1. Home
  2. /
  3. Ženski stav
  4. /
  5. Pokrenuta obuka za žene...

Pokrenuta obuka za žene sudije u tenisu: Moći će da sude i na Roland Garross-u

10. јун 2024.

| Snežana Vranić
Kako se menja položaj žena u sportu?

Važno je pokazati da su žene sudije u tenisu mogućnost koju treba prigrliti. Pre nekoliko nedelja, pokrenuta je obuka za žene na ovom polju.

Pre nekoliko nedelja, selekcija teniskih sudija se sastala na kursu obuke za žene. Ovo je prvi put da je započeta obuka za žene koja obučava sudije na prvom međunarodnom nivou. Prvi put je skrenuta pažnja na nedostatak žena u ovoj profesiji.

Napravljena obuka za žene sudije u tenisu

Za obuku su izabrane studentkinje, zaposlene žene, Francuskinje i strane državljanke koje su odabrane na osnovu različitih veština. Obuka se održava na engleskom jeziku što zahteva veću dozu koncentracije.  Jedna od polaznica, Maeva, počela je da sudi sa 11 godina u svom klubu i ona je studentkinja doktorskih studija farmacija, a počela je da sudi sa 11 godina u svom klubu.

„Imamo privilegovana mesta i sastavni smo deo meča i sjajno je da naučim da donosim tako važne odluke na terenu što je odlučujuće za moj lični razvoj“, objasnila je ona.

Za četiri dana polaznice obuke, žene sudije u tenisu moraju da nauče 31 pravilo tenisa. One moraju da poznaju osnovna pravila, sudijsku hijerarhiju, uključujući i veličinu terena i veličinu lopti.

Francuskinja Sandra de Jenken je 2007. bila prva žena koja je sudila finale muških singlova. Pored nje, Šveđanka Luiz Azemar Engzel (Louise Azémar-Engzell) i Grkinja Eva Asderaki- Mur (Eva Asderaki-Moore) se takođe bave ovim poslom. Eva se prisetila svojih početaka kada su je savetovali da ne prilazi previše mreži kako se ne bi povredila.

Nakon ove obuke za žene sudije u tenisu, polaznice mogu da još napreduju

Polaznice su se suočavale i sa praktičnim slučajevima. Prikazani su snimci spornih situacija koji su isečeni pre sudijskih odluka, a polaznice su morale da objasne kako bi rešenje one nude. Maeva je primetila da se nisu svi složili oko nekih odluka, ali je bilo važno da umeju da donesu odluku i da je argumentuju.

Nakon završene obuke, polaznice su dobile belu znački. One sada mogu dalje da napreduju i da dobiju bronzanu, srebrnu i zlatnu značku i da učestvuju na velikim trunirima kao što je Roland Garros. Da biste mogli da živite od suđenja, neophodno je da dobijete veće značke.

Izvor slike: PeopleImages/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate