1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. 5 kultnih komada koje...

5 kultnih komada koje je Audrey Hepburn učinila ikonom mode

10. мај 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Audrey Hepburn  nije pratila trendove svog vremena, kreirala je svoju modu. U savezu sa velikim prijateljem, Hubertom de Givenchyjem, revolucionirala je 1950-te svojom sitnom i androginom siluetom. Idemo nazad u prošlost i osvrćemo se na suštinsku legendu mode i 7. umetnosti.

Ikona 7. umetnosti, Audrey Hepburn (Odri Hepbern) je fascinirala najveće modne dizajnere svojom vitkom figurom, providnim tenom i nezaustavljivim stilom, dostojnim Coco Chanel (Koko Šanel).

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели audrey_hepburn (@audreyhepburn__iran)

Idući protiv struje kanona lepote tog vremena, nošena formama i bujnim građama, Audrey je uspela da pronađe mesto za sebe među drugim ikonama poput Marilyn Monroe (Merilin Monro) ili Elizabeth Taylor (Elizabet Tejlor).

Njenu eleganciju i prirodnu gracioznost uočio dizajner Hubert de Givenchy (Iber de Givanši), čija će muza i prijatelj postati. Ali film „Sabrina“ iz 1954. ju je uzdigao u rang modne ikone i označio početak njene duge saradnje sa dizajnerom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели my love audrey (@great_audrey_hepburn)

Odeća Givenchyja je za Audrey ostala je nezaobilazna i na velikom platnu, kao što su duga crna haljina i mala ružičasta haljina u „Dijamanti na sofi“ (1961), haljina bez naramenica u „My fair lady“ (1964) ili čak princeza haljina iz filma „Sabrina“, da spomenemo samo neke.

Figura iz snova nije uspela da joj pomogne u karijeri primabalerine, ali ju je navela da pozira u jednom od mnogih modnih časopisa poput Voguea ili Harper’s Bazaara.

Bezvremenski modni stil Audrey Hepburn

I danas, njen stil inspiriše najveće zvezde, poput Lady Gage (Lejdi Gage), koja se prošlog februara na dodeli Oskara izgledala kao savršena dvojnica velike glumice.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Lady Gaga (@ladygaga)

Za tu priliku, pevačica i junakinja filma „Zvezda je rođena“ nosila je punđu nalik na Audrey u „Doručku kod Tifanija, dijamantski komplet i veličanstvenu crnu haljinu sa potpisom Alexandera McQueena (Aleksandra Mekvina), upletenu dugim parom crnih rukavica. Sjajno realizovan izgled i prelepa počast ovoj ikoni stila.

Crne haljine Audrey Hepburn

Među kultnim komadima glumice su njene male crne haljine, inspirisane Coco Chanel, od kojih je većinu dizajnirao sam Givenchy.

Možemo pomenuti neverovatnu haljinu u obliku džaka pravih linija, haljinu u „Dijamantima na sofi“ koju nosi sa elegancijom opremljenom cigaretama, dugim rukavicama i tijarom.

Pantalone Audrey Hepburn

Njegove „floor fire“ pantalone garantovale su prepoznatljivi androgeni stil. Znala je da demokratizuje nošenje ovih pantalona za muškarce, feminizirajući ih. Nosila ih je tokom veoma romantičnog trenutka u „Dijamantima na sofi“, gde je naslonjena na prozor i pevuši slatku melodiju „Mesečeve reke“.

Crne naočare za sunce Audrey Hepburn

Crne naočare za sunce sa dizajnom sličnim Wayfarer de Rayban su među ključnim komadima koje je nosila glumica.Videli smo ih u „Dijamantima na sofi“, uz veoma elegantnu odeću, što je doprinelo uspehu modela.

One koje  nosi u filmu su Olivier Goldsmith, a zahvaljujući ovom paru, Wayfarer će doživeti svoje zlatno doba pedesetih godina prošlog veka. Pošto je postao kultni komad, Olivier će ponovo izdati čuveni model pod nazivom „Menhetn“.

Ravne cipele Audrey Hepburn

Uvek je bila u ravnoj obući, jer je smatrala da je previsoka da bi nosila štikle. Audrey je znala da sublimira balerine i mokasine u crnom antilop, posebno zahvaljujući italijanskom obućaru Salvatoreu Ferragamu, što se može videti u filmu „Funny Face“ (1957).

Veliki šeširi Audrey Hepburn

Bilo da je Givenchy sa zvonom i potpisom kao u „Kako ukrasti milion dolara“ (1966) ili preveliki ukrašen trakom u „Dijamanti na sofi“, možemo reći da je Audrey odlično nosila šešire. Čak će i ona demokratizovati nošenje Hermesovog svilenog kvadrata na glavi i vezanog na vratu.

 

Izvor vesti: www.marieclaire.fr

Izvor slike: Hulton Archive / Staf via Getty Entertainment