1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Kako održavati ruže puzavice:...

Kako održavati ruže puzavice: Uživajte u njihovom cvetanju cele sezone

29. мај 2024.

| Snežana Vranić
Ima li išta lepše od toga biti okružen ružama puzavicama...

Ruže su jedan od najromantičnijeg i najdivnijeg cveća, pa nije čudo da želimo da budemo okruženi njime i da uživamo u pogledu. Ali kako održavati ruže puzavice?

Jedna od najvažnijih stvari kod održavanja ruža je pravilno orezivanje. Jedino to će učiniti da ostanu zdrave i dostignu svoj puni potencijal cvetanja. Ipak, ruže puzavice ili penjačice kako se još nazivaju treba tretirati malo drugačije od grmljastih ruža kako bi se podstakle da rastu do željene visine da se šire.

Kako održavati ruže puzavice?

Orezivanje ruža je veoma važno da bi biljka imala potrebnu snagu, da bi cvetala punim intenzitetom, a i na taj način možete da kontrolišete formu biljke“, otkrila je Kristen Smit, koordinator za biljke i menadćer za proizvode ruža u Star Roses and Plants.

Imajte na umu da ako sadite ruže puzavice, trebaće im lagani dodir prvih nekoliko godine, dok se ne postave i ne izraste snažno korenje. Orezivanje raskošnih ruža takođe zahteva malo drugačiji pristup.

Kako orezati ruže penjačice?

Ruže penjačice treba da orezujete u isto vreme kada i grmove ruža. Ruže puzavice je najbolje orezivati u kasnu zimu ili rano proleće, neposredno pre ili kada lisni pupoljci počnu da bubre i da rastu.

Ako ruže prerano orežete zimi, možete biljku izložiti  biljku oštećenju od mraza. Sa druge strane, ako prekasno orežete ruže, to znači da ćete žrtvovati mnogo svežeg rasta. Međutim, ako još uvek niste orezali do marta, ipak je bolje da to uradite.

Zaštitite se

Trnje može izazvati bolne posekotine i nositi opasne bakterije, pa je neophodno da imate baštenske rukavice. Kožne rukavice su najbolja opcija. Takođe, preporučljivo je da nosite teksas materijal ili drugi slične vrste koji je jak. Ukoliko se posečete, odmah očistite ranu antibakterijskim sprejom.

Odaberite dobar alat

Uverite se da imate dovoljno oštre makaze ili klešta. Ukoliko nisu oštre, naoštrite ih kamenom za oštrenje ili se obratite profesionalcima. Takođe, moraćete da očistite svoj alat nakon svake ruže koju orezujete kako biste izbegli prenošenje bolesti.

Kako održavati ruže puzavice: Identifikujte glavne stabljike

Da biste orezali ove vrste ruža, identifikujte glavne stabljike i njih nemojte seći jer će oni biljci dati visinu omogućavajući joj da se penje. Kada ruža razvije glavne stabljike, odaberite najboljih 4-6 i odrežite sve druge konkurentske štapove koji se ukrštaju jedan preko drugog, mali su i vretenasti ili rastu u suprotnom smeru od načina na koji želite da oformite ružu.

Uklonite sve slabe, tanke stabljike jer neće moći da izdrže težinu cveća tokom leta. Takođe, orežite sve mrtve, bolesne ili polomljene štapove od zime. Kada ruža napuni tri ili četiri godine, uklonite stare stabljike – jednu godišnje – prema dnu ruže. Ovo će podstaći svež rast niže.

Kada glavni štapovi postanu veoma stari, debeli i drvenasti, najbolje je da ih uklonite i počnete da trenirate mlađe i savitljivije nove glavne stabljike. Oni koji su stariji štapovi, treba da budu orezani što je moguće bliže bazi.

Orežite bočne izdanke

Svako glavno stablo će imati bočne izdanke. Njih treba da orežete nazad do glavne stabljike ostavljajući oko 5 cm od korena stabljike ili do onoga što se nazivaju i oči pupoljka. Ketrin takođe preporučuje orezivanje bilo koje bočne grane koje rastu nadole ili napolje. Uklonite sve lišće dok ih orezujete, ali ga nemojte kompostirati da kako biste izbegli širenje bolesti.

Vezujte grane

Vezujte ružu puzavicu tako što ćete zavezati štapove kanapom tako da se rašire pod uglom od najmanje 45 stepeni ili skoro potpuno horizontalno. Bočne grane koje se razvijaju iz ovih štapova su mesto odakle će dolaziti najveći deo proizvodnje cveća. Ako vezujete ruže za pergolu ili ogradu, koristite meke vezice.

Hranite i malčirajte ruže

Nakon rezidbe, hranite je prihranom i kako bi se lakše razgranala i rasla. Njima je često potrebnija veća doza prihrane od grmljastih ruža. Pomešajte hranu za ruže koja okružuje vašu ružu, ali izbegavajte da proizvod dođe u kontakt sa glavnim stabljikama.

Završite malčiranje ruža kompostom ili dobro istrulim stajnjakom što će dodati hranljive materije, suzbiti korov i bolesti i pomoći u zadržavanju vlage. Nanesite malč debljinom od oko 5-10 cm pokrivajući područke ispod glavne krošnje ruže.

Ukoliko orezujete novu ružu penjačicu, učinite to polako inače rizikujete da ometate rast. Preporučljivo je da ostavite ružu neobrezanu prve dve do tri godine nakon sadnje kako bi biljka mogla da razvije jake glavne štapove.

Izvor slike: tibu/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate