1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Cveće koje uspeva u...

Cveće koje uspeva u hladu: Njima ne smetaju senovita mesta

26. мај 2024.

| Snežana Vranić
Ukoliko nemate sunca za cveće, ovo su najbolje biljke za vas...

Cveće koje uspeva u hladu je idealno za one koji nemaju previše prostora sa suncem. One će ulepšati vaše dvorište ili terasu i zasijati u ovim senovitim mestima.

Ovo cveće će ulepšati i najmračnije delove vašeg dvorišta dodajući joj bujno zelenilo i sjajne cvetove u problematične oblasti koje su prekrivene hladom. One su često višegodišnje, pa će ulešavati vaš prostor tokom dužeg vremena.

Cveće koje uspeva u hladu

Tiarela

Tiarela, poznata i kao penušavi cvet, je savršena za stvaranje interesantnog prizemnog pokrivača. Ova biljka, je veoma otporna s obzirom da izvorno  raste u valžnim šumama južne Amerike. Njeni srcasti listovi sa šarenim oznakama i nežni beli i ružičasti cvetovi dodaju poseban šarm vašem vrtu.

Hoste

Hoste su poznate po svom raskošnom lišću, koje dolazi u nijansama od plavkastozelene do svetlozelene. Idealne su za dodavanje mirnog i hladnog ambijenta vrtu, a njihove delikatne cvasti nalik lavandi dopunjuju bujno zelenilo.

Japanska anemona

Japanski anemon je izdržljiva biljka koja je takođe veoma otporna. Ova biljka podnosi delimičnu do punu senku i donosi obilje cvetova na visokim stabljikama. Sorta ‘Honorine Jobert’ je posebno dugovečna i može služiti kao pokrivač tla.

Cveće koje uspeva u hladu: Ajuga

Ajuga je brzorastuća trajnica idealna za senovita dvorišta. Ona može biti veoma  invazivna. Njen tamni list i plavo-ljubičasti cvetovi u proleće i leto daju poseban izgled vrtu.

Patuljasti dren

Patuljasti dren je autohtona biljka Severne Amerike koja pruža gust pokrivač tla i upečatljive bele cvetove tokom proleća i leta. Najbolje raste u  hladnim, vlažnim i  senovitim delovima vrta.

Japanska šumska trava

Japanska šumska trava, poznata kao Hakonechloa macra, je popularna ukrasna trava. Ova biljka dodaje pokret i zvuk vašem vrtu i najbolje uspeva u vlažnom tlu. Njeni grmovi su svakako jedni od najlepših vrsta zelenila.

Paprat

Paprat je dugogodišnji favorit za senovite vrtove. Raste u delimičnoj do punoj senci i preferira vlažne i vlažne uslove. Među mnogim vrstama, nojasta paprat (Matteuccia struthiopteris) je posebno atraktivna sa svojim uspravnim rastom.

Kako održavati cveće koje uspeva u hladu?

Održavanje trajnica u senovitim delovima vrta uključuje redovno zalivanje, dodavanje organskog materijala za poboljšanje kvaliteta tla i redovno uklanjanje mrtvih delova biljaka. Neke trajnice mogu zahtevati dodatno đubrenje kako bi se podstakao rast i cvetanje.

Izvor slike: 1827photo/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate