobe, parfem ili buket, dobar primer je dala recimo ćerka Nataše Bekvalac.

Sa hranom obazrivo.

Izvor slike: Unspalash

Nastavite da čitate