1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Najbolje biljke za terasu...

Najbolje biljke za terasu koje uspevaju i bez vode

23. март 2024.

| Miljana Momirović
Ni visoke temperature im neće smetati.

Čak i ako zaboravite na njih, ove biljke za terasu će vam biti zahvalne, sve dok imaju dovoljno sunca. U saksiji ili žardinjeri, cvetaće do kraja leta.

Cveće i bilje na terasu ulepšavaju izgled eksterijera, stvaraju prirodnu atmosferu i poboljšavaju raspoloženje. Takođe, u zavisnosti od vrste, mogu doprineti prijatnom mirisu na balkonu. U nastavku pogledajte najbolje opcije.

Najbolje biljke za terasu

Sedum

Sa preko 400 različitih vrsta, sedum je jedna od najboljih biljaka za terasu. Roze, belo ili žuto cveće sa mesnatim listovima čuva vlagu i otporan je na sušu ali i na razlike u temperaturi, bolesti i štetočine.

Generalno, sedum nije mnogo zahtevan: potrebno mu je sunce i suvo zemljište. Sedum je samo površno ukorenjen: odaberite plitku, ali široku posudu. U saksijama zaklonjenim od kiše, nećete ga morati često zalivati. Nema potrebe ni za đubrivom. Posadite ga u proleće, pre perioda cvetanja.

Ruzmarin

Ruzmarin je mali žbun koji je ukrašen lepim malim cvećem s početka proleća. Domaća vrsta će ceniti sunčanu stranu terase i suvo zemljište, po mogućnosti zaklonjeno od vetra.

Između zalivanja voda je potrebno da se dobro osuši. Što se tiče veličine ruzmarina, on se može uzeti u obzir ako želite da date oblik vašoj biljci ali treba da ostane umeren.

Biljke za terasu: Timijan

Baš kao i ruzmarin, i timijan je pogodna biljka za terasu. Mediteranskog porekla, timijan voli sunce i dobro toleriše sušu. Dobra vest je da se veoma lako uzgaja u saksijama.  Ako postoji jedna stvar koju ova biljka ne podnosi, to je višak vode. Zalivanje bi trebalo biti umereno. Da bi timijan izgledao uredno, ne ustručavajte se od podrezivanja.

Izvor slike: Oleksandr Hrytsiv/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate