Sveobuhvatni pristup lečenju opadanja kose dr Gorane Kuka Epstein

27. април 2023.

| Dragana Đurić
Marie Claire za Divina

Da bi se opadanje kose uspešno lečilo, mora se pronaći uzrok. Upravo zato dr Gorana Kuka Epstein, lekarka iz Beograda, spaja estetsku hirurgiju, konvencionalnu i funkcionalnu medicinu. U razgovoru koji sledi objasnila nam je svoj pristup.

Dr Gorana Kuka Epstein po obrazovanju je specijalistkinja plastične i rekonstruktivne hirurgije, koja je karijeru započela specijalizirajući se za transplantaciju kose. U pitanju je hirurška procedura kojom se dlaka prebacuje sa jedne zone na drugu. Međutim, kako se njena hirurška praksa širila, počeo je da joj se obraća sve veći broj pacijenata sa nadom da će im pomoći u lečenju opadanja kose. Dugogodišnje lečenje opadanja kose i kliničko iskustvo u kombinaciji sa istraživačkim radom odveli su je u istraživanje novog polja medicine, koje se ubrzano razvija – a to je funkcionalna medicina. Ova oblast medicine svojim specifičnim intervencijama, korekcijama životnih navika, pravilnom detoksikacijom i suplementacijom dugoročno unapređuje zdravlje pacijenta.

Dr Kuka Epstein je danas na supspecijalizaciji iz funkcionalne medicine u Institutu za Funkcionalnu medicinu u Vašingtonu i jedini je član ove prestižne ustanove koji dolazi iz Srbije. Pre nekoliko godina, preselila se u SAD, gde je završila i supspecijalizaciju iz transplantacije kose i postala diplomac američkog Udruženja za transplantaciju kose (ABHRS). Doktorantkinja je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, gde bi iduće godine trebalo da postane i doktorka nauka.

Dr Gorana redovno dolazi u Srbiju, gde uz još dva lekara vodi specijalizovanu kliniku za dijagnostiku i lečenje opadanja kose, kao i transplantaciju kose. Najveća profesionalna satisfakcija su joj uspesi lekara koje edukuje i prenosi im svoje znanje, kao i to da našim ljudima ponudi svoju ekspertizu i sveobuhvatno lečenje opadanja kose ili savremenu transplantaciju kose.

ŠTA VAS JE NAVELO DA IZ OBLASTI PLASTIČNE HIRURGIJE PREĐETE U FUNKCIONALNU MEDICINU?

Posto se bavim veoma specifičnom granom estetske hirurgije, kakva je transplantacija kose, bilo je prirodno da saznam što je moguće više o tome kako se može lečiti pacijent koji se suočava s problemom opadanja kose. Tako sam počela da učim dijagnostiku opadanja kose i metode lečenja. Ali nekako mi se nije činilo dovoljnim da svojim pacijentima ponudim samo lekove ili terapijske metode. Odgovor na pitanje zašto kosa opada i dalje je na neki način naučna misterija. Mene su na fakultetu učili da je opadanje „genetsko”, ali danas postoji mnoštvo studija sa jednojajčanim blizancima koje nam ukazuju na to koliko su faktori stila života važni i koliko oblikuju epigenom. Određeni lični izazovi sa zdravljem na koje klasična medicina nije imala objašnjenje naveli su me da tražim odgovore u tzv. holističkoj medicini. Kako ovaj termin nekima zvuči pomalo „mistično”, ili možda nedovoljno naučno, želela sam da završim zvaničnu edukaciju iz funkcionalne medicine i to je upravo ono što trenutno studiram.

ŠTA JE ZAPRAVO FUNKCIONALNA MEDICINA I KAKO JE PRIMENJUJETE U LEČENJU OPADANJA KOSE?

Funkcionalna medicina vraća funkciju telu i nikad ne posmatra individualni organ, već ceo organizam, a posebno spoljašnje uticaje na telo (toksini, mikrobi, zagađenje, malnutricija itd), a naročito sklad između tela, uma i duha. Danas učimo i koliko rane trauma iz detinjstva utiču na opšte zdravlje. Možda je najveće dostignuće moderne medicine što se mi lekari toliko usmeravamo samo na jednu oblast (lekar za oko, lekar za uho, lekar za hormone, za srce itd.), ali stanovište funkcionalne medicine je da se organi ne mogu izolovati i da se mora sagledati organizam kao čitav sistem. Konkretno, u lečenju opadanja kose uvek istražujem uzrok, koji najčešće leži u hroničnoj inflamaciji negde u telu, koja dalje vodi u disbalans imunog sistema, neurotransmitera, hormona, poremećaj mikrobioma. Da bi se povratio balans organizma, načelo funkcionalne medicine je izbaci sve ono što je u višku (loša ishrana, toksini, stres, infekcije), a uvedi ono što je u manjku (vitamini, minerali, proteini, dobar san, vežbanje, relaksacija, osećaj smisla). Početak lečenja opadanja kose, pa i drugih hroničnih bolesti, leži u dobroj detoksikaciji. Zatim sledi korekcija uzroka opadanja kose (hormonalni i/ili nutritivni disbalansi, neregulisani stres, toksični kozmetički preparati, slaba ishrana i nedovoljna hidratacija). Naravno da i dalje primenjujem klasičnu terapiju. Kako ne bih lutala u lečenju, uvek obavim genetsko testiranje pre nego što propišem određeni lek. Genetsko testiranje mi daje odgovor na to koji će lek biti efikasan kod pacijenta. Na taj način znamo da primenjujemo efikasnu terapiju specijalizovanu za određenog pacijenta, a to je ono čemu treba da stremimo u svakoj oblasti medicine – personalizovani pristup.

To praktično izgleda ovako: Pacijent u nalazima ima nizak vitamin D. Umesto da ga odmah suplementiramo, tražimo uzrok niskog vitamina D i pokušavamo da mobilišemo prirodne resurse ovog vitamina. Za optimalnu produkciju vitamina D, neophodna je optimalna funkcija bubrega i jetre, te se ovi organi moraju detoksikovati. Drugi uslov je izlaganje sunčevoj svetlosti da bi koža mogla da proizvede ovaj vitamin. Postoji i genetski deficit vitamina D, što možemo takođe da testiramo i zaključimo da li je zato nivo vitamina D nizak. Uvek se vraćamo na uzrok i njega korigujemo. To je ono što je meni najprivlačnije u funkcionalnoj medicini, jer samo tako možemo dovesti do isceljenja pacijenta. Za takav vid lečenja potrebna je volja pacijenta da menja svoje životne navike koje su dovele do poremećaja funkcije, a za šta mnogi nisu spremni.

Sa suprugom dr Džefrijem Epstajnom

SVOJE PORUKE I NEKE OD VEOMA KORISNIH SAVETA ZA OPŠTE ZDRAVLJE NESEBIČNO DELITE PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA (IG / @DR.GORANA)…

Osetila sam da na taj način na popularnim društvenim mrežama, posebno Instagramu, mogu da pomognem i istovremeno edukujem više ljudi, te da im pružim korisne i praktične informacije. Kosa je odraz opšteg zdravlja i zato pridajem toliku pažnju svim njegovim aspektima. Mislim da se generalno malo priča o tome šta je zaista zdravlje i kako ga mi zapravo gradimo našim dnevnim izborima, od toga šta i kako jedemo, koje proizvode nanosimo na sebe, kako se nosimo sa stresom i ličnim traumama, kako spavamo, a u spavanju je kompletna regeneracija, koliko smo fizički aktivni… Ono što je ohrabrujuće jeste saznanje koliku zapravo kontrolu nad svojim zdravljem imamo. Samo se treba malo potruditi i biti discliplinovan.

Izvor slike: promo