1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Ginekološkinja za marieclaire.rs: Koliko...

Ginekološkinja za marieclaire.rs: Koliko su spa centri opasni po vaginalnu floru?

18. октобар 2023.

| Sandra Petković
Zdravlje vagine i spa centri - šta treba da znate

Naporna i stresna nedelja napokon je završena i došlo je vreme za opuštanje i relaksiranje. Zakazale ste termin u omiljenom spa centru sa drugaricama, ali kako da znate da možete biti 100% opuštene bez bojazni da zdravlje vagine neće biti narušeno?

opuštanje u kadi zdravlje vagine

Na tu temu popričali smo sa ginekološkinjom Smiljom Plavšić Mitrović koja nas je posavetovala kako da održimo zdravlje vagine nakon boravka u spa centru.

Koliko je boravak u spa centru, odnosno u džakuziju opasan po zdravlje vagine?

„Dosta pacijentkinja posle boravka u spa centrima imale su problem sa vaginalnim infekcijama. Pitanje je kako se održava džakuzi. U principu da se dobro održava tu ne bi trebalo da ima problema, ali pitanje je tog održavanja“.

Sve ostale pogodnosti u spa centru mogu da se koriste bez griže savesti, poručuje doktorka.

zdravlje vagineKada je korišćenje saune u pitanju, vaša vaginalna flora biće bezbedna sve dok imate svoj peškir, te možete da uživate u miru.

Da li postoji nešto što možemo preventivno da uradimo da se zaštitimo pre odlaska u spa centar ili svakako opasnost o gljivičnih infekcija stoji?

„Postoje gelovi na bazi srebra moglo bi to da se namaže u vidu pene, mada se to ispira tokom tuširanja. Najbolje bi bilo da nakon dolaska iz spa centra nanesete neki gel ili povidon jod.

DIOR otvara spa centar – Tamara Kalinić među zvanicama

Nema nešto univerzalno što bi moglo da se koristi. Nisu loši ti gelovi na bazi srebra, ali problem je što se to ispira.

zdravlje vagine

„Najbolja je neka preventivna zaštita, da se po povratku iz spa centra nanese povidon jod ili stavi vaginaleta u smislu dezinficijenta, ne antibiotska vaginaleta – dodaje doktorka.“

Dakle, da sumiramo, džakuzi je najopasniji po zdravlje vagine?

„Po uzorku pacijenata sa kojim sam imala iskustva, džakuzi je pravi „rasadnik“ raznoraznih gljivičnih oboljenja,„, zaključuje dr Plavšić Mitrović.

Izvor slike: Photo by CRYSTALWEED cannabis on Unsplash

Nastavite da čitate