1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Ginekolog odgovara: Da li...

Ginekolog odgovara: Da li da spavamo sa ili bez gaćica?

12. септембар 2023.

| Stana Luković
Da li vi noću nosite donji veš?

Spavanje noću sa ili bez donjeg veša? Verujemo da su mišljenja veoma različita, ali lekari imaju svoj sud.

Ovo pitanje posebno je popularno leti kada su visoke temperature. Kako onda tada naši intimni delovi tela treba da spavaju noću, obučeni ili ne?

spavanje

Photo by Taisiia Shestopal on Unsplash

Najbolja opcija: Spavanje bez gaćica

Za zdravlje vaših genitalija, odbacite gaćice!

„Kada držite maramicu u kontaktu sa vulvom cele noći, posebno ako je malo vruće i znojite se, to povećava rizik od vulvovaginitisa (zapaljenje vagine)“, objašnjava ginekolog Odil Bagot, autor knjige „Moja ginekološka“.

Gljivične infekcije su obično povezane sa gljivicom tipa Candida albicans. Ovaj drugi, prirodno prisutan u vaginalnoj mikrobioti, ima tendenciju da se razvije u prevelikim količinama kada nastupe uslovi pogodni za njegov rast, kao što su vlažnost i nedostatak vazduha.

spavanje

Photo by Craventure Media on Unsplash

Ovde je verovatno da će se razviti gljivična infekcija, sa svojim udelom svraba i abnormalnog vaginalnog sekreta.

Spavanje bez gaćica, ali šta je sa urinarnim infekcijama?

„Pokazalo se da produžena upotreba uložaka za gaćice povećava rizik od cistitisa, pa je vrlo moguće da je to slučaj i sa gaćicama ako se koriste i noću pored dana“, priznaje ginekolog Bagot.

Neke crevne klice, najčešće tipa Escherichia coli , mogu ostati na dnu vaših gaćica nakon korišćenja kupatila. Bakterije tada imaju dovoljno vremena da dođu do vašeg urinarnog sistema tokom noći i tamo izazovu infekciju piše marieclaire.fr.

Naravno, ovaj rizik postoji i tokom dana. Osnovni saveti o higijeni su neophodni da biste izbegli cistitis kada idete u kupatilo.

Zaključak: široki šorts ili lepa spavaćica savršeni su za uživanje u slatkim noćnim satima u miru. Zapamtite da prirodne tkanine , kao što su pamuk ili lan, omogućavaju koži da diše mnogo više.

Ne samo da će vas učiniti manje vrućim, već će i bolje ukloniti znoj i smanjiti vlagu sa kože.

idealan položaj za spavanje

Izvor slike: Photo by Fahad Waseem on Unsplash

Nastavite da čitate