1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. Jednostavna fraza koja će...

Jednostavna fraza koja će smiriti svađu sa partnerom

02. април 2024.

| Snežana Vranić
U pitanju su samo dve reči...

Ponekad nam treba magična fraza koja umiruje svađu i rešava sve  probleme u odnosu. Srećom, ona postoji i možete je lako upotrebiti.

Neki parovi uspešno rešavaju sve probleme mirnom diskusijom i u ovim odnosima postoji poštovanje sagovornika. Međutim, postoje momenti kada svađe eskaliraju i budu veoma neprijatne, a nekog valjanog rezultata i nema. Upravo je to ono što uništava odnose i nagriza temelje čvrste veze.

Koja je fraza koja smiruje svađu?

Da li znate za jednostavno: „Slušam te“?Mnogi parovi tvrde da imaju problem u komunikaciji, a zapravo započnu razgovor koji prerasta u žestoku svađu. Istina je da većina nas ne bi bila u ovakvoj poziciji da sluša drugu osobu kako govori jer u mislima već pripremamo odgovor koji je u suštini negativna reakcija na ono što čujemo.

Komunikacija započinje slušanjem

Kejt Marfi (Kate Murphy), reporterka Njujork tajmsa i autorka knjige „Veština slušanja“ tvrdi da jedna fraza može ublažiti napetost prilikom svađe i na kraju spasiti vaš brak. Prema onome što ona piše u svojoj knjizi, mogli bismo da vodimo konstruktivne dijaloge samo ako smo dobri slušaoci.

Nije dovoljno samo klimati glavom i buljiti u prazno. Moramo da vrednujemo to što čujemo kako bismo dobro razumeli šta se dešava. Važno je i da aktivno razmišljamo o onome što čujemo, nego samo o slušanju. Ova fraza može da rastereti napetost i da dovede do mirnog rešavanja problema.

Zašto ova fraza koja smiruje svađu funkcioniše?

Fraza „Slušam te“ nas vraća na osnove komunikacije – veštine slušanja. Ovo za psihologe ovo znači učenje. U ovim situacijama je važno da shvatite da se ne takmičite jedno protiv drugog već da imate zajednički cilj što je vaš uspešan odnos. Ukoliko niko ne sluša ovo drugo onda dolazite do nerešivog problema. Ovo naravno nije lako jer smo mnogo puta umorni, napeti i imamo potrebu da dokažemo da samo u pravu . Međutim, trudi je vredan toga, a vremenom će vam to preći u dobru naviku.

Dakle, ne zaboravite da prvenstveno uvek slušate sa kime god da dođete u sukob. Na kraju krajeva, možda se tu krije srž vašeg problema.

Izvor slike: DeanDrobot/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate