1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Kako orezati ruže da...

Kako orezati ruže da se cvetovi utrostruče?

19. мај 2024.

| Snežana Vranić
Orezivanje ruža je veoma važno da bi one divno cvetale..

Da bi ruže cvetale, neophodno im je davati pravilan tretman. Međutim, kako orezati ruže na pravi način da bi se one rasvetale u predivnim cvetovima?

Ukoliko imate ruže ili razmišljate o tome, onda morate da znate koliko je orezivanje ruža važno. Na ovaj način uklanjate sve što crpi energiju biljke i dajete joj šansu da je usmeri ka novom rastu. Tačnije, vi kao da podmlađujete cveće rezidbom, a one će vas za to nagraditi prelepim cvetnim ukrasima.

Kako orezati ruže na pravilan način?

Stručnjak za baštu i biljke, Petar Ivanov iz britanske kompanije  Allan’s Gardeners (Alanovi baštovani) dao je savet kako da orežete ruže da biste izvukli njen maksimum. Ruže su traženo cveće zbog svoje lepote i mirisa, ali da bi one bile toliko divno, neophodno je da ih pravilno orezujete.

Orezivanje ruža uključuje uklanjanje mrtvih, oštećenih i bolesnih grana. Na vama je da odlučite koliko ćete orezati ružu u zavisnosti od toga koliko želite da dobijete od nje, ali bi polovina bila otprilike idealna količina.

Kako orezati ruže: Korak po korak

Prvenstveno važno je da znate da se ruže orezuju samo u proleće, nikako u jesen ili zimu. Evo kako da orežete ruže na pravi način:

  • Oslobodite se svih stabljika ili grana koje izgledaju nezdravo, obezbojene su ili smežurane.
  • Napravite čist rez pod uglom od 45 stepeni odmah iznad zdravog pupoljka ili grane.
  • Secite neposredno iznad populjaka okrenutih ka spolja kako biste podstakli uravnoteženiji rast.
  • Ukoliko je grana deblja tešško ćete ih odseći manjim kleštima, pa je bolje da uzmete velike baštovanske makaze.

Naravno, jasno je da morate da nosite rukavice kako se ne bi izboli na nezgodno trnje ove biljke. Ukoliko pravilno orežete ruže, nagradu ćete dobiti skoro odmah jer ćete imati više cvetanja tokom sezone i dobićete zdravije biljke. A naravno, uživanje u cvetovima će postati dugotrajna nagrada.

Izvor slike: JackF/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate