Moda u stilu Japana obeležava 2023: Manga, superheroine, kavai stil…

08. marta 2023.

| Hana Dunđerov
Zašto su uticaji iz Japana toliko dominantni u uličnom stilu 2023?

Modni univerzum je potpuno poludeo za svime što dolazi iz Japana. Manga, superheroine, kavai stil – moda u stilu Japana obeležava 2023. godinu! Najbolji dokaz za to su čitave specijalne kolekcije posvećene japanskim anime ili manga ostvarenjima, kao što je LOEWE x Howl’s Moving Castle iliJimmy Choo x Pretty Guardian Sailor Moon.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели LOEWE (@loewe)

 

Ali, posebne kolekcije nisu kraj, već početak ove priče.

Recimo, Fendi je osmislio čizme sa maksi platformom koje kao da su pobegle iz anime serije. Tu su majice, haljine, duksevi sa ilustracijama japanskog umetnika Yoshitomo Nara: lica dece, malih bića i kontrakulturni slogani postaju sredstva za prenošenje moćnih poruka što je iskoristila čak i Stella McCartney. Marni je celu kolekciju prilagodio modi u japanskom stilu. Tu su obimni komadi,  minimalistički komadi kombinovani sa monohromatskim blokovima, odela na makro točkice, maksi kombinezoni i krojevi po meri.

Zašto baš Japan?

Manga, anime, superheroine, kavaii – sve ovo ima jednu zajedničku premisu: mlade ljude. Ovakva garderobe najbolje oslikava bunt mladih, aktivističku generaciju i ljubav prema umetnosti.

 

Moda u japanskom stilu – najbolji primeri

 

Jimmy Choo – tašna

Scena poljupca iz manga stripa čiji je autor Naoko Takeuchi ukrašava Jimmy Choo tašnu kreineranu posebno za tridesetogodišnjicu ikoničnog dela Sailor Moon. 

 

AGL – sandale

Bebirone su omiljena obuća japanskih heroina. A ovoga puta dobile su metalik pink boju i upečatljivu visoku platformu, kako bi odgovarale svim vrhunskim trendovima proleća 2023.

Stella McCartney – haljina

Ova haljina rezultat je ponovljene saradnje Stelle McCartney i japanskog umetnika Yoshitomo Nara. Ilustracije kultnog umetnika i kontrakulturne poruke postale su sastavni deo fenomenalno dizajnirane Stelline odeće, a sve sa ciljem da se zajedno pošalje poruka o aktivizmu i ljubavi prema životinjama.

Givenchy – naočari

Moda u japanskom stilu ne bi bila kompletirana bez dodataka kao što su ove naočari iz modne kuće Givenchy, urađene tako da podsećaju na legendarni anime Mazinger. 

 

Dsquared2 – Nakit

Minđuša – pečurka u fluorescentno zelenoj boji.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: JacopoMRaule/Stringer, Pascal Le Segratain/Staff/GettyImages