1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. Šta ako je vaš...

Šta ako je vaš partner dosadan u krevetu?

24. април 2024.

| Snežana Vranić
Ne brinite, nije sve izgubljeno...

Na početku svake veze je seks uzbudljiv i vatren. Ipak, ta vatra često vremenom ugasne i tada dosadan seks sa partnerom postaje svakodnevica. Ali ne očajavajte!

Kako veza odmiče, potrebno je mnogo više truda da bi seks bio uzbudljiv kao nekada. Za mnoge parove seks vremenom postane dosadan. Postoji nekoliko razloga za to, ali to ne mora da znači da treba da se pozdravite od zanimljive igre u krevetu.

Koji su uzroci za dosadan seks sa partnerom?

Seks postaje dosadan zbog nekoliko razloga. U jednom odnosu se može javiti više uzroka, dok negde može biti problem samo jedna stvar. U svakom slučaju, ako se susrećete sa ovim problemom, važno je da reagujete na vreme.

Nedostaje novine

Kada se naš mozak navikne ne iste vizuelne efekte, mirise i aktivnosti, on postaje monoton. Dok nekim ljudima prija predvidljivost i doslednost, drugima je potreban visok nivo novosti da bi bili seksualno ispunjeni. Ako imate seks uvek na istom mestu, započet na isti način i u istim položajima, to bi mogao biti problem.

Partneri prestaju da se trude

Kada ste u novoj vezi, često ulažete više truda u seksualne aktivnosti. Seks je fokusiraniji, namerniji i strastveniji. Međutim, nakon toga što ste dugo zajedno, lako je pretpostaviti da znate sve o svom partneru i da o njemu nema ništa novo da se otkrije. Ovo može učiniti odnose veoma dosadnim.

Dosadan seks sa partnerom zbog stresa i životnih promena

Spoljni faktori kao što su stres, umor i životne promene takođe mogu doprineti da seks sa partnerom bude dosadan. Stres na poslu, finansijski problemi, rađanje deteta, gubitak člana porodice, selidba ili prosto sagorevanje mogu smanjiti vaš libido i interesovanje za seks.

Nedostatak emocionalne veze

Vaše mentalno stanje je jedan od najvažnijih elemenata dobrog seksa. Ako se vi i vaš partner svađate, ako se osećate nevidljivo i necenjeno ili se prosto osećate distanciranom od partnera, ovi emocionalni izazovi mogu da dovedu do toga da se osećate nepovezano.

Šta učiniti ako vam je seks sa partnerom dosadan?

Ukoliko ste osetili da vam je seks sa partnerom dosadan, nema mesta panici. Seksualna dosada može biti uobičajeno iskustvo za mnoge parove, važno je da prepoznate da je to rešiv problem.

Iskreno razgovarajte sa partnerom

Naravno, mnogo je lakše nabaviti novu seksualnu igračku (što takođe može biti od pomoći), ali iskren razgovor o tome kako se osećate je ključan za prekid monotonije u spavaćoj sobi. Naročito ako je emocionalna nepovezanost uzrok ovome. Međutim, važno je da ovaj razgovor ne vodite pre ili posle seksa. Ovo može učiniti da razgovor izgleda kao kritika. Takođe, prvenstveno započnite sa tim šta vaš partner radi dobro, a potom govorite o svojim osećanjima.

Dajte prednost novim stvarima izvan spavaće sobe

Kada verujemo da znamo sve o svom partneru, onda može biti dosadan ne samo seks već i ostatak veze. Zbog toga je neophodno da stvarate trenutke sa svojim partnerom koji neguju zadovoljstvo, bliskost i fizičku i emotivnu bliskost. Razmislite o aktivnosti koju nikada niste probali, kao što je kuvanje novog recepta ili odlazak na neki uzbudljiv kurs.

Pokušajte sa igrom senzacija

Kada je seks dosadan to može biti i zato što ste navikli na stimuluse. Igra senzacija može biti odličan način da se prilagodite novim, a možda i intenzivnijim senzacijama. Na primer, eksperimentisanje sa temperaturom ili korišćenja poveza za oči može biti veoma uzbudljivo.

Povećajte strast tako što ćete isključiti seks iz igre

Ovo je vežba koja je fokusirana na to da izgradi emocionalnu i seksualnu intimnost. Tokom 10 minuta jedan partner je davalac, a drugi je primalac, a potom se smenjujte. Ovde je namera da primetite kakav je osećaj dodirivati svog partnera bez seksa kao krajnjeg cilja. Cilj je uživanje u fizičkom kontaktu sa partnerom koji vam je zanimljiv i prijatan.

Dosadan seks sa partnerom: Napravite anketu

Napravite listu u kojima možete da označite da/ne/možda kako biste ukazali na vaš nivo interesovanja za ispobavanje. Za mnoge je ovo jedan od najboljih načina da izađu iz seksualne rutine. Daje vam ideje o kojima možda nikada niste ni razmišljali, pomaže vam da naučite stvari koje niste znali o svom partneru i može biti mnogo lakše da započnete razgovor o seksu.

Dajte prioritet svojoj emocionalnoj vezi

Ogorčenost, frustracija ili prekid veze mogu biti jedan od najvećih faktora koji doprinose dosadnom seksu. Ako ste u ovoj situaciji dajte prednost svojoj emocionalnoj vezi tako što ćete provoditi kvalitetno vreme zajedno izražavajući kako se osećate. Takođe, možete posetiti terapeuta za parove i rešavati konflikte.

Dakle, ako imate dosadan seks sa partnerom, onda nema potrebe za brigom i postoje rešenja. Dosada u krevetu ne znači da vaša veza propada. Pregledajte ove razloge na listi za koje mislite da bi mogle da izazovu dosadan seks i razgovarajte iskreno sa svojim partnerom.

Izvor slike: KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate