Maskara pre ili posle senke za oči? Konačna presuda šminkera!

23. marta 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Ponekad je teško znati da li treba da nanesete maskaru pre ili posle šminkanja kapaka. Dakle: maskara pa senka za oči ili obrnuto? Evo redosleda primene da biste nastavili sa uspešnim makeupom.

U šminkanju je uglavnom veoma važan redosled nanošenja proizvoda. Kada se bavite šminkanjem očiju, neophodno je pratiti određene korake da biste dobili zadovoljavajući rezultat.

Kada tek počinjete – ili čak i za one najiskusnije – teško je znati kada da nanesete maskaru. Da li da je stavimo odmah ili posle nanošenja senke? Odgovor na ovo pitanje daje nam Patrick Lorentz (Partik Lorenc), šminker za Estee Lauder.

Maskara pre ili posle senke za oči?

Kada se odlučite za šminkanje očiju sa senkom, bilo da se radi o šljokicama, mat ili bisernim senkama, maskaru uvek treba naneti na kraju.

Pravilo od kojeg nikada ne smemo odstupiti: „Maskaru morate staviti posle senki, jer u zavisnosti od senki koje ćete koristiti – odnosno u zavisnosti od kvaliteta ili činjenice ima li šljokica na primer – prah ili šljokice mogu pasti na trepavice“ , kaže Patrick.

Ako je već nanesen sloj maskare, teško je otarasiti ga se i „preuzimamo rizik da dobijemo neželjeni efekat na očima“, upozorava šminker.  Kada se prvo nanese maskara, pa onda senka, stvaraju se grudvice na trepavicama, maskara počinje da se mrvi, a sitne crne čestice talože se ispod očiju. To naglašava i podočnjake. Dakle- efekat koji bismo radije da izbegnemo.

Nasuprot tome, male čestice senke će kliziti po trepavicama kada su one „gole“.

I dalje postoji izuzetak: kada koristite samo ajlajner ili olovku za oči , „možete staviti maskaru pre“, objašnjava šminker . I zapamtite: „Kada je u pitanju praškasti proizvod, bolje je maskaru staviti na kraj.“

Koju maskaru da odaberem da poboljšam izgled

senki?

Maskara koju biramo takođe ima svoju ulogu u konačnom rezultatu šminkanja očiju.

Za one najodvažnije, maskara u boji kao što je plava, zelena ili čak bordo koja se uklapa sa našim senkom može doneti dašak originalnosti našoj šminki. Za klasičniji makeup look, odlučite se za crnu ili braon maskaru (koju birate prema prirodnoj boji vaših trepavica i obrva) koja trepavicama daje volumen.

Konačno, za maksimalno uvijene trepavice korak sa uvijačem trepavica je gotovo obavezan. Koristi se na golim trepavicama, pre nanošenja maskare. Nežno stisnemo trepavice nekoliko sekundi i otpustimo. Na kraju završimo sa slojem maskare od korena do vrha okretanjem četkice ka sebi.

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: VladimirFLoyd/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate