1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Znakovi narcisoidnog prijatelja: Kako...

Znakovi narcisoidnog prijatelja: Kako da prepoznate ovakve osobe?

26. април 2024.

| Snežana Vranić
I kako da se izborite sa njima?

Suština dobrog prijateljstva je reciprocitet. Veoma je važno da su obe strane uključene. Ovo su znakovi narciosidnog prijatelja koje bi trebalo da uočite na vreme.

Ako osećate da je vaše prijateljstvo postalo neuravnoteženo, da je fokus uvek na problemu vaših prijatelja i da ne možete da dođete do reči, možda imate narcisoidnog prijatelja.

Koji su znakovi narcisoidnog prijatelja?

Narcizam karakteriše preterana grandioznost i nedostatak empatije prema potrebama drugih ljudi. Oni imaju prenaglašen osećaj sopstvene važnosti, opsednutost fantazijama o moći, lepoti i uspehu, zahtevaju stalni osećaj divljenja i koristi druge za svoju korist. Evo kako da prepoznate da su takvi i u odnosu sa vama.

Imaju neopravdana očekivanja

Narcisoidni prijatelji će od vas očekivati da zadovoljite njihove hirove i želje ne razmišljajući o tome kako njihovo ponašanje može uticati na vas. Od vas se očekuje da im se divite kad god to očekuju od vas. Takođe, oni veruju da im prijatelji duguju vreme i mogu pobesneti ako otkažete planove ili pravite planove sa drugim ljudima.

Prete i napadaju

Narcisoidni prijatelji zahtevaju stalno divljenje ili simpatiju svojih prijatelja kako bi ojačali svoje samopoštovanje. Oni mogu postati agresivni i fizički i verbalno kada ne dobiju divljenje koje zaslužuju. Oni mogu da vas uvrede u lice i da šire zlonamerno laži.

Koji su znakovi narcisoidnog prijatelja: Ljubomorni su

Narcisi veruju da bi trebalo da budu centar univerzuma svog prijatelja. Svejedno da li se radi o porodici, prijateljima, kolegama, oni će vas kritikovati jer dajete prednost bilo kome ili bilo čemu iznad njih. Ovo može dovesti da pobesne na vas i pokušaće da vas nateraju da poverujete da ste vi krivi.

Razgovori su površni

Narcisoidni prijatelji obično razgovore drže površnim. To je zato što ne vole osećaj ranjivosti koji prati razgovor o intimnim detaljima sa drugima. Oni će težiti tome da dele samo lične informacije koje su samopromotivne.

Ne postoji iskreno kajanje

Ovakve osobe sebe smatraju uzvišenim bićima sa povećanom inteligencijom, moći i značajem. Zbog toga se bore da priznaju sebi da su nepravedni. Istinsko kajanje dolazi iz samosvesti koju narcis ne može da oseti zbog osećaja grandioznosti. Da bi oni pokazali kajanje, mora da postoji nešto u tome i za njih.

Koji su znakovi narcisoidnog prijatelja: Teško opraštaju

Sa druge strane, oni se bore i sa tim da oproste prijateljima ako im je neko nešto nažao učinio. Čak i najbanalnije stvari kao što je kratko ostavljanje poruke bez odgovora. Umesto toga, oni će se distancirati i tvrditi da im dugujete.

Iscrpljuju vas

To što ste emocionalno iscrpljeni nakon razgovora da prijateljima, to je znak da imate narciosidnog prijatelja. Ispunjavanje njihovih nerazumnih očekivanja i slušanja priča o njima je veoma iscrpljujuće. Ovo može izazvati osećanje uznemirenosti i antipatije i dovesti vaše prijateljstvo u pitanje.

Kako se nositi sa narciosidnim prijateljima?

Prvenstveno je važno da postavite granice. Neka vaš prijatelj tačno zna šta želite, a šta nećete. Ako zanemare to što ste vi naveli kao neophodno u vašem odnosu, onda je možda vreme da napustite ovaj odnos. Sa druge strane, veoma je važno da radite na sebi i da brinete o sebi. Meditacija za oslobađanje od anksioznosti i stresa koje izaziva vaš narcisoidni prijatelj može vam pomoći da lakše podnesete ovakav odnos.

Ukoliko osetite da vam je ovakvo prijateljstvo previše, nemojte se bojati da jednostavno odete iz ovakvog odnosa. Ovo može izgledati teško, naročito ako je prijateljstvo dugo, ali nemojte dozvoliti da vaše mentalno i fizičko zdravlje pati zbog toga.

Izvor slike: AntonioGuillem/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate