1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Od Pankhurstove, preko Marilyn...

Od Pankhurstove, preko Marilyn Monroe do Pink: Najinspirativnije žene u proteklih 100 godina

08. март 2023.

| Hana Dunđerov
Ko su žene koje su obeležile vek?

Tokom poslednjih 100 godina, uloga i prava žena su se promenile do neprepoznatljivosti. U svemu tome kao konstanta, javljaju se najinspirativnije žene – žene sa velikim Ž koje izazivaju strahopoštovanje širom sveta. Odbrojavajući nedelje do Međunarodnog dana žena, predstavljamo listu  100 najinspirativnijih žena iz prošlog veka. Neke su žestoke feministkinje, neke poznate, a neke  kontroverzni,  ali – sve su menjale svet! Dame, pripremite se za zdravu dozu #inspo.

 

Najinspirativnije žene: Dvadesete godine prošlog veka

Ko: Emmeline Pankhurst

Zašto nas inspiriše?  Ne, nije bila savršena, kao, uostalom, nijedna od nas. Ali, zahtevala je jednakost žena kao deo Sifražetskog pokreta. Njeni napori doveli su do toga da su određene grupe žena dobile pravo glasa 1918. godine. Šta nas je naučila? Ne potcenjujte snagu žena. Sifražetkinje su se bacale pod konje, lancima vezivale za ograde i izgladnjivale kako bi dobile pravo glasa.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Emmeline Pankhurst. (@emmeline.pankhurst_)

 

Ko: Gertruda Ederle

Zašto nas inspiriše  Bila je prva žena koja je preplivala Lamanš. Šta nas je naučila: Zaista važnu stvar: to što niko pre nije nešto uradio, ne znači da ti to ne možeš.

Ko: Helen Keller

Zašto nas insipiriše? Iako je izgubila vid i sluh još kao dete, Keller he uspela da se izbori za univerzitetsku diplomu i insipiriše generacije kao borkinja za prava osoba sa teškoćama. Šta nas je naučila? Keller je odbila da živi tipičan život i bude obeležena kao „invalid“. Kao što je sama istakla: „Život je ili velika avantura ili nije vredan“

 

Ko: Bessie Coleman

Zašto nas inspiriše? U rodnoj Americi nije imala mogućnost da dobije dozvolu za pilotiranje jer je bila – em žena, em crne boje kože. Preselila se u Francusku i postala prva Afro-amerikanka koja je postala pilot. Šta nas je naučila? Ponekad, razmišljanje izvan kutije i odbijanje da se povinujete pravilima može da vam pomogne da ostvarite snove.

 

Ko: Virginia Woolf

Zašto nas inspiriše? Dok je pisala Gospođu Dalovej  ona je potpuno razotkrila ulogu savršene domaćice i pripremila teren za feministički pokret koji se razvio sedamdesetih godina. Šta nas je naučila? Tvoja verzija istine dovoljno je vredna da inspiriše čitave generacije pisaka.

Who: Josephine Baker

Zašto nas inspiriše? Baker je najpre našla slavu u Francuskoj, daleko od rasnih predrasuda rodne Amerike, a onda se vratila u domovinu i žestoko borila protiv rasizma sa NAACP (National Association for the Advancement of Colored People). Šta nas je naučila? Baker je živela život po sopstvenim pravilima: od skandaloznih vodvilja do borbe za rasnu jednakost, uvek je imala stav.

 

Who: Mary Pickford

Zašto nas inspiriše? Ona nije bila samo filmska kraljica dvadesetih godina, već je i osnovala dva filmska studija zajedno sa svojim suprugom. Šta nas je naučila? Uspeh zahteva predanost koliko i talenat – Pickford je bila poznata po tome što je uzimala svaku ponuđenu ulogu kako bi pokazala šta može i izgradila reputaciju.

 

Who: Marie Curie

Zašto nas inspiriše? Ova žena je jedinstven pionir, dvostruka dobitnica Nobelove nagrade, čije je istraživanje o radioaktivnosti spasilo mnoge živote. Šta nas je naučila? Upornosti: Curie nije mogla da pohađa univerzitet u rodnoj Poljskoj gde je to ženama bilo zabranjeno, pa se preselila u Pariz sa namerom da stekne visoko obrazovanje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marie Curie (@marie._.curie_)

Who: Anna Freud

Zašto nas inspiriše? Baš kao i njen otac, Freud je bila proslavljeni psihoanalitičar i osnovala je u Londonu sirotište za svu decu koja su tokom Drugog svetskog rata bila razdvojena od roditelja. Šta nas je naučila? Teško detinjstvo koje su obeležili izbeglištvo i nacistički progon, nije je sprečilo da postigne svoj maksimum.

 

Who: Joan Beauchamp Procter

Zašto nas inspiriše? Bila je prva žena upravnik Zoološkog vrta zadužen za reptile, kao i svestki priznat i poznat zoolog čija su specijalnost upravo zmije i gušteri. Šta nas je naučila? Kada vas sputavaju, okrenite se krokodilima.

 

Najinspirativnije žene: Tridesete godine dvadesetog veka

 

Ko? Kattie McDaniel

Zašto nas inspiriše? McDaniel je prva crnkinja koja je uspela da probije barijeru u Holivudu i dobije Oskara za sporednu ulogu u filmu Prohujalo sa vihorom Šta nas je naučila? Postavila je prvu ciglu u putu za koji se ispostavilo da će jako dugo biti građen – naredna Afroamerikanka koja je dobila Oskara pojavila se tek pedeset godina kasnije – bila je to Halle Berry 2002. godine.

 

Who: Mary McLeod Bethune

Zašto nas inspiriše? Ona je bila brokinja za ljudska prava koja je uspela da izbori bolje prilike za obrazovanje devojčica Afroamerikanki. Šta nas je naučila? Da ne odustajemo! Čak i kada je cela država bila protiv nje, Mcleod nije odustala od svoje borbe.

 

Who: Amelia Earhart

Zašto nas inspiriše? Kraljica vazduha, Earhartova je prva žena pilot koja je preletela Atlantski okean. Šta nas je naučila? Uradite sve što je u vašoj moći da ostvarite svoj san, počev od malih stvari kao što ja spavanje u kožnoj jakni, samo da bi ona izgledala istrošeno kada budete preletale Atlanstki okean.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Amelia Earhart (@amelia.earhart)

 

Who: Elizabeth Cowell

Zašto nas inspiriše? Bila je prva žena spiker na Britanskoj televiziji i njen glas je stizao do miliona širom zemlje. Šta nas je naučila? Kako uspeti u poslu kojim vladaju muškarci.

 

Who: Jane Addams

Zašto nas inspiriše? Ova američka pacifistkinja, koja je utrla put razvoju socijalnog rada kao profesije, dobila je Nobelovu nagradu za mir, ali je za vreme Prvog svetskog rata bila opisana kao „nacionalna pretnja“ jer se oštro protivila vojnim akcijama Amerike. Šta nas je naučila? Ostanite verni idealima: Adamsova je ostala aktivan član Internacionalne lige za mir do kraja

 

Who: Eleanor Roosevelt

Zašto nas inspiriše? Roosevelt nije bila obična prva dama, već se aktivno borila za prava Afroamerikanaca i žena. Šta nas je naučila? Radite ono što osećate da je ispravno, kritikovaće vas neko šta god da učinite. Biće loše ako uradite, a još gore ako ne uradite.

 

Who: Shirley Temple

Zašto nas insipiriše? Nakon uzbudljive karijere deteta – glumice, preuzela je jednu značajniju ulogu – bila je jedna od prvih aktivistkinja koja je širila svest o kanceru dojke. Spasila je nebrojene živote. Šta nas je naučila? Govorite o onome što vas muči, najverovatnije ćete otkriti da niste sami.

 

Who: Lilian Wyles

Zašto nas inspiriše?  Wyles je bila pionir u inkluziji žena u policijske snage. Takođe, borila se za delikatnije ophođenje sa ženama koje su žrtve seksualnog nasilja. Recimo, njena je zasluga što danas žene policajke uzimaju izjave od žrtava, a ne muškarci. Šta nas je naučila? Koristite svoju snagu da zaštitite slabije.

 

Who: Maria Montessori

Zašto nas inspiriše? Stvorila je novi sistem obrazovanja koji je baziran na naučnim saznanjima o razvoju deteta. Njen rad sa zapuštenom decom iz predgrađa Rima i danas je aktuelan i primenjuje se u vaspitnim ustanovama. Šta nas je naučila?  Deca zaslužuju pravo na izbor, slobodu i najbolje moguće obrazovanje, bez obzira na svoje poreklo i socijalni status.

 

Who: Georgia O’Keeffe

Zašto nas inspiriše? Majka američkog modernizma, odbacila je dotadašnja učenja i stvorila potpuno novi umetnički pokret. Šta nas je naučila? Verujte svojim instinktima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Georgia O’Keeffe (@georgia_o_keeffe)

 

Najinspirativnije žene: Četrdesete godine dvadesetog veka

 

Ko: Hedy Lamarr

Zašto nas inspiriše: Glumica i naučnica, njen rad na sistemu radio-navođenja za saveznička torpeda tokom Drugog svetskog rata doprineo je razvoju moderne Bluetooth i wi-Fi tehnologije. Šta nas je naučila: Lepota i mozak ne isključuju jedno drugo.

Ko: Sophie Scholl

Zašto nas inspiriše: Nemačka studentkinja i članica antifašističkog pokreta Bela ruža, School je pogubljena zbog svojih antinacističkih uverenja. Šta nas je naučila: Bez obzira na to koliko su visoki ulozi, moramo se boriti za potlačene – ako 22-godišnja Sofi može da umre za svoja uverenja, možemo i mi da reagujemo.

Ko: Vera Lynn

Zašto nas inspiriše: Pevačica koja je donela radost britanskim snagama tokom Drugog svetskog rata. Šta nas je naučila: važnost muzike za moral i dušu i kako jedna osoba može doneti sreću mnogima.

Ko: Naomi Parker Fraley

Zašto nas inspiriše: Njena čelična odlučnost na ratnom plakatu „Mi to možemo“ inspirisala je generaciju američkih žena da pomognu u ratnim naporima. Ono što nas je naučila: Stanite iza stvari u koje zaista verujete.

Ko: Noor Inayat Khan

Zašto nas ona inspiriše: Prva muslimanka – žena – ratni heroj, Khan je bila tajna operativka u Francuskoj koju su njene kolege izdale, mučili su je i pogubili, ali nikada nije odala tajne saveznika. Šta nas je naučila: Zalagati se za ono u šta verujete: Khan je odbila da izda svoje nenasilne principe, ali se i dalje aktivno suprotstavljala nacističkoj tiraniji.

Ko: Baronica Trumpington

Zašto nas inspiriše: Baronica je bila razbijač šifara tokom Drugog svetskog rata i u svojoj 91. godini pokušavala je da prisustvuje zasedanjima u Domu lordova svaki dan. Šta nas je naučila: Da ne pričamo o glupostima: video na kojem je uzvratila jednostavnim pokazivanjem slova V kolegi u Domu lordova nakon što ju je nazvao starom, nikada ne prestaje da nas oduševljava.

Ko: Irena Sendler

Zašto nas inspiriše: Ponekad poznata kao žena Šindler, ova poljska medicinska sestra je prokrijumčarila hiljade jevrejske dece iz Varšavskog geta tokom ranih 1940-ih. Šta nas je naučila: Bez obzira na okolnosti, uvek moramo da radimo ono što je ispravno – Sendlerova je rizikovala život, kao i život njene porodice i prijatelja, a ipak je znala šta mora da uradi.

Ko: Judy Garland

Zašto nas inspiriše: Najmlađa dobitnica nagrade Sesil B. Demil za životno delo u filmskoj industriji, Garland je zablistala na sceni i ekranu uprkos svom tragičnom životu van kamere, kojim su dominirali ljubavni problemi i zavisnosti. Šta nas je naučila: Da pokažemo naše autentično ja: „Uvek budite prvorazredna verzija sebe, umesto drugorazredna verzija nekog drugog.“

Ko: Gvendolin Brooks

Zašto nas inspiriše: Pored svojih uloga pesnikinje i učiteljice, Bruks je bila prva Afroamerikanka koja je osvojila Pulicerovu nagradu za svoju knjigu poezije Eni Alen koja govori o mladosti Afroamerikanke. Šta nas je naučila: Ponekad morate ljudima reći nešto što ne žele da čuju.

Ko: Eleanor Lambert

Zašto nas inspiriše: Pored saradnje sa umetnicima kao što su Jackson Pollock i Jacob Epstein, Lambert je bila suosnivač MoMa i prve Nedelje mode u Njujorku. Šta nas je naučila: Moda je umetnička forma i dizajnere iz celog sveta treba slaviti: njena modna revija ‘Bitka za Versaj’ iz 1973. je to dokazala kada je američke dizajnere suprotstavila njihovim francuskim kolegama.

 

Najinspirativnije žene: Pedesete godine dvadesetog veka

Ko: Marilyn Monroe

Zašto nas inspiriše: Majstor reinvencije, Monroina kombinacija lepote i poslovnog znanja učinila ju je nezaboravnom. Šta nas je naučila: Kako biti kulturna ikona 101 (i kako da Happy Birthday To You bude najseksi pesma na svetu).

Ko: Bettie Page

Zašto nas inspiriše: Manekenka koja pomera granice, poznata po svojim erotskim pin up fotografijama, Pejdž je izgradila kult. Šta nas je naučila: Žene treba da slave svoju seksualnost – to ih ne čini manje snažnim.

Ko: Edith Summerskill

Zašto nas inspiriše: poslanica koja se zalagala za jednaka prava svih žena, bez obzira na njihov bračni status. Šta nas je naučila: Kroz svoja ‘Pisma mojoj ćerki’, Samerskil nas je naterala da preispitamo status kvo rodnih uloga – njeni stavovi o tome koliko su žene uspele da postignu uprkos ograničenjima koje im je postavilo društvo bili su daleko ispred svog vremena.

Ko: Rosalind Franklin

Zašto nas inspiriše: Uglavnom zanemareni član tima koji je otkrio strukturu DNK sa dvostrukom spiralom. Šta nas je naučila: Moramo da slavimo naša dostignuća, čak i kada drugi to ne čine (ili, u ovom slučaju, pokušavaju namerno da ignorišu vaš doprinos).

Ko: Kraljica Elizabeta II

Zašto nas inspiriše: Popevši se na tron sa samo 25 godina, kraljica Elizabeta II je bila najduže vladajući britanski monarh i žena na čelu države. Šta nas je naučila: Da uvek idemo u korak sa vremenom – Njeno visočanstvo jepreživela najznačajnije događaje prošlog veka i sve ih prebrodila sa uspehom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jaime Caroca (@xanm3)

Ko: Grace Lee Boggs

Zašto nas inspiriše: Boggs je bila izuzetno poštovana aktivistkinja za građanska prava i radnička prava, posebno fokusirajući svoj rad na  američki automobilski centar u Detroitu. Šta nas je naučila: Biti dobra osoba zahteva rad i posvećenost: „Ljubav nije ono što smo radili juče; radi se o tome šta radimo danas i šta ćemo raditi sutra i prekosutra.’

Ko: Ella Fitzgerald

Zašto nas inspiriše: Nakon traumatičnog detinjstva, Ficdžerald je postala prva Afroamerikanka koja je osvojila Gremi nagradu 1959. Šta nas je naučila: Ficdžerald je približila džez potpuno novoj publici svojima nenadmašnim glasom i prepoznatljivim stilom.

Ko: Grace Kelly

Zašto nas inspiriše: Genijalnost koja ju je učinila i Hičkokovom miljenicom i kasnije princezom od Monaka. Šta nas je naučila: Jednostavno, život zaista ponekad može biti bajka.

Ko: Sheila Van Damm

Zašto nas inspiriše: Vodeći takmičar u moto reliju i, dokazujući da su njena interesovanja bila u najmanju ruku izuzetno raznolika, nekadašnja vlasnica londonskog Windmill teatra. Šta nas je naučila: Život može biti sjajan dok vozite u brzoj traci.

Ko: Rose Heilbron QC

Zašto nas inspiriše: Jedna od prve dve žene koje su imenovane za kraljevog savetnika i prva žena koja je vodila englesko suđenje za ubistvo. Šta nas je naučila: Ponekad je najbolji način da se dokažete svojim postupcima i rečima: jedan od njenih klijenata, inače ozloglašeni gangester, opisao ju je kao ‘najboljeg advokata u istoriji’.

 

Najinspirativnije žene: Šezdesete godine dvadesetog veka

 

Ko: Yoko Ono

Zašto nas inspiriše: Ono je bila radikalna umetnica, performerka i saradnica Johna Lenona – jedan od njenih ranijih radova  prikazivao je Ono kako obučena u svoje najbolje odelo kleči na sceni sa makazama ispred nje, nakon čega je pozvala publiku da joj uništi odeću. Šta nas je naučila: All we are saying is give peace a chance!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Yoko Ono (@yokoono)

Ko: Rosa Parks

Zašto nas inspiriše: Parks je bila sekretar NAACP-a, aktivistkinja za građanska prava i „Majka pokreta“. Šta nas je naučila: „Svaka osoba mora da živi svoj život kao uzor drugima“. Parksova je to svakako pokazala kada je odbila da ustupi mesto belom čoveku u autobusu, što je od autobusa  Montgomeri napravilo važan simbol pokreta za građanska prava.

Ko: Helen Bamber

Zašto nas inspiriše: Bamber je radila sa preživelima iz Holokausta  i prvi predsednik Amnesti Internešenela u Britaniji. Šta nas je naučila: Ljudska prava su univerzalna i moraju se čuvati po svaku cenu.

Ko: Indira Gandhi

Zašto nas ona inspiriše: Indira Gandhi je bila jedina žena premijer Indije, i iskovala je istorijski sporazum iz Simle iz 1972. o okončanju rata između Indije i Pakistana. Šta nas je naučila: ‘Opraštanje je vrlina hrabrih’ – nakon krvavog sukoba između Indije i Pakistana, Gandhijeva je zaista morala da pokaže da veruje u ove reči.

Ko: Valentina Tereshkova

Zašto nas inspiriše: Njeno skromno poreklo tekstilne radnice, njen entuzijazam za padobranstvo i činjenica da je bila prva žena koja je otišla u svemir. Šta nas je naučila: Nastavite da težite svom sledećem cilju – Tereshkova je imala ambiciju da otputuje na Mars.

Ko: Dame Judi Dench

Zašto nas inspiriše: Potvrđeno nacionalno blago,  Judi je glumila više od 60 godina. Šta nas je naučila: Uloga nije bitna; samo predstava: Judy je osvojila Oskara za najbolju sporednu glumicu za performans od samo osam minuta u Zaljubljenom Šekspiru.

Ko: Barbra Straisend

Zašto nas inspiriše: Ona je pevačica, glumica i članica (nezvaničnog) ekskluzivnog EGOT kluba, za ljude koji su osvojili Emi, Gremi, Oskara i Tonija. Šta nas je naučila: Težite savršenstvu: „Zvali su me mnogim imenima poput perfekcionista, teške i opsesivne. Mislim da je potrebna opsesija, insistiranje na detaljima, da bi bilo koji umetnik bio dobar.’

Ko: Audrey Hepburn

Zašto nas inspiriše: Nije bilo ničega što Audrey Hepburn nije mogla da uradi: bila je humanitarka, plesačica, glumica i članica holandskog pokreta otpora. Šta nas je naučila: Beskrajni optimizam.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Audrey Hepburn (@audrey.hepburn)

Ko: Coretta Scott-King

Zašto nas inspiriše: Vođa građanskih prava 50-ih i 60-ih i dostojan partner arhitekte pokreta za građanska prava, Martina Lutera Kinga Jr. Šta nas je naučila: Da se borimo za sve žrtve ugnjetavanja, bilo da oni su diskriminisani zbog svoje rase, seksualnosti ili pola.

Ko: Maya Angelou

Zašto nas ona inspiriše: Autor originalne autobiografije „Znam zašto ptica u kavezu peva“ i aktivistkinja za građanska prava. Šta nas je naučila: „Naučila sam da će ljudi zaboraviti šta ste rekli, ljudi će zaboraviti šta ste uradili, ali ljudi nikada neće zaboraviti kako ste ih naterali da se osećaju.“

 

Najinspirativnije žene: Sedamdesete godine dvadesetog veka

 

Ko: Margaret Thatcher

Zašto nas inspiriše: Ćerka zelenaša, Thatcher je napredovala u političkim redovima i postala prva žena premijer u Britaniji. Šta nas je naučila: Kontroverzna ličnost, opravdala je svoj nadimak „Gvozdena dama“, odbijala da se povinuje zahtevima rudara štrajkača.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Margaret Thatcher (@margaret__thatcher)

Ko: Germaine Greer

Zašto nas inspiriše: Autorka Ženskog evnuha, Greer je bila vodeći glas u feminizmu drugog talasa, ali njeni trenutni stavovi o inkluzivnom feminizmu su nažalost sve samo ne progresivni. Šta nas je naučila: Da se ​​oslobodimo ugnjetavanja patrijarhata.

Ko: Angela Davis

Zašto nas inspiriše: Davis je bila američka politička aktivistkinja, na čelu Komunističke partije SAD i spisateljica. Šta nas je naučila: Moramo da ustanemo i da ih nateramo da računaju na nas, ako uopšte želimo nešto da postignemo.

Ko: Jayaben Desai

Zašto nas ona inspiriše: Vođa štrajkova u fabričkom sporu u Grunviku, gde su grupe radnika pretežno južnoazijskog porekla stupile u štrajk u znak protesta protiv nepravednih uslova rada. Šta nas je naučila: Nikada ne zanemarujte ulogu obojenih žena u istoriji feminizma.

Ko: Gloria Steinem

Zašto nas inspiriše: američka feministkinja, novinarka i društvena politička aktivistkinja, čije je novinarsko istraživanje u kome je uzela masku Playboy zečice, još uvek zlatni standard za razotkrivanje i reportaže iz prvog lica. Šta nas je naučila: „Istina će te osloboditi, ali će te prvo razljutiti.“

Ko: Kate Bush

Zašto nas inspiriše: Njen debitantski singl Wuthering Heights bio je prvi singl broj 1 u Velikoj Britaniji koji je napisala žena i dospeo je na prvo mesto kada je Bushova imala samo 19 godina. Šta nas je naučila: da preuzmemo svoje karijere i donosimo sopstvene odluke – ona je morala da se potrudi da bi bašWuthering Heights bile glavni singl. Ostalo je, kako kažu, istorija.

Ko: Pam Grier

Zašto nas inspiriše: Grier je pravila mnoge svoje vratolomije dok je glumila u revolucionarnim filmovima o eksploataciji afroamerikanaca iz 70-ih i veliki je filantrop i borkinja za  prava životinja,kao i aktivistkinja dobrotvorne organizacije za HIV/AIDS. Šta nas je naučila: Zbog svoje sposobnosti da se bije, izvlači informacije i izgleda bolno hladno dok to radi, Grier je nazvana prvom ženskom akcionom zvezdom.

Ko: Gilda Radner

Zašto nas inspiriše: Deo originalne postave Saturday Night Live-a, njena tragična smrt od raka jajnika podigla je svest o bolesti i sprečila mnoge druge žene da dožive istu sudbinu. Šta nas je naučila: Žene su smešne. Bez ali.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mario Alcerro (@maredal61)

Ko: Katharine Graham

Zašto nas inspiriše: Prva žena generalni direktor kompanije Fortune 500 i urednica Vašington posta – Meryl Strip je glumi u blokbasteru The Post. Šta nas je naučila: „Voleti ono što radiš i osećati da je važno – kako išta može biti zabavnije?“

Ko: Cilla Black

Zašto nas inspiriše: Cilla je imala uspešnu pevačku karijeru, bila je drugarica sa Bitlsima i veoma voljena voditeljka Sastanka na slepo. Šta nas je naučila: Ponekad je najbolji način da se prođe kroz život – smejući se.

 

Najinspirativnije žene: Osamdesete godine dvadesetog veka

 

Ko: Madonna

Zašto nas inspiriše: Kraljica popa je takođe kraljica reinvencije, najprodavanija umetnica svih vremena i odgovorna za uvođenje mode u mejnstrim. Šta nas je naučila: „Ja sam čvrsta, ambiciozna sam i znam tačno šta želim. Ako me to čini kučkom, u redu.’

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Madonna (@madonna_80s_)

Ko: Julie Bindel

Zašto nas inspiriše: Radikalna feministkinja i suosnivač grupe za reformu zakona Pravda za žene, koja podržava žrtve porodičnog nasilja. Šta nas je naučila: Da zaštitimo naše koleginice i sestre – žene.

Ko: Oprah Winfrey

Zašto nas inspiriše: Oprah je vrhunski medijski mogul: ona je voditelj gledanog šoua, motivacioni govornik i filantrop, a ima i desetine drugih karijera. Šta nas je naučila: Žene mogu biti uspešni impresari (iako sa njenom neto vrednošću procenjenom na 2,8 milijardi dolara, rekli bismo da je Oprah nešto više od uspeha).

Ko: Wangaari Mathaai

Zašto nas ona inspiriše: Mathaai je bila prva Afrikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, koja je bila za „doprinos održivom razvoju, demokratiji i miru“. Šta nas je naučila: Snaga lokalnih pokreta – zajedno, žene su moćne.

Ko: Diane Abott

Zašto nas inspiriše: Britanska političarka Laburističke partije i prva crnkinja koja je zauzela mesto u Donjem domu kada je izabrana za poslanika 1987. Šta nas je naučila: Njen govor u Donjem domu 2008. protiv 42-dnevnog pre -optužbenog pritvora fenomenalan je u svojoj istinitosti i blistavosti.

Ko: Vigdis Finnbogadottir

Zašto nas ona inspiriše: Vigdis Finnbogadottir je bila prva demokratski direktno izabrana predsednica na svetu i žena na čelu države sa najdužim stažom. Šta nas je naučila: Utrla je put ženskim liderima širom sveta – takođe smo potpuno zaljubljeni u njen lični slogan „Nikad ne izneveri žene“.

Ko: Wendy Henry

Zašto nas inspiriše: Novinarka i ljubiteljica pasa, često je opisivana kao prva urednica u ulici Flit zbog njenog mandata u News of the World. Šta nas je naučila: Nijedna industrija nije nedostupna za žene.

Ko: Alison Bechdel

Zašto nas inspiriše: Kreirajući Bečdel test, razotkrila je nejednakost između muškaraca i žena na ekranu. Šta nas je naučila: Nejednakost između polova ne treba tolerisati nigde.

Ko: Jane Fonda

Zašto nas inspiriše: Bila je aktivistkinja protiv Vijetnamskog rata i kasnije u životu inspirisala je generaciju žena svojim video snimcima o fitnesu. Šta nas je naučila: Reinvencija je moguća u bilo kom uzrastu: „Nikad nije kasno – nikad nije kasno da počnemo iznova, nikad nije kasno da budemo srećni.“

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jane Fonda (@janefonda)

Ko: Martina Navratilova

Zašto nas inspiriše: Navratilova je jedna od kraljica celog svorta bez premca već skoro 40 godina i otvoreni je zagovornik LGBT prava. Šta nas je naučila: Kako održati uspešnu sportsku karijeru tokom neverovatnog broja godina.

 

Najinspirativnije žene: Devedesete godine dvadesetog veka

 

Ko: Gwen Stefani

Zašto nas inspiriše: Kao frontmenka No Doubt-a, njena lirska iskrenost i trbušnjaci inspirisali su generaciju Riot Grrrl-devojaka. Šta nas je naučila: Žene mogu da rokaju jednako snažno kao i muškarci, a njihovi tekstovi nas mogu dirnuti do suza.

Ko: Benazir Bhutto

Zašto nas inspiriše: Bhutto je bila premijerka Pakistana i bila je prva žena na čelu demokratske vlade u muslimanskoj većini. Šta nas je naučila: Važnost demokratije; nazivala ju je onim što je „neophodno za mir i podrivanje snaga terorizma“.

Ko: Lady D

Zašto nas inspiriše: Njen život je tragično prekinut, ali njen inspirativan rad sa obolelima od side pokazuje da je Dajana zaista bila ‘Narodna princeza.’ Šta nas je naučila: Svako u društvu zaslužuje da ima glas.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Princess Diana✨ (@princesssdianaa)

Ko: Sinead O’Connor

Zašto nas inspiriše: Njena verzija „Nothing Compares 2U“, njena obrijana glava i aktivizam protiv zlostavljanja dece u katoličkoj crkvi učinili su je pravim buntovničkim srcem. Šta nas je naučila: Usudite se da budete svoji.

Ko: Lil’ Kim

Zašto nas inspiriše: Reper, pevačica i LGBT zagovornica, Lil’ Kim je bila jedna od prvih žena koja je insistirala na tome da žene pripadaju rep sceni 90-ih, a da se pritom nije izvinjavala za svoju seksualnost. Šta nas je naučila: Nemojte se izvinjavati zbog onoga što ste.

Ko: Ruth Bader Ginsburg

Zašto nas inspiriše: Saradnica Vrhovnog suda Sjedinjenih Država i suosnivač Projekta za ženska prava pri Američkoj uniji za građanske slobode, Bader Ginsburg je naš pravni idol. Šta nas je naučila: Svojim presudama, podržavajući prava žena, LGBT stvari i rasnu jednakost, dokazala je da zaslužuje ljubazni nadimak Notorious R.B.G.

Ko: Marilyn Vos Savant

Zašto nas inspiriše: Koristeći svoj rekordni koeficijent inteligencije, rešavala je najteže matematičke probleme što ju je učinilo feminističkom (i intelektualnom) ikonom. Šta nas je naučila: da se držimo našeg najjačeg oružja.

Ko: Spice Girls

Zašto nas inspirišu: Pet britanskih devojaka sa smešnim nadimcima uspele su da revolucionišu svetsku pop muzičku scenu. Šta su nas naučili: Jednostavno, Girl Power.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Regina! AKA Grandma Gina! JTT For Life! Hanson ❤ (@forever_90s_fan)

Ko: Eve Ensler

Zašto nas inspiriše: američka dramaturginja, performerka, feministkinja i aktivistkinja, najpoznatija po drami The Vagina Monologues.. Šta nas je naučila: da uzmemo u obzir iskustva svih žena i da se ne plašimo da menjamo svoje mišljenje – predstava je ranije bila kritikovana kao transfobična, pa je Ensler napisala novi monolog iz gledišta trans-žene.

Ko: LiSa Simpson

Zašto nas inspiriše: U redu, ona je izmišljeni lik, ali je feministkinja, ostrvo razuma u ​​inače neviđenoj ludnici i deo najdugovečnije animirane serije svih vremena: ne možemo a da ne volimo Lisu. Šta nas je naučila: „Verujte u sebe i sve možete postići.“

 

Najinspirativnije žene: Dvehiljadite

 

Ko: Pink

Zašto nas inspiriše: Trostruka dobitnica Gremi nagrade, Pink je odmah zauzela no bullshit stav što je bila anatema za tadašnju (i sadašnju) hiperseksualizaciju pop zvezda. Šta nas je naučila: Ne morate da menjate ko ste da biste bili uspešni.

Ko: Beyonce

Zašto nas inspiriše: 22 puta dobitnica Gremija, Bieyonce Nouls je sama odgovorna za neke od najboljih pop pesama u poslednjih 20 godina. Šta nas je naučila: Predanost je sve.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Beyoncé (@beyonce)

Ko: Emma Wotson

Zašto nas inspiriše: Najpoznatija kao Hermiona Grejndžer u filmovima o Hariju Poteru, Wotsonova je postala otvoreni glas u borbi za globalna ženska prava i pristalica tvrdnje kako muškarci treba da budu više uključeni u feminizam. Šta nas je naučila: „I muškarci i žene treba da budu slobodni da budu osetljivi. I muškarci i žene treba da se osećaju slobodno da budu jaki.’

Ko: J.K. Rouling

Zašto nas ona inspiriše: Rouling je donela magiju čitanja novoj generaciji i sada ima najprodavaniji serijal knjiga svih vremena. Šta nas je naučila: Važan je kvalitet ideje: Rouling je svoj prvi rukopis završila na ručnoj pisaćoj mašini.

Ko: Suzan Solomon

Zašto nas inspiriše: Ona je prva rupu u ozonskom omotaču pripisao CFC-ima, jedinjenima koja se koriste u aerosolima i rashladnim fluidima. Šta nas je naučila: Jedna žena može da promeni budućnost cele planete.

Ko: Doreen Lawrence

Zašto nas inspiriše: Majka londonskog tinejdžera ubijenog u rasističkom napadu 1993. godine, od tada je postala istaknuti borac protiv rasnog nasilja, članica Doma lordova. Šta nas je naučila: Saosećanje može da cveta bilo gde, čak i kada je iznuđeno iz nevolje i mržnje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели BIG ISSUE NORTH (@bigissuenorth)

Ko: Helena Morrissey

Zašto nas inspiriše: Ona je visoka menadžerka, bila je nekada i izvršna direktroka, a osnovala je 30% Club – organizaciju koja se bori za za veću zastupljenost žena u odborima kompanija. Šta nas je naučila: Uz odgovarajuću podršku (u Morrisseyinom slučaju ovu ulogu preuzima njen muž kod kuće), moguće je imati sve.

Ko: Kacey Ainsworth

Zašto nas inspiriše: Njen osetljivi prikaz Little Moa u priči o nasilju u porodici Eastenders-a doveo je ovo pitanje u prvi plan javne svesti. Šta nas je naučila: Nasilje u porodici može uticati na bilo koga u bilo kom trenutku i mora se shvatiti ozbiljno.

Ko: Britney Spears

Zašto nas inspiriše: Bila je najmlađa umetnica koja je ikada dobila zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih (sa 21 godinom) i njen uticaj na muzičku scenu je nesporan. Šta nas je naučila: U redu je pričati o svojim demonima.

Ko: Finn Mackay

Zašto nas inspiriše: Osnivačica londonske feminističke mreže, grupe odgovorne za ponovno pokretanje marševa „Povrati noć“, Mekej je posvećena radikalna feministkinja. Šta nas je naučila: „Ako želimo da ispravimo naš neuravnoteženi svet, onda moramo da se oslobodimo patrijarhata kao sistema društvenog upravljanja.“

 

Najnispirativnije žene: 2010/2020

 

Ko: Malala Yousafzai

Zašto nas inspiriše: Jusafzai je preživela pokušaj ubistva talibana kao odmazdu za svoj aktivizam za obrazovanje devojčica i postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Šta nas je naučila: Sa Malalom je teško znati odakle početi: sa 20 godina već menja svet svojim rečima i radom.

Ko: Kardashians

Zašto nas inspirišu: Vole ih ili mrze, ali sestre Kardashian su kreirale brend od  svog porodičnog imena. Šta su nas naučile: Mrzitelji će mrzeti: to ne znači da ne možete biti uspešni – njihova zajednička neto vrednost je 350 miliona funti.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Kardashians (@kardashians)

Ko: Hillary Clinton

Zašto nas inspiriše: Od njenog zalaganja za Zakon o nasilju nad ženama do pregovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa 2012. Šta nas je naučila: Čak iu raljama najstrašnijeg poraza, moramo učiti iz svojih grešaka i nastaviti da se borimo za ono što mislimo da je ispravno.

Ko: Meghan Markle

Zašto nas inspiriše: Od aktivistkinje za građanska prava, preko glumice u udarnom terminu do buduće britanske princeze, nema uloge koju Markle ne može da igra. Šta nas je naučila: Njen stil, njena karijera i njeni politički stavovi znače da Markle dovodi kraljevsku porodicu u 21. vek (iskreno, sviđalo se to njima ili ne).

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Meghan Markle official (@meghan.markle.official)

Ko: Michalle Obama

Zašto nas inspiriše: Diplomkinja na Prinstonu i Harvardu, pravnica za intelektualnu svojinu i posvećena majka, nismo sigurni da postoji nešto što Mišel Obama ne može da uradi. Šta nas je naučila: Obama je inspiracija mladim devojkama svuda, koje ona ohrabruje da „rašire krila i vinu se“.

Ko: Serena Williams

Zašto nas inspiriše: Serena je  često smatrana najboljom teniserkom svih vremena, ona je 23 puta pobeila na grend slem turniru i osvojila je Otvoreno prvenstvo Australije 2017. dok je bila trudna. Šta nas je naučila: Bodi pozitivnost: „Ja sam zaista uzbudljiva. Puno se smejem, mnogo pobeđujem i zaista sam seksi.’

Ko:  Sheryl Sandberg

Zašto nas inspiriše: Sandberg je glavni operativni direktor Facebook-a i osnivač Lean In Foundation, neprofitne organizacije koja ženama nudi „stalnu inspiraciju i podršku kako bi im pomogla da ostvare svoje ciljeve.“ Šta nas je naučila: Da budemo neustrašive.

Ko: Jacinda Ardern

Zašto nas inspiriše: Premijerka NZ podržava prava Maora, feminizam i istopolne brakove. Kada je izabrana za lidera Novozelandske laburističke partije, stranka je bila preplavljena donacijama: nismo jedini koji je volimo. Šta nas je naučila: Karijera visokog uzleta i porodica se međusobno ne isključuju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jacinda Ardern (@jacindaardern)

Ko: The Silence Breakers

Zašto nas inspirišu: Ove žene su pokrenule ‘revoluciju odbijanja’ i rekle #TimesUp seksizmu i uznemiravanju na radnom mestu. Šta su nas naučile: Kakva god da je vaša uloga, bez obzira na vašu delatnost, imate glas i zaslužujete da vas slušaju.

Ko: Greta Thunberg

Zašto nas inspiriše: Ona je stvorila globalni pokret Školski štrajk za klimatske promene i kasnije je proglašena za osobu godine po Time-u za 2019. Šta nas je naučila: Greta je kao školarka uspela u nečemu što ekolozi pokušavaju da postignu godinama – privukla je pažnju celog sveta. Bez obzira na vaše godine ili veličinu, možete napraviti razliku.

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: Kraska/GettyImagesPlus