1. Home
  2. /
  3. Ostalo
  4. /
  5. Šta je sleep turizam:...

Šta je sleep turizam: Zašto je privilegija imati vreme za spavanje?

16. март 2023.

| Ranka Bulatović
Da li ste ikada razmišljali o tome da bi se jednog dana praznici mogli iskoristiti samo za nadoknađivanje izgubljenog sna?

Šta je sleep trurizam i jeste li vi jedan od kandidata? Ako spavate sve manje i manje, i sve lošije i lošije – verovatno da jeste.

Šta je sleep turizam: I zašto je spavanje postalo luksuz

Prema legendi, sve je počelo sa komercijalnom televizijom 80-ih godina. Tada su oglašivači shvatili da postoji vremenski okvir bez mogućnosti promocije proizvoda: noć. Činilo se da je jedino rešenje problema ležalo u mogućnosti da privuče potrošače sve privlačnijim TV programima.

„Udarni termini“ su pomerani sve kasnije (u 1970-im filmovi su počinjali najkasnije u 20.45). Ukratko, stručnjaci su učinili sve da nas ubede da vredi žrtvovati sate sna. Uspelo je, međutim, ako ljudi sve manje spavaju, to nije samo marketinška zavera. Postali smo hiperaktivni, želimo da budemo svuda i da vidimo sve kako se ne bismo osećali isključeno ni od čega. Koristimo uređaje koji smanjuju proizvodnju melatonina po ceo dan. Između poslednje upotrebe pametnog telefona, tableta ili računara i odlaska na spavanje treba da prođe minimum dva sata. Kad odemo na odmor, još je gore. Treba videti i doživeti toliko toga. Ukratko, spavanje je postalo luksuz.

Šta ima u ponudi?

Turistički novinar Rodžer Sends, koji piše za Forbs, sleep turizam  definiše kao  „odlazak na odmor s glavnim ciljem da se više naspava“. Ekstremistička verzija predviđa dobrovoljni upis u specijalna odmarališta gde se sprovode naučna istraživanja o spavanju.

Osoba pristaje se da postane zamorčić – ne treba ništa da radi osim da spava. Hotelima je, u tom slučaju, cilj da garantuju najveću moguću akustičku izolaciju (bez buke iz hodnika), personalizovane menije koji pogoduju uspavljivanju. Ili doživljaje spavanja u prirodi, kao ekskluzivu. Forbes je uspeo da sastavi listu već organizovanih prostora za ovu svrhu u veoma različitim delovima sveta. Jedna je Selina Agafaj u Maroku, oaza smeštena među kanjonima, 30 km od Marakeša. Daleko od bilo kakvog ovozemaljskog iskušenja, tokom dana nudi samo mogućnost posete (bez stresa) berberskih sela, vožnju balonom ili jahanje kamila.

U Kaliforniji postoji Pebble Beach Resort Spa, malo manje spontan, ali dobro opremljen. Turistima se preporučuje da isprobaju Flotation Vrap – 45 minuta dremke na specijalnom vodenom dušeku umotanom u oblogu koja ostaje topla sve vreme dok udišete aromaterapiju. Hotel Dossier u Portlandu se umesto toga fokusirao na što udobniji smeštaj. Tome treb ada doprinesu luksuzni dušeci i posteljine. Još jedno od ovih privremenih skloništa postaje hotel Sofitel u Njujorku koji je osmislio i izgradio posebne dušeke pod nazivom Sofitel MiBed u kojima je, prema rečima onih koji su spavali, nemoguće ne utonuti u najbolji san u životu. A u Italiji?

Forbs takođe pominje – i to prvo čini, u stvarnosti – i wellnes odmaralište Preidlhof u Južnom Tirolu. Od svih pomenutih objekata možda onaj u kojem je cilj Sleep Tourism zaista prioritet. Čini se da se sedmodnevnim boravkom (program Spavajte bolje)  može ponovo obnoviti ciklus noć/dan pod nadzorom stručnjaka za medicinu spavanja. Gost treba da nosi uređaj koji beleži njegovo ponašanje dok spava, ali pre svega dok je budan. Cilj je da se prikupe podaci koje će zatim analizirati stručnajci za san. Ono što hotelsku ponudu čini još atraktivnijom je spavanje na balkonu – pod zvezdanim nebom. Spavaćete kao beba.

Izvor vesti: marieclaire.it

Izvor slike: AntonioGuillem/gettyimages.co.uk

Nastavite da čitate