1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Kako izabrati udoban krevet...

Kako izabrati udoban krevet za savršen san?

22. март 2024.

| Snežana Vranić
Evo na šta treba da obratite pažnju...

Krevet je glavni deo nameštaja u spavaćoj sobi, ali nije uvek jednostavno odabrati pravi. Kako izabrati udoban krevet pročitajte u tekstu.

Izbor kreveta je raznovrstan: bračni krevet, pojedinačni krevet, krevet sa sandukom, krevet sa baldahinom, sklopivi krevet, krevet na izvlačenje, krevet bez naslona, preveliki krevet… Međutim, postoje određeni saveti koje možete da ispratite kada je kupovina kreveta u pitanju.

Kako izabrati udoban krevet?

Krevet sa sandukom ili na izvlačenje?

Ukoliko ste u manjem stanu onda su ovo češće opcije. Možete izabrati ili krevet na izvlačenje ili krevet sa sandukom. Prvi je opremljen mehaničkim sistemom koji omogućava podizanje kreveta do plafona (ili povlačenje u ormar); tako da kada je krevet „sakriven“, možete slobodno koristiti svoj radni kutak ili trpezariju. Takođe praktičan za male prostore je krevet na izvlačenje, koji omogućava lako prelazak sa pojedinačnog kreveta na bračni. Na kraju, za male sobe sa nedostatkom prostora za odlaganje je dobar izbor i krevet sa sandukom ili sa ugrađenim odlaganjem u donjem delu ili na naslonu glave kreveta biće pametan izbor.

Dizajnerski i praktičan krevet za velike sobe

Postoje i drugi tipovi kreveta. Neki su veći, poput okruglog kreveta ili kreveta sa baldahinom, koji svakako daju sobi romantičnu atmosferu. Međutim, ovaj tip kreveta rezervisan je za prostrane prostorije, s obzirom na svoje impozantne dimenzije. Ovo je idealan tip kreveta ako volite komfor da se raširite i ako volite luksuzan stil.

Koja je cena udobnog kreveta?

Postoje kreveti za svaki budžet, od jednostavnog kreveta sastavljenog od osnove i dušeka do izuzetno sofisticiranog kreveta sa naslonom glave ili sklopivog kreveta, pa sve do dizajnerskog kreveta. Za klasičan okvir kreveta, očekujte minimalno 500 evra za pristupačnu cenu i preko 1.500 evra za dizajnerski okvir kreveta. Ovo je naravno cena bez dušeka.

Odabir dušeka je takođe veoma važan!

Dušeci su ključni za kvalitetan san i dobro zdravlje kičme. Međutim, sa raznovrsnim opcijama koje su danas dostupne, izbor pravog dušeka može biti izazovan. Evo pregleda nekih najpopularnijih vrsta dušeka i saveta za njihov izbor.

Memorijska pena

Dušeci od memorijske pene pružaju izvanredno smanjenje pritiska jer se oblikuju prema vašem telu, smanjujući pritisak na tačke pritiska. Idealan su za spavače na boku ili one koji pate od bolova u leđima jer pomažu u održavanju pravilne postavke kičme. Važno je napomenuti da neki modeli mogu zadržavati toplotu, ali mnogi brendovi sada nude hlađenje kako bi se to sprečilo.

Kako izabrati udoban krevet: Lateks

Lateks dušeci su slični memorijskoj peni, ali su otporniji i pružaju čvršći osećaj. Prirodni lateks, napravljen od biljnog kaučuka, može se koristiti u organskim dušecima, što ga čini odličnim izborom za ekološki osvešćene kupce. Postoje različite vrste lateksa, od kojih su Dunlop i Talalay najpoznatije, sa različitim gustinama..

Unutrašnje opruge

Dušeci sa unutrašnjim oprugama su čvršći i pružaju veći odskok. Pogodni su za spavače na leđima i stomaku, koji traže čvršću površinu za podršku kičmi. Pri odabiru dušeka sa unutrašnjim oprugama, važno je obratiti pažnju na broj i debljinu opruga kako biste osigurali odgovarajuću podršku.

Hibridni dušeci

Hibridni dušeci kombinuju memorijsku penu, lateks ili druge materijale sa unutrašnjim oprugama kako bi pružili kombinaciju udobnosti i podrške. Ovi dušeci su postali popularni zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim potrebama spavača.

Podesivi dušeci

Podesivi dušeci imaju vazdušne komore koje vam omogućavaju kontrolu čvrstoće dušeka. Idealni su za parove sa različitim preferencijama ili za one koji traže personalizovanu podršku. Iako su skuplji, mnogi korisnici smatraju da je investicija vredna zbog kvalitetnog sna koji pružaju.

Nivoi čvrstoće

Pri odabiru dušeka, važno je uzeti u obzir nivo čvrstoće. Spavači na boku obično biraju mekše do srednje čvrste dušeke, dok su čvršći dušeci bolji za spavače na leđima ili stomaku. Takođe je važno razmotriti telesnu težinu, jer veća težina zahteva čvršći dušek kako bi se održala podrška.

Nakon odabira prave vrste dušeka, preporučuje se isprobavanje dušeka pre kupovine kako biste bili sigurni da odgovara vašim potrebama i preferencijama. Vaš odabir dušeka može imati značajan uticaj na kvalitet vašeg sna i opšte zdravlje kičme, stoga je važno pažljivo razmotriti sve opcije pre donošenja konačne odluke.

Izvor slike: g-stockstudio/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate