1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Cveće koje tera insekte:...

Cveće koje tera insekte: Spasite se dosadnih napasti

15. мај 2024.

| Snežana Vranić
Ove biljke će vas osloboditi dosadnih buba...

Kako se lepo vreme bliži, sve više želimo da budemo napolju. Ali ugođaj nam ometaju insekti. Ipak, cveće koje tera insekte vam može pomoći povodom toga.

Proleće i leto su odlična sezona za odmor, ali i uživanje u cvetnim lepotama. Naravno, cveće nije ovde samo da lepo izgleda i miriše već imaju i posebnu svrhu. Ono može itekako biti korisno i u dvorištu na našem omiljenom mestu za opuštanje, ali i na terasi. Međutim, važno je da znate koje cveće odgovara uslovima mesta na koje želite da ga smestite.

Cveće koje tera insekte

Kadifa

Kadife su odličan izbor ako želite da oterate komarce, okrugle crve i mušice. Njihova živahna žuta boja i jak miris spečavaju bube da se približe. Posadite ovo cveće u blizini vašeg mesta za opuštanje. Oni čak mogu dobro da posluže i kao zaštitnici drugim biljkama.

Lavanda

Lavanda je poznata po svojim umirujućim moćima i mirisu. Ona je takođe veoma odlična i za teranje insekata. Njen jak i intenzivan miris koji je nama prijatan, odbija komarce, muve i moljce. Ona uspeva kada se sadi na sunčanim područjima.

Cveće koje tera insekte: Hrizanteme

Hrizanteme sadrže piretrum, prirodni insekticid koji se koristi za rasterivanje insekata. One su odlične za odbijanje mrava, buba, bubašvaba i komaraca i drugih štetočina. Posadite ih u oblastima kao što su ulazi i terase kako biste sprečili bube.

Petunije

Petunije idealne za terasu, a njihova čar je posebna jer dolaze u raznim živim bojama. One su odlične za odbijanja paradajz crva i zelenih mušica. One vole sunce, ujedno štite i druge biljke od insekata, a vašoj terasi daju predivan izgled.

Geranijum

Geranijum ima izrazitu aromu koja skriva miris koji privlači bube. Ova biljka je prirodno sredstvo za odvraćanje od mrava, buba i komaraca. Oni su sjajni zaštitnici doma, pa je najbolje da ih držite blizu vrata ili prozora kako bi sprečili bube da uđu u vaš dom.

Cveće koje tera insekte: Dragušac

Dragušac je odlična biljka koja odbija bele i zelene mušice. Ono ima miris nalik na biber koji i ostale insekte drži daleko. Ukoliko imate više cveća, onda je ovaj dodatak svakako dragocen jer će pomoći da se zaštite i ostale biljke.

Limunska trava

Ona će dati predivan osvežavajući citrusni miris gde god da je postavite i veoma je efikasna u odbijanju komaraca. Eterično ulje biljke sadrži citronelu koja je popularno sredstvo protiv komaraca. Ako je posadite, sigurno nećete zažaliti.

Neven

Blagodeti nevena su mnogostruke i on je odličan za odvraćanje od raznih štetočina. Poznati su i po svojim animikrobnim i antifungalnim svojstima, pa svakako nije loša ideja da ga imate na dohvat ruke.

Lepa Kata

Ova višegodišnja biljka je odlična za odbijanje insekata, a izgledaju sjajno i kada se kombinuju sa drugim cvećem. One su veoma moćan prirodni repelent i predivan dodatak vašoj bašti.

Izvor slike: Liudmyla Liudmyla/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate