1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Kako gajiti ruže u...

Kako gajiti ruže u saksiji: Saveti zlata vredni

09. мај 2024.

| Snežana Vranić
Uživajte u njihovoj lepoti...

Uzgoj ruža u saksijama nije samo hobi, već i način da unesete lepotu prirode u vaš dom ili terasu. Kako gajiti ruže u saksiji pročitajte u tekstu.

Ako ste ograničeni prostorom, dobra vest je da je uzgoj ruža u saksijama odličan izbor. Ipak, ne sve vrste ruža su idealne za uzgoj u saksijama, ali uprkos ograničenom izboru, i dalje postoji dobar izbor pogodnih ruža za ukras ovog tipa.

Kako gajiti ruže u saksiji: Koje su prednosti?

Postoje prednosti uzgoja ruža u saksijama, na primer, to vam može pružiti potpunu kontrolu nad rastućim medijumom i nivoima vlage, i omogućava vam da postavite saksije na najsunčanije delove dvorišta. Ako imate malo ili nimalo zemlje u svom dvorištu, ili ako je zemljište koje imate loše, tada uzgoj ruža u saksijama vam pruža priliku da uživate u ovim prelepim cvetovima. Čak i ako nemate dvorište, možete uzgajati ruže u saksijama, jer postoje vrste koje mogu rasti na balkonima.

Kako posaditi ruže u saksiju

Ruže zaista zahtevaju veliku saksiju da bi uspevale. To su grmovi koji izbacuju dugačke korene, obično da bi tražili duboku zemlju za vodu i hranljive materije, što znači da je potrebna velika saksija da ih dobro smesti.

Izaberite saksiju duboku oko 30-45 cm i minimalno 40 cm široku. Kada birate saksiju za ruže, što je viša, to će ružama više prijati.

Napunite odabranu saksiju dobro dreniranom i bogatom zemljom. Nikada ne koristite zemlju iz drugih saksija i ne koristite baštensku zemlju za punjenje saksija, jer često zadržava previše vode i izlaže biljke riziku od zadržavanja vode. Uvek se uverite da saksija ima drenažne rupe na dnu kako bi višak vlage mogao da iscuri.

Ruže obično dolaze kao gole korenovke ili u saksijama iz rasadnika. Za oba metoda, prvo napunite polovinu saksije kompostom i lagano ga pritisnite kako biste uklonili vazdušne džepove. Postavite gole korenovke ruže preko gomile u sredini, ili izvadite ružu iz saksije i postavite je na zemlju.

Napunite kompostom oko ruže i čvrsto pritisnite zemlju oko nje. Vodite računa o visini na kojoj ruža sedi u saksiji. Unija ruže, gde je ruža kalemljena na podlogu, trebalo bi da bude postavljena malo iznad nivoa zemlje i 5 cm ispod ruba saksije.

Kako gajiti ruže u saksiji?

Evo koraka koje možete preduzeti kako biste osigurali da vaše saksijama uzgajane ruže procvetaju punim sjajem.

Odaberite prave vrste ruža

Prilikom odabira ruža za saksije, izaberite patuljaste ili minijaturne sorte koje su pogodne za ovakav način uzgoja. Ove kompaktne sorte često imaju bogate cvetove i dobro se prilagođavaju ograničenom prostoru saksije.

Pripremite kvalitetno zemljište

Kvalitetno zemljište je osnova zdravog rasta ruža. Napunite saksije smesom bogatom hranjivim materijama, poput komposta ili specijalnog zemljišta za ruže.

Kako gajiti ruže u saksiji: Redovno đubrite

Ruže u saksijama zahtevaju redovno đubrenje kako bi održale svoj zdrav rast i obilan cvet. Koristite đubrivo koje je posebno formulirano za ruže i pratite uputstva za primenu.

Pravilno zalivajte

Održavanje odgovarajuće vlažnosti zemljišta ključno je za uspešan uzgoj ruža u saksijama. Zalivajte ih kada je zemlja suva na dodir, ali izbegavajte prekomerno zalivanje koje može dovesti do truljenja korena.

Uklanjajte uvenule cvetove i orezujte

Redovno uklanjajte uvenule cvetove i osigurajte da ruže imaju dovoljno prostora za rast. Takođe, povremeno orezivanje će podstaći rast novih izdanaka i očuvati kompaktnu formu biljke.

Zaštitite od ekstremnih uslova

U hladnijim regionima ili tokom zime, razmislite o premeštanju saksija u zaštićeno okruženje kako biste sačuvali biljke od štetnih uticaja mraza i hladnoće.

Uz malo pažnje i ljubavi, vaše saksijama uzgajane ruže mogu procvetati u prelepe cvetove koji će oplemeniti svaki prostor vašeg doma ili terase. Sledite ove savete i uživajte u lepoti prirode u svom okruženju.

Izvor slike: ChamilleWhite/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate