1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kada je vreme da...

Kada je vreme da bacite kremu?

27. јануар 2024.

| Sandra Petković
Rok trajanja kozmetike - kada je vreme da je bacite

Kremice, serumi, maske za lice, sve se to ulazi u rutinu nege prosečne žene, a da li ste se zapitali koji je rok trajanja tih proizvoda?

Rok trajanja kozmetike veoma je važan, a ukoliko je ne upotrebite na vreme postoji određena opasnost, poručuju stručnjaci.

nega kože zimi rok trajanja kozmetike

Rok trajanja kozmetike – Sve što treba da znate

Proizvod čiji je rok trajanja istekao može da isuši i iziritira kožu i čak dovede do infekcije. Takođe, može da dođe do promene koncentracije među sastojcima, stoga treba biti veoma oprezan.

Uz pomoć ovih trikova zaboravićete na suvu kožu tokom zime

Dr Mišel Henri, osnivača klinike „Skin & Aesthetic Surgery“ na Menhetnu i kliničkog instruktora dermatologije savetuje kada je vreme da bacite kozmetičke preparate.

„Kada su proizvodi neotvoreni, oni imaju duži rok trajanja. Većina njih napravljena je da traje najmanje dve godine kada su neotvoreni.

nega kože rok trajanja kozmetike

shiny diamond / pexels

S druge strane, od trenutka kada ih otvorite možete ih koristiti od šest meseci do godinu dana, u zavisnosti od vrste proizvoda i njegove formule“, ističe dr Henri za „CNBC“.

Ovo su razlozi zbog kojih dobijate bore, a niste ni svesni

„Sve što je na bazi vode ima veću sklonost razvoju bakterija i materija koje čine dalju upotrebu opasnom“, kaže ova dermatološkinja i savetuje da umivalice menjate posle najkasnije godinu dana, dok tonere morate da bacite već posle šest meseci.

nega kože rok trajanja kozmetike

andrea piacquadio / pexels

Serumi: 6 meseci do godinu dana

„U zavisnosti od seruma, možda ćete morati da ga bacite već i posle šest meseci, posebno ako ima nešto kao što je antioksidans poput vitamina C koji nije tako stabilan. Svaki put kada ga otvorite, puni se kiseonikom“, kaže doktorka.

nega kože tokom zime rok trajanja kozmetike

Hidratantne kreme i kreme za sunčanje: 6 meseci do godinu dana

Dr Henri savetuje da hidratantne kreme treba menjati na svakih šest meseci do godinu dana, a posebno treba obratiti pažnju na tip pakovanja.

„Ako je krema u teglici i stavite prst u nju, dolazi u kontakt sa više bakterija na dnevnoj bazi.

Kreme u pakovanjima sa pumpicom u koje ne dopire vazduh su sve popularnije jer poboljšavaju stabilnost proizvoda.

Manja je verovatnoća da će se kontaminirati bakterijama tokom svakodnevne upotrebe ili da će se sastojci rastvoriti“, ističe ona.

rukavica za skidanje šminke masaža lica ledom rok trajanja kozmetike

Podloge za ten i korektori: 6 meseci do godinu dana

Pravilo „6 meseci do godinu dana“ primenjuje se i da podloge za ten i korektore, jer su slični kao i kreme kada je reč o sadržaju vode i konzervansima.

Maskara: 4 do 6 meseci

Dr Henri ističe da žene predugo koriste svoje maskare, te da usled toga često dobijaju osip ili infekciju oka.

najbolja maskara rok trajanja kozmetike

Photo by Shiny Diamond

Neophodno je da se menja na svaka četiri, najviše šest meseci.

Karmini i sjajevi za sune

Sjaj za usne traje kraće od karmina, jer je ponekad na bazi vode, ali oba proizvoda treba promeniti nakon najviše godinu dana od otvaranja.

rok trajanja kozmetike

Rumenila i puderi: 2 godine i duže

Za razliku od ostale šminke, proizvodi na bazi praha obično imaju duži rok trajanja, pa rumenila, puderi u kamenu i palete senki možete čuvati i duže od dve godine.

rok trajanja kozmetike

Četkice i blenderi za šminku

Iako četkice i sunđeri za šminku nemaju rok trajanja, trebalo bi ih čistiti i sterlisati često; odnosno najmanje jednom nedeljno, prenosi žena.blic.rs.

Izvor slike: Photo by Nataliya Melnychuk on Unsplash