1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Beauty sleep: Kako dobar...

Beauty sleep: Kako dobar san utiče na lepotu?

20. фебруар 2023.

| Miljana Momirović
Nedostatak sna nema uticaj samo na naše raspoloženje, već i na stanje kože.

Pored rutine za negu lica, beauty sleep ili kvalitetan san zaista prave veliku razliku kada su u pitanju bore i akne ali i celokupno stanje kože.

Beauty sleep nije kliše

Iza „beauty sleep“ koncepta zapravo postoje neka istraživanja. Beauty sleep vas zaista može učiniti privlačnijim, jer se najvažniji procesi unutrašnje i spoljašnje regeneracije odvijaju tokom spavanja.

Šta kažu istraživanja?

Švedski istraživači u studiji iz 2010. godine potvrdili su da ljudi koji imaju loš san često izgledaju umorno i manje zdravo.

U studiji, grupa učesnika nasumično je ocenjivala fotografije 23 muškarca i žena na osnovu njihove atraktivnosti. Svaka osoba je fotografisana dva puta: jednom posle normalnog noćnog sna i jednom nakon nedostatka sna. Rezultati su bili jasni: izjavili su da oni sa nekoliko sati manje sna izgledaju manje privlačno.

Kako nedostatak sna utiče na naš izgled?

Kako kažu istraživanja, odrasloj osobi je neophodno devet sati sna. U slučaju da spavate manje od šest sati, to se verovatno neće odraziti samo na vaše raspoloženje, već i na fizičko zdravlje i stanje vaše kože.

Primetićete naduvenost očiju, tamne podočnjake, znakovi starenja će biti vidljiviji i vaša koža će imati sivi beživotni ten.

Beauty sleep: Kakav efekat ima na kožu?

Povećan protok krvi

Dobar san pomaže da se poveća dotok krvi u gornji sloj kože, posebno lica, što može smanjiti natečenost ispod očiju i ujednačiti ten.

Beauty sleep pomaže u proizvodnji kolagena

Dok spavamo, odnosno uz dobar beauty sleep, naše telo proizvodi hormon rasta koji pomaže našem telu na više načina – uključujući regeneraciju ćelija koje proizvode kolagen. On je neophodan za sprečavanje stvaranja bora i održava našu kožu elastičnom.

Zdraviji ten

Loš san je direktno povezan sa pogoršanjem zdravlja kože. Nedovoljno sna može sprečiti našu kožu da se potpuno zaceli od oštećenja izazvanih suncem i pogoršati postojeća kožna oboljenja. Međutim, dobra vest je da se stanje kože može prilično brzo poboljšati nakon nekoliko uzastopno dobro prospavanih noći.

Manje bubuljica

Zbog hormonskih akni i akni koje su izazvane stresom, može biti teško da se osećamo dobro u svojoj koži. Stres i nedostatak sna idu jedno uz drugo. Loš san može dovesti do povećanja hormona stresa i hormonskog disbalansa, što dovodi do pojave bubuljica.

Saveti za dobar beauty sleep

Napravite opuštenu rutinu pre spavanja: Opuštanje nije lako za svakoga, pa razmislite o tome da zapišete svoje zabrinjavajuće misli u dnevnik pre spavanja ili isključite telefon da biste ublažili sve ometajuće faktore.

Napravite sebi udoban kutak za spavanje: Vaša spavaća soba treba da signalizira vašem telu da je vreme za spavanje. Nabavite sebi ultraudoban dušek i isključite jako osvetljenje. Osim toga, treba znati da je optimalna temperatura u spavaćoj sobi oko 18 stepeni.

Očistite lice: Spavanje sa šminkom jedna je od najgorih stvari koje možete učiniti za svoju kožu. Obavezno dobro očistite lice pre spavanja da biste uklonili sve nečistoće koje su se nakupile tokom dana.

 Menjajte posteljinu jednom nedeljno: Često menjanje posteljine pomoći će u uklanjanju bakterija koje mogu izazvati akne na licu.

Vežbajte redovno: Pokušajte da vežbate najmanje 20-30 minuta svakog dana. Ovo ne samo da smanjuje broj buđenja tokom noći i čini san kvalitetnijim, već i dugoročno povećava samopouzdanje.

 

Kao što vidimo, beauty sleep, koji u suštini znači kvalitetan san, odličan je za opšte zdravlje i blagostanje, ali i za lepši izgled kože. Najvažnije je pružiti svom telu dovoljno vremena za odmor i regeneraciju da bismo zablistali i iznutra i spolja.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: fizkes/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate