1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Muči vas nesanica? Finci...

Muči vas nesanica? Finci će vam pomoći da spavate kao beba

01. септембар 2023.

| Ranka Bulatović
Od hladne spavaće sobe do zasebnog ćebeta, možemo da poboljšamo san na mnogo načina kako bismo spavali kao Finci. Prema nedavnom istraživanju, stanovnici nordijskih zemalja imaju najkvalitteniji san na svetu.  

Ako vas muči nesanica, možda će vam baš ovo pomoći. Finska se već pokazala kao najsrećnija zemlja na svetu. Ovo takođe može biti povezano s onim što je pokazalo nedavno istraživanje: Finci spavaju najbolje na svetu.

Korejski institut za nauku i tehnologiju prikupljao je podatke četiri godine uz učešće više od 30.000 ljudi iz 11 zemalja. Njihova studija je otkrila da Finci u proseku spavaju  8 sati noću, za razliku od Britanaca, na primer, 7 sati i 44 minuta, a Japanaca još manje, 6 sati i 51 minut. Finci ne samo da spavaju najviše (ali ne previše), već i najbolje. Tako kaže istraživanje.

Nesanica: Zašto Finci dobro spavaju

Prema Tiini Paunio, istraživačici spavanja na Univerzitetu u Helsinkiju, Finci tako dobro spavaju jer „svesno uče decu o uticaju na zdravlje i važnosti sna od najranije dobi“. „U skandinavskim zemljama ekstremna količina sunčeve svetlosti otežava spavanje. U Helsinkiju, na primer, leti sunce sija 19 sati, a zimi ne više od 6 sati. To ima uticaja na rutinu spavanja u nordijskim zemljama“, objašnjava Paunio i naglašava da oni koji ne spavaju dobro mogu da računaju na efikasnu pomoć kroz zdravstveni sistem. Popularna onlajn kognitivna terapija pomaže u lečenju nesanice, a može da je prepiše lekar ako neko ne može da spava.

Ključ je u stabilnoj rutini spavanja

Finci tako dobro spavaju jer uvek idu u krevet i bude se u isto vreme. Što se sna tiče nije bitan samo kvantitet, već i kvalitet, a Finci to vrlo dobro znaju. „Najvažnije je da imamo svoj redovan ritam spavanja. U isto vreme, idemo u krevet svaki dan i ustajemo u isto vreme, čak i vikendom„, kaže Tiina Paunio. Sa stanovišta dobrog sna, važno je i to što je za Fince krevet samo za spavanje. „Ne ležimo na krevetu osim da spavamo. Odavde ne gledamo televiziju, ne skrolujemo po društvenim mrežama u krevetu“.

Ako vas muči nesanica

Ako želite da spavate kao Finci, postoji nekoliko ključnih stvari na koje treba da obratite pažnju kada je u pitanju vaša spavaća soba.

  • Svako treba da spava sa svojim ćebetom, u Finskoj čak ni bračni parovi ne koriste zajednička ćebad.
  • Prema istraživanjima, večernji odlazak u saunu pomaže da zaspite, ako to nije dostupno, priuštite sebi toplu kupku.
  • Spavaća soba treba da bude hladna.

 

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Ridofranz/gettyimages.co.uk