1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Da li treba da...

Da li treba da spavamo u gaćicama ili bez njih?

28. август 2023.

| Hana Dunđerov
Da li ovo zaista vodi do problema?

Spavanje sa ili bez gaćica? Ovo pitanje je na snazi cele godine, a naročito leti. Da vidimo šta kažu ginekolozi.

Kada je vrućina, mnoge od nas se klade na top i gaćice kao omiljeni komplet za spavanje. Jer, pižame su jednostavno pretople za ovakve dane. Neki vole da spavaju bez ičega, a drugi se čak i leti uvlače u pamučne duge nogavice. Ko je u pravu?

Spavanje sa ili bez gaćica: najbolja opcija

Za zdravlje vaših genitalija –  oslobodite se gaćica!

„Kontakt tkanine i vulve tokom cele noći nije baš idealno rešenje, naročito ako je pomalo vruće i znojite se, to favorizuje maceraciju i povećava rizik od vulvovaginitisa, posebno mikoze“, objašnjava ginekolog Odile Bagot.

Gljivične infekcije su često povezane sa gljivicom tipa Candida albicans. Ona je prirodno prisutna u vaginalnoj mikrobioti, ima tendenciju da se razvije u prevelikim količinama kada postoje povoljni uslovi za njegov rast, kao što su vlažnost i nedostatak vazduha. Ovde postoji verovatnoća da će se razviti gljivična infekcija, uz svrab i pojačan vaginalni iscedak.

Ali šta je sa urinarnim infekcijama?

„Dokazano je da produžena upotreba dnevnih uložaka povećava rizik od cistitisa, tako da je sasvim moguće da je to slučaj i sa gaćicama ako se nose noću kao i tokom dana“, priznaje Bagot, ginekolog. Neke crevne klice, najčešće tipa Escherichia coli, mogu ostati na gaćicama nakon odlaska u kupatilo. Bakterije tada imaju dovoljno vremena da preko noći dođu do vašeg urinarnog sistema i tamo izazovu infekciju.

Naravno, ovaj rizik postoji i tokom dana. Osnovni saveti o higijeni su neophodni da biste izbegli cistitis kada idete u kupatilo: brišite se pažljivo i, pre svega, uvek od napred ka nazad.

U čemu spavati?

 

Ovo je veoma važno: odlučite se za široku odeću koja nije u kontaktu sa vašim intimnim delovima. Već ste ceo dan u tesnoj odeći, noću neka vaše telo diše.

Pored toga, dr Odile Bagot nas podseća da odeća koju nosite tokom dana takođe treba da bude udobna: „preuska odeća može izazvati štetne efekte kao što su iritacija vulve ili promena vaginalne mikrobiote“ .

Zaključak: široki šorts ili lepa spavaćica savršeni su za uživanje u slatkim noćnim satima. Zapamtite da prirodne tkanine, kao što su pamuk ili lan, omogućavaju koži da diše.

Izvor vesti: marieclaire.es

Izvor slike: olegbretslavstev/iStock/GettyImagesPlus