1. Home
  2. /
  3. Celebrity News
  4. /
  5. U godini od koje...

U godini od koje se polako opraštamo svet mode izgubio je nekoliko ikona

27. децембар 2023.

| Snežana Ilić
Supermodel Tatjana Patic, kreator Pako Raban, legendarna Džejn Birkin...

Godina koju ispraćamo imala je, kao i sve prethodne, svojih uspona i padova. Pamtićemo je, između ostalog, i po odlasku mnogih slavnih ljudi koji su obeležili jednu epohu i menjali lice popularne kulture.

Superbaka roka Tina Tarner, pop zvezda Šinejd O’Konor, filmske dive Rakel Velč i Đina Lolobriđida tek su neka od tih velikih imena, a Vogue podseća i na ikone modne scene od kojih smo se takođe opraštali prethodnih meseci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by World’s Moda (@worlds_moda)

Tatjana Patic, simbol evropskog šika

Već na početku 2023. godine, 11. januara, svet je ostao bez jednog od originalnih supermodela, Tatjane Patic.  Vest koja je mnogima slomila srce.

Čuvena nemačka manekenka, koju je od prvih koraka na pisti pratio imidž tajanstvene ledene kraljice, bila je članica velike petorke sa naslovne strane Vogue-a iz 1990, i iz kultnog spota za pesmu Freedom Džordža Majkla.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatjana Patitz (@tatjanapatitz)

Imala je sasvim drugačiji pedigre od svojih koleginica Sindi, Linde, Naomi i Kristi, izgledala je classy, prefinjeno, otmeno i, kako je primetila Ana Vintur posle vesti o njenoj smrti, oduvek je bila simbol evropskog šika.

Karijeru je počela u Parizu, a do zvezda ju je vinula već prva saradnja sa legendarnim fotografom Piterom Lindbergom, 1985. godine, kada mu je u kariranom kompletu Sonje Rikel pozirala u Cafeu de Flore.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatjana Patitz (@tatjanapatitz)

Nekoliko stotina naslovnih strana, kampanje za sve prestižne modne kuće, glamur, slava… A onda je odlučila da sve to zameni za miran život i ranč u Kaliforniji.

Najlepše žene devedesetih vraćaju se u igru i ponovo osvajaju svet

Lepotica iz čijeg su stava i čudesnih očiju isijavali diskretna zavodljivost, nenametljivost, neki starinski glamur, čak i stidljivost, izgubila je bitku protiv raka dojke u 56. godini.

Pako Raban, l’enfant terrible modne industrije

Pako Raban nije bio običan kreator, budući da je pojam ekscentrik s njim dobio novo, kompleksnije značenje.

Pako Raban

Photo by Keystone Features/Hulton Archive/Getty Images

Tvrdio je da je proživeo nekoliko života, da je poznavao Isusa i tri puta video Boga, da su ga posetili vanzemaljci, da je ubio Tutankamona, da mu je duša stara 75.000 godina, da je akcelerator vremena…

Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir ili plastika, njegov dizajn bio je neobičan, impresivan, blještav, ponekad i naučnofantastičan – setimo se samo čuvenog kostima koji je nosila Džejn Fonda kao Barbarela.

Francisko Rabaneda Kuervo, rođen 1934. godine u španskom regionu Baskiji, zaintrigirao je generacije radikalnom vizijom mode sa dodirom arhitekture koju je i diplomirao, ali i neobičnim stavovima o životu uopšte.

Iako je bio l’enfant terrible, sve filmske dive tog doba volele su da nose njegove kreacije: Brižit Bardo, Odri Hepbern, Elizabet Tejlor

Veliki inovator povukao se 1999. godine, kada je uveliko važio za personu non grata modne industrije. Ipak, ostao je, i ostaće, stalni izvor inspiracije, a život nastavljaju i parfemi sa njegovim potpisom.

Džejn Birkin, ikona stila 20. veka

U julu smo se oprostili od još jednog božanstva 20. veka, Džejn Birkin. Njeno ime večno će ostati sinonim za nekonvencionalni stil, prirodan izgled i nonšalantni, boemski šik, jer je njen uticaj trajan i prevazilazi sve granice mode.

Džejn Birkin

Photo by David Thorpe/Express/Hulton Archive/Getty Images

Ikona jedne ere pokazala je ženama da i te kako mogu da budu slobodne i nesputane, da treba da se osećaju dobro u svojoj koži i izađu iz tradicionalnih okvira koje im je nametnulo konzervativno društvo.

Da ne zaboravimo i kultni aksesoar, nazvan po njoj. Znate već na šta mislimo. Jer, jedna je birkinka, ostale su – torbe. Godinama se francuska glumica i pevačica rođena u Engleskoj nije odvajala od jedne pletene korpe koju je kupila u Portugalu.

A onda se, tokom slučajnog susreta u avionu sa direktorom kuće Hermes pre skoro četiri decenije, rodila ideja o savršenoj torbi, danas najskupljoj na svetu, za koju poznate dame ne žale ni čitavo bogatstvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jane Birkin (@janebirkinoff)

Kada je lepota u pitanju, Helen Miren ima sopstveni kodeks, svideće vam se!

Svestrana umetnica bila je i akterka istorijske ljubavne priče. Burna romansa sa francuskim šansonjerom Seržom Gensburom krunisana je kontroverznim duetom Je t’aime, i ćerkom Šarlot, danas cenjenom glumicom.

Birkin je za sobom ostavila i brojne savete za srećan život. Izdvojićemo jedan za kraj priče: nastavite da se smejete, to će vas pomladiti za bar deset godina.

Izvor slike: David Livingston, Steve Wood, Carlos Alvarez/Getty Images