1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Hrana koja direktno utiče...

Hrana koja direktno utiče na kožu

29. август 2023.

| Ranka Bulatović
Od akni do rozacee, većina kožnih tegoba može se ublažiti određenim namirnicama.  

Da li znate da postoji hrana koja direktno utiče na kožu? Kako saznajemo sve više o odnosu između crevne flore i našeg zdravlja, dokazano je da postoji bliska veza između problema s kožom i hrane koju jedemo. Dr Thivi Maruthappu, dermatološkinja i stručnjak za ishranu, uvek stavlja veliki naglasak na uvođenje prave hrane u ishranu svojih pacijenata kada leči kožne bolesti.

„Verujem da je i spoljašnji i unutrašnji rad važan za zdravlje kože“, rekla je dr Maruthappu. „Ako želimo da nam koža bude što sjajnija, nije važno samo koje serume koristimo i kojim sredstvima je čistimo. Jednako je važno šta jedemo, koliko stresa imamo u životu i kako se nosimo s njim.“

Uravnotežena ishrana bogata hranljivim materijama je takođe kamen temeljac zdravlja kože. Međutim, u slučaju određenih specifičnih problema s kožom, pravilna ishrana može pomoći u uklanjanju i ublažavanju simptoma. „Na primer, postoje namirnice koje posebno doprinose razbuktavanju ekcema, dok druge pomažu u otklanjanju simptoma“, objašnjava dermatološkinja.

„Zdravlje crevnog trakta ima mnogo veću ulogu u zdravlju kože nego što smo mislili do sada. Veza između njih je veoma bliska.“ Dr Maruthappu savetuje šta treba redovno da jedemo ako patimo od sledećih kožnih problema.

Hrana koja direktno utiče na kožu: Obratite pažnju!

1. Kefir za ekcem

Kefir je zapravo fermentisano mleko. Ovo je veoma dobar probiotik, koristan za dobre bakterije crevne flore. „Preporučujem svojim pacijentima s ekcemom da poboljšaju svoj sistem mikrobioma creva, jer to može da pruži njihovom telu potrebnu podršku da spreči pojavu simptoma ekcema.“

2. Cimet za akne

„Za mnoge žene, hormonalne akne takođe izazivaju probleme u odraslom dobu, posebno tokom određene faze menstrualnog ciklusa. Želja za slatkišima je u ovom trenutku veoma jaka, ali porast šećera u krvi doprinosi nastanku akni“, objašnjava dermatološkinja. „Jedan od načina da se ovo spreči je da hranu začinjenu cimetom.“ Na primer, kolačići sa cimetom i čokoladom. Ovaj začin pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.“

3. Trešnje za umorne, natečene oči

Trešnje (i sok od trešnje) podstiču lučenje melatonina, hormona koji reguliše san.  Ako pre spavanja popijete čašu soka od trešanja, spavaćete više i bolje, što pomaže da naša koža izgleda odmornije. Osim toga, sprečićete stavarnje tamnih krugova oko očiju.

4. Hrana koja direktno utiče na kožu: Orasi protiv rozacee

Rozacea je veoma često kožno oboljenje.  Ako imate taj problem, dermatološkinja savetuje da jedete orahe. Ovo koštunjavo voće sadrži veliku količinu biljnih omega-3 masnih kiselina, koje suzbijaju upale. U slučaju rozacee, ublažavaju crvenilo kože.

 

 

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: batuhan toker/gettyimages.com