1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Saveti za dekoraciju balkona:...

Saveti za dekoraciju balkona: Ovi trikovi će ulepšati svaki prostor

18. април 2024.

| Snežana Vranić
Napravite pravi kutak za uživanje...

Čak iako imate mali balkon ili terasu, to ne znači da to nije prostor u kom možete maksimalno da uživate. Ovi saveti za dekoraciju balkona mogu učiniti ovaj prostor posebno zanimljivim.

Balkoni i terase su idealan prostor na kom možete da eksperimentišete kako biste stvorili jedinstveni prostor koji ne možete da imate u kući. Iako su često ovi prostori mali, oni i dalje mogu da funkcionišu kao kutak dvorišta. A to znači da možete da ga uredite po volji.

Jednostavni trikovi i saveti za dekoraciju balkona

Ni u kom slučaju ne morate da dajete tonu novca kako biste dekorisali ovaj prostor. Mali trikovi mogu učiniti mnogo za vaš prostor. Ovo može biti vaš omiljeni kutak za čitanje, ispijanje kafe ili jednostavno opuštanje.

Unesite zelenilo

Svejedno je da li je vaš balkon na prizemlju ili na nekom od spratova, zelenilo će svakako pomoći da ovaj prostor bude savršen za vas. Možete se odlučiti za rešetkaste ograde ili specifične biljke kao što su bršljan, klematis ili penjačka hortenzija koje će dati pravu šumsku energiju. Ako niste ljubitelji puzavice, biljke u saksiji takođe mogu da budu veoma efikasne.

Napravite dnevnu sobu na otvorenom

Ovo je prostor koji možete povezati sa dnevnom sobom. Mnogi dizajneri smatraju da je ovo produžetak dnevne sobe, pa se zbog toga potrudite da povežete prostor koristeći iste ili slične materijale i boje.

Napravite kutak za čitanje

Ukoliko je vaš balkon mali, onda to može biti dnevni boravak za jednu osobi i samim tim idealan za za čitanje. Ubacite fotelju ili ležaljku sa malim stolićem za kafu, dodajte jastuke i udobnu ćebad i uživajte uz omiljenu knjigu.

Saveti za dekoraciju balkona: Postavite tepih

Postoje izdržljivi tepisi koji mogu biti i napolju. Ovo može omekšati tvrde površine koje okružuju prostor, a takođe dodaju teksturu i šaru ovom prostoru. U ovom slučaju je važno da tepih bude napravljen od sintetičkih materijala koji su otporni na UV zračenje kao što su polipropilen ili poliester. Ovo je ujedno i najbolji način da sprečite buđ.

Koristite svetle boje

Svetle boje i živahni dezeni mogu da unesu živost i u najmanji balkonski prostor. Zanimljive zavese, tepih ili jastuci na garnituri mogu biti veoma efikasni i uneti živahnu energiju u vaš balkonski prostor.

Postavite velike jastuke za sedenje

Ako nemate prostora za glomazni nameštaj, veliki jastuci za sedenje na podu mogu biti veoma efikasni. Odlučite se za tkaninu sa malo teksture, a to će vašoj terasi ili balkonu dati aerodinamičan, ali ugodan izgled.

Saveti za dekoraciju balkona: Stavite veštački travnjak

Ako vam nedostaje zelenilo koje ima dvorište, zeleni veštački travnjak može biti dobra opcija. Možete ga lako oblikovati prema vašoj terasi, a on se i veoma lako postavlja. Osim toga, veštačka trava je prilično otporna na vremenske nepogode, pa je zato dobro rešenje za balkone i terase.

Postavite zidnu dekoraciju

Nemojte zaboraviti da i zidovima posvetite malo pažnje, baš kao što biste to učinili i u dnevnoj sobi. Postavite ukrasne predmete ili umetničke instalacije koje vam prijaju i koje mogu da budu izloženi spoljašnjim uslovima.

 

Izvor slike: brizmaker/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate